sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2014

Esittelyssä kuukauden valinnat

Kesäkuussa haluan esitellä arabiori RW' Darius Phánin, RBSH-tamma Albina Zenin ja welsh-siittola Mewianin.


Kuten jo nimestä näkyy, Darius ei ole meidän oma kasvatti vaan ostohevonen Ravenwoodista. Emänemä on tosin ionicilainen, mutta loppusuku on meidän näkökulmasta "vierasta". Ja sukuahan riittää, lähes täydet 5 polvea ja monin paikoin sukua löytyy vielä sieltä viidennen polven jälkeenkin. Isän puolen suku on täynnä kaikenlaista vanhaa ja hienoa, isä itse on Dahabun kasvatti ja suvusta löytyy muitakin dahabulaisia. Niiden lisäksi on KWB-, Amal's- ja Farr-hevosia sekä sellaiset kuuluisuudet kuin Paithan, Symphony, Olympos Campiglion, ja Rockie's Aleatha.

No, arvata saattaa miten arvokas tällainen ori on meidän jalostukselle: pitkäsukuinen, mutta samalla lähes täysin vierassukuinen. Sopivia tammoja riittäisi jonoksi asti ja muutaman varsan Darius onkin jo jättänyt. Ori on käytössä myös vieraille tammoille, jos kiinnostaa.


Albina Zeni on vastikään hankittu tilausvarsa Kerpalta. On suorastaan loistavaa, että Kerppa talleineen on palannut RBSH-kasvatuksen pariin. Ja tämänkin tamman suku on se juttu, mikä meitä kiinnostaa: se on pitkä ja täynnä vanhoja nimiä RBSH-rodun alkuhämäristä. Sukutaulusta löytyvät kaikki RBSH:n alkuaikojen kasvattajat: AG, Zeni, BDJ, RD. Niiden lisäksi siellä on vähän tuoreempiakin, mutta yhtä merkityksellisiä kasvattajia: Nétts, Immortelle, Ionic. Isälinja menee suoraan ikivanhaan budjonnyoriin Danchelloon, Wizzerria on suvussa monta kertaa, mutta näiden ohella suvussa on myös paljon harvinaisempia nimiä.

Eikä käytettyjen täysiveristenkään tarvitse hävetä näiden vanhojen venäläisten rinnalla, sillä suvussa on isonlainen palanen myös täysiveristen historiaa: Faraol de Trans, Greganna Winter, MVS Lord Fenton ja SK Grand Duke, Laakson Pärla, Laakson Beauty, Running Time, Sunflower's Al Sheik, Mexicana, Angel's Highway Star, Laakson Eternal, Maya, TP Exciting Told... Tämän suvun yhdistäminen meidän omiin RBSH-kasvatteihin sekä erityisesti pitkäsukuisiin tekkeihin ja terskeihin tulee olemaan tuskallista (niidne sukutaulujen väkertäminen), mutta hienoa!


Meille muutama vuosi sitten ostettiin kolme kappaletta Mewianin kasvatteja, mutta siitä huolimatta itse talli jäi vähän etäiseksi. Karkea virhe, koska Mewianissa riittää ponivalikoimaa eikä se rajoitu vain cobien kasvattamiseen (meillä on vain cob-kasvatteja) vaan siellä on kaikkia welshien sektioita. Ja tarvitseeko minun erikseen kertoa, miten paljon tykkään selailla sivuja, joilla on hienoja ja monipuolisia kuvia kauniista poneista? Joten Mewian läpäisee Sirpa-testin kirkkaasti.

Mitä tuossa selailin poneja läpi, näyttää siltä, että tallilla on aika paljon lyhyt- ja uusisukuisia poneja. Toki olen sen huomannut omien Mewian-ponienikin kanssa, niille on ollut helppo löytää oreja ja tammoja. Näiden lisäksi Mewianista näyttäisi löytyvän myös pidempää sukua ja joitain vanhojakin nimiä on suvuissa, mikään yksinomaan uusiin ja lyhyisiin sukuihin keskittyvä siittola Mewian ei ole. Ja mikäs sen parempi kuin että löytyy poneja joka lähtöön? Pitänee itsekin katsella sieltä astutuksia ja ehkä tilausvarsojakin.

- S

Ei kommentteja: