torstaina, toukokuuta 01, 2014

Esittelyssä kuukauden valinnat

Toukokuussa esittelyyn pääsee knabstrup-ori Steen Ion, wielkopolski-tamma Emerycja GA, ja puoliverisiittola Las Vegas.


Steen on pitkä- ja vanhasukuinen knabstrup, isänsä puolelta. Emä onkin täysiveritamma, osin sekin on vanhaa sukua. Perin harva hevonen pystyy pröystäilemään sillä, että sen suvusta löytyvät sekä White Speedster että Wizzerria, ne kaksi hevosta, jotka Virginia mainitsee aina kun puhutaan suosikki-virtuaalihevosista. Wizzerria löytyy sieltä emän puolelta, se on MVS Lord Fentonin emä, ja Speedy on isän puolen suvussa kolme kertaa. Ja isälinjahan tulee Speedystä suoraan, tällaisia hevosia ei meillä turhan paljon ole.
Wizzerria ja Speedy eivät suinkaan ole ainoat vanhat hevoset suvussa, isän puolelta löytyy mm. Lotta's Mission Shally, jonka emänisä on Kalmoniemen kasvatti Beast K. Tietääkseni Kalmoniemi oli ensimmäinen varsinainen knn-siittola virtuaalimaailmassa, vaikkakaan ei pitkäaikainen ja sen merkitys jäi hyvin vähäiseksi. Sen kasvatteja ei knn-suvuissa juuri enää näe, Beast K Shallyn kautta saattaa olla ylipäänsä ainoa linja. Olisi muuten kiva tietää, ketkä olivat Beast K:n vanhemmat.

No, kun sukua on tosiaan 5 polvea ja paikoin vähän ylikin, ei ole mikään yksiselitteinen homma löytää Steenille sopivia tammoja astuttavaksi, vaikka suku todellakin olisi sellainen, että oria tekisi mieli käyttää paljon. Yhden orivarsan se on jo jättänyt, mutta jatkoa pitäisi saada. Muiden rotujen käyttö ei ole oikein vaihtoehto, kun yritämme knabstrupien kanssa pitää sen vieraan veren määrän suvuissa maksimissaan 50%:ssa. Onneksi tammoja kuitenkin on paljon, joten eiköhän sieltä löydy joitain morsiamia Steenille.


Emerycja GA, eli tuttujen kesken Emma, on yhdessä Bawelna GA:n kanssa meidän suht tuoreen wielkopolskijalostuksen kantatammoja. Ei meillä muita sitten olekaan, paitsi näiden varsoja, lisää tarvitsisi hankkia ja äkkiä sittenkin, että saataisiin wielkopolskikasvatustakin eteenpäin. Oripuolellahan meillä on pari vanhaa djoehemilaista ja muutama suvuton tuonti, mutta mihin jalostus menee ilman tammoja? Ei mihinkään!

Emman varsoista yksi päätyi Oldsfelliin ja se teki siellä täyden päivätyön sekä kisahevosena että siitostammana. Tuon varsan myynnin takia Emmalle aikanaan raapusteltiin luonnekuvaus ja meidän mittakaavassa laaja sukuselvitys.


Las Vegas on poliittisesti epäkorrekti. Minkä muun tallin etusivulla mainitaan stripparit (okei, ei suoraan), uhkapeli, ja alkoholi? Joku tiukkapipoinen kukkahattu-sossu lätkäisisi tallille K-18-leiman, kolmikymppinen vanha pieru sen sijaan ei jaksa huolestua lapsista ja heidän moraalista. Ei ole varsinaisesti meikäläisen ongelma. En tokikaan rohkaise ketään alaikäistä sivuilla vierailemaan ainakaan ilman vanhempien konsultaatiota (ettei nyt kukaan epäilisi minun levittävän minkäänlaista kyseenalaista propagandaa viattomien lapsosten parissa).

Las Vegas ei kuitenkaan ole mikään vitsi, sehän on ihan oikea ja merkittävä puoliverisiittola. Omistaja on onnistunut kaivamaan tallilleen sellaisia vanhasukuisia helmiä puoli- ja täysiveriroduista, että minulta ja varsinkin Virginialta kuola valuu niitä katsellessa. Mikään historiankirja Vegas ei ole, sekaan mahtuu tuoreempaakin verta. Noissa vanhasukuisissa on myös se hieno puoli, että siellä ei ole vain niitä kaikkein kuuluisimpia vanhoja puoliverisiä: Altéa, Skyetä ja kumppaneita, vaan myös harvinaisempia nimiä. Mukaan on eksynyt muutamia hevosia, joilla on suvuissaan myös meiltä lähteneitä hevosia. Olen kovin ylpeä.

Hevoset ovat muutenkin meikäläisen unelma-kopukoita: persoonallisia virtuaalihevosia eivätkä mitään yhdestä muotista tulleita laatuarvosteluotuksia. Kuvat ovat hienot ja laadukkaat, kaikilla ei ole sitä rakennekuvaa, monella on liikekuva rakennekuvan ohella, ja väreissä riittää. Bongasin jo ainakin yhden tuplavoikon ja lehmänkirjavan. Ihan kaikissa tapauksissa värien periytyminen ei mene kaikkien sääntöjen mukaisesti, mutta tässä kohtaa pidän oikeutenani todeta "Who cares", kun kyseessä ovat erikoisväriset puoliveriset. Luonnekuvaukset ovat useimmiten lyhyet, ytimekkäät, hauskat, eivät ihan aina sitä mitä luonnekuvauksilta perinteisesti odotetaan.
Sivuja ei ole muutenkaan pilattu pitkillä kisatuloslistoilla ja sukuselvityksillä, kisatulokset (jos niitä on sivuille merkitty edes) on monesti piilotettu fiksusti jonnekin linkin taakse tai muuten. Eihän kukaan oikeasti niistä kisatuloksista ole kiinnostunut, vain niiden määrä kiinnostaa ja sekin lähinnä laatistuomareita.

Pääasiassa Vegasissa on FWB:itä, mutta niiden lisäksi on muita puoliverisiä sekä täysiverisiä. Ja hevosia on paljon, ei nyt tietysti satoja kuten meillä, mutta joka tapauksessa vallan mukavasti. Kasvatuksessakaan Vegas ei tyydy näpertämään pientä ja merkityksetöntä, kasvattilukema menee reippaasti toisella sadalla, vaikka syntyneiden kasvattien määrä vuotta kohti ei olekaan mikään päätähuimaava. Vegas on kuitenkin pitkäikäinen talli. Ja voin keulia, että Ioniciinkin on yksi vegasilainen eksynyt. Useampikin voisi toki olla, tarttee lähteä ostosreissulle.

Noin yleisesti Vegas on hyvin yksinkertainen rakenteeltaan, sillä on pääsivu, hevoslista, kasvattilista (plus vähän jotain yleistä kasvatuksesta), ja info, joka on ehkä vielä enemmän epäkorrekti kuin pääsivu. Hevoset tällä tallilla kuitenkin ovat pääosassa, joten miksipä sitä tekemään asioita tuon monimutkaisemmin? Kun vielä ulkoasukin on yksinkertainen mutta toimiva (tällä hevosmäärällä on tärkeää, että linkin väri vaihtuu kun sivulla on käyty), niin Las Vegas on ansainnut kuukauden tallin tittelin puhtain paperein ja parhain arvosanoin. Ja nyt baarikaapille.

- S

Ei kommentteja: