maanantaina, heinäkuuta 14, 2014

Virtuaalimaailma ilmapiiri (feat. Troya)

Minun on suorastaan pakko tarttua Troyan kirjoitukseen Virtuaalimaailman ilmapiiri ja sen haitat, joka on postattu sekä Virtuaalifoorumille (tervetuloa sinne vain kaikki jotka eivät vielä ole siellä käyneet!) että ht.netiin, jälkimmäisessä topikki on tosin jatkuvan härötysuhan alla (miksi ihmeessä? Kuka siellä oikein perseilee?).

Ei minulla varsinaisesti ole tuohon tekstiin lisättävää. Yleisesti ottaen asiallisesti käyttäytymällä tulee itsekin kohdelluksi asiallisesti. Asiat tappelevat, ei ihmiset. Ja niin edelleen. Voi kun se olisikin aina niin simppeliä! Viittaan tällä huudahduksella ainakin ChristaW:n bloggaukseen NJ:stä ja erityisesti siihen, että NJ:een liittyvissä topikeissa nähtävästi mentiin jo ronkkimaan ylläpitäjän henkilökohtaista elämää. Uskomattoman törkeää eikä sitä voi millään perustella.

Olen ehkä väärä ihminen sanomaan näistä asioista yhtään mitään, koska itse olen säästynyt pahemmilta paskamyrskyiltä. Blogissa joku anonyymi yrittää silloin tällöin, mutta tämä on blogi, ei keskustelupalsta, joten näistä ei sen pahempaa kehity kun asiattomat kommentit poistetaan blogidiktaattorin toimesta. Enimmät keskustelutkin hoidan yleensä Virtuaalifoorumilla. Virginia on saanut vuosien mittaan joitain satunnaisia haukkumaviestejä, mutta häntäkään kohtaan ei ole mitään isompia törkykamppanjoita koskaan järjestetty. Tosin hän olikin ht.netissä aktiivisimmillaan noin vuosikymmen sitten ja oli, omien sanojensa mukaan, toisinaan hyvinkin teräväsanainen kommenteissaan. Ehkä tämä on osoitus ht.netin ilmapiirin heikkenemisestä, nykyisin tuntuu, että vähemmästäkin saa anonyymien "fanikerhon" huutelemaan peräänsä.

Mutta mutta... Jos vilkaisette ht.netissä niitä viestejä, millaisia viestejä olen sinne kirjoittanut, on lista aika yksitoikkoinen: laukkajuttuja, laukkajuttuja, rotutunnistusta, väritunnistusta, laukkajuttuja, laukkajuttuja. Laukkatopikit ovat pysyneet erinomaisen hyvin kaikenlaisen loanheittelyn ulkopuolella ja niissä kehtaa välillä vähän jopa näristä tai hehkuttaa omia hevosiaan. Muuten pysyttelen hyvin neutraaleissa aiheissa, mutta niinpä ei paskaa ole niskaan tullutkaan. Joillain anonyymeillä sentään on sen verran järkeä päässä, etteivät vedä blogijuttuja ht.nettiin, sillä vaikka täällä on joku haukkunut minua/meitä, ei se ole levinnyt muualle. Ht.netissä kommentoinnin niukkuus ei tosin johdu ääliöiden ja haukkumisen pelosta vaan ihan puhtaasta laiskuudesta ja siitä, että pidän Virtuaalifoorumista enemmän kaikin tavoin.

Vaan miltä näyttäisi ht.net, jos kaikki käyttäytyisivät niin kuin minä? Anonyymeiltä loppuisi kettuilunaiheet melko nopeasti, kun ei aina jaksa kaivella vanhoja syntejäkään, mutta kuolettavan tylsäksi se kävisi aivan yhtä nopeasti. Liekö tällaista kehitystä jo tapahtunut, kun virtuaalipuolen viestimäärät ovat laskeneet vuosien takaisesta tasosta melko radikaalisti. Ennen muinoin ht.netin virtuaalifoorumi kilpaili tasavertaisesti aktiivisimman alueen tittelistä seniorien kanssa. Eilen sennulaan on kirjoitettu yli 3000 viestiä, virtuaalipuolelle reilu 500, pudotus on ollut selkeä (tietenkin tuo on vain eilisen päivän data, mutta samansuuntaiset lukemat ovat yleisiä muulloinkin). Osan tietenkin selittää harrastajamäärän lasku, mutta miten paljon siihen vaikuttaa virtuaalimaailman pääfoorumin huono ilmapiiri ja ilkeilevät anonyymit?

Pahinta asiassa on se, että itse olen hyvin varma siitä, että ainakin osa anonyymeistä puskanikeistä on oikeasti vakituisia harrastajia, niitä samoja kavereita jotka omilla nikeillään esiintyessään ovat ihan tuttuja, asiallisia tyyppejä. Satunnainen huutelija ei tietäisi niin tarkasti sitä, kenellä on mikäkin talli tai jaos tai kuka on menneisyydessä mokannut mitäkin. Vaikealta tuntuu myös uskoa se usein kuultu selitys, ettei harrasta virtuaalihevosia (enää), pyörii foorumilla siitä huolimatta muttei ole omaa nickiä ja siksi pitää kommentoida jonkin viivan takaa. Kovin harvoin nämä "vakiviivat" osallistuvat mihinkään keskusteluun millään järkevillä kommenteilla. Viivojen takaa kirjoitetut kommentit ovat useimmiten lyhyitä ja toteavia, sellaisia jotka eivät tuo mitään uutta keskusteluun, tai sitten niitä törkeyksien huuteluita. Millainen on ihminen, jolla ei ole mitään annettavaa keskusteluun paitsi satunnaiset vittuilut? Ja miten vaikea oikeasti on alkaa käyttää jotain selkeästi tunnistettavissa olevaa nickiä? Ht.net ei tunnetusti vaadi rekisteröitymistä eikä se vaadi sähköpostiosoitetta, siellä voi ihan hyvin olla ns. anonyymi kommentoija, mutta yksilöllisellä, pysyvällä nikillä. Silloin ei tule vedetyksi näihin keskusteluihin mukaan, joissa väitetään kaikkien viivanikkien olevan selkärangattomia aktiiviharrastajia, jotka ääliöivät puskanikkien suojista.

Joka tapauksessa ei liene liioiteltua, että virtuaalihevostelu tuntuu olevan vähän niinkuin katoavaa kansanperinnettä. Harrastajien keski-ikä on hurjasti korkeampi kuin silloin joskus, kun Gin tätä aloitteli. Periaatteessa tämä on ihan hyväkin asia; uudet, nuoret harrastajat eivät tiedä välttämättä alkeellisimpiakaan netiketin ohjeita. Virtuaalimaailma on kärsinyt ihan tarpeeksi paljon siitä maineesta, että kaikki harrastajat ovat kuvia varastelevia pikkutyttöjä. Mutta kuten todettua, ei se ikä aina korreloi fiksun käytöksen kanssa. Kuitenkin uusia harrastajia tarvittaisiin, mielellään tietysti pitkäaikaisia sellaisia. Ja uusilla harrastajilla on vaikeat ajat edessään, jos he ensimmäisenä eksyvät ht.nettiin kyselemään ja esittelemään ensimmäisiä aikaansaannoksiaan, jotka eivät täytä nykyisen virtuaalimaailman kriteereitä.

Tietenkin vaihtoehto ht.netille on olemassa ja se on tuo yllä mainittu Virtuaalifoorumi. Virtuaalifoorumille pystyy kirjoittamaan kirjautumatta ja anonyyminä, mutta siitä huolimatta sieltä ei toistaiseksi peeloja ole bongattu. Toki IP-osoite tulee ylläpidon tietoon ja se pystyttäneen tarvittaessa bannaamaan. Ja kun kyseessä on virtuaaliharrastajien itse ylläpitämä foorumi, lienee bannaus- ja viestienpoistopolitiikkakin toimivampaa kuin ht.netissä. Hiljainenhan VF toistaiseksi on ja keskittynyt enimmäkseen hyvin asiapitoiseen keskusteluun. Mutta ihan suositeltava paikka, jos ht.netin puskanikit alkavat kyllästyttää. Ei se tosin ht.netin ongelmia poista.

- S

Ps. Se täytyy kuitenkin sanoa vielä, että verrattuna muihin netin keskustelupalstoihin ht.netin virtuaalipuoli ei ole pahin mahdollinen foorumi. Itse lopetin kaikkien yleisten nettikeskustelujen seuraamisen jo vuonna 2000, noin 3kk sen jälkeen kun sain internetin omaan kämppään. Tajusin silloin, ettei niihin kannata kirjoittaa mitään eikä niitä oman mielenterveyden takia kannata edes lukea. Kirjoittamisesta ei ole mitään hyötyä ja lukeminenkin on tuskallista: aina kun luulet, että tyhmempää ei voi enää olla, yllätyt uudestaan. Seuraan aktiivisesti ainoastaan virtuaalifoorumeita ja muutaman muun aiheen harrastusfoorumeita, tosin niissäkin keskustelu on siirtynyt paljolti FB:hen. Että siinä mielessä virtuaalimaailma ei ole se toivottomin paikka toistaiseksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Troyan kirjoitus ht.netissä oli täyttä asiaa, siihen vain en viitsinyt kommentoida, kun topa kuitenkin poistetaan..
Uusia harrastajia tosiaan kaivataan ja sitten kun niitä ilmaantuu kyselemään yksinkertaisista asioista, on joku viiva aina vastaamassa: kvg. Ei kovin houkuttavaa nuorille aloittelijoille..

Sama juttu oli meidän miitti-topassa, jossa kyseltiin lasten mukaan ottamisesta. Taas tuli joku viiva huutelemaan, että ei se mikään mammamiitti ole. Kuitenkin itse näkisin nämä meidän lapset potentiaalisina uusina harrastajina siinä 10-15 vuoden päästä, kun jo pienestä pitäen oppivat, että tämä on harrastus siinä missä muutkin. Osahan lopettaa virtuaaliheppailun, kun se on kavereiden mielestä noloa. Näin ei pitäisi olla, eikä siksi mahdollisia tulevia v-heppailijoita saisi missään nimessä ajaa pois tai kieltää osallistumasta tapaamisiin. Oisko vähän hienoa, jos tulevaisuudessa olisi esim. hevoskasvattajia oikeasti useammassa polvessa, vähän kuin reaalihevostenkin kanssa :D

- Mette