sunnuntaina, helmikuuta 22, 2015

Bloggaustahdista

Vastikään päättyi tuossa oikeassa reunassa lukijakysely bloggaustahdista, siinä kysyttiin mitä mieltä lukijat ovat tästä nykytahdista eli siitä, että blogiteksti ilmestyy kerran viikossa. Kysehän on uuden vuoden lupauksesta, jonka tulin tehneeksi. Vastaajia oli 27, niukka enemmistö (15) oli sitä mieltä, että se on ihan sopiva, 12 vastaajaa piti liian harvana, yhdenkään mielestä tahti ei ollut liian tiuha.

Olen nimittäin miettinyt sitä tässä itsekin, koska omasta mielestäni postauksia tulee nyt aika harvoin ja toisaalta niiden tuoreus saattaa kärsiä, nimittäin jos satun kirjoittamaan jostain sellaisesta asiasta, josta on vastikään ollut juttua jollain foorumilla. Toinen mietityttävä seikka on se, että jos noudatan tätä tahtia orjallisesti koko vuoden, vuoden postausmäärä on surkean vähäinen 52! Jopa taukovuonna 2011 postauksia oli enemmän, tosin silloin järjestimme ensimmäisen kerran blogin joulukalenterin. Mutta toisaalta viime vuodenkin kuukausitilastot näyttävät sen, ettei niitä aiheita ja inspiraatiota välttämättä aina ole saatavilla, joten 2 postausta per viikko voisi osoittautua hiukan liian tiukaksi aikatauluksi.

Hyvä asia tässä on säännöllisyys, vaikka toistaiseksi siitä ei ole ollut hirveästi stressiä, tässä alkuvuodesta on koko ajan jonossa vähintään parin viikon tekstit valmiina, odottamassa julkaisua. Kuukauden valintojen esittelyt vievät aina sen kuukauden ensimmäisen postauksen, käytännössä siis joka neljännen. Se ei ole erityisen hyvä asia, koska kuukauden valintojen esittelyt ovat ainakin minusta vähän sellaista "täytemateriaalia", ne eivät ole mitään kovin ihmeellisiä postauksia.

Minulla on tässä nyt mietinnän alla se, että mitä ihmettä tämän bloggailun kanssa tekisi. Riittääkö oikeasti se kerta viikkoon, pitäisikö pyrkiä kahteen postaukseen viikossa tai ehkä pitäisi luopua viikoista ja luvata postaus 5 päivän välein. En tiedä. Aina pitää muistaa myös se, että vaikka juuri tällä hetkellä on aikaa ajatella ja kirjoittaa blogipostauksia, tilanne voi muuttua yks'kaks toiseksi, mutta onhan noissa lupauksissa se hyvä puoli, että niistä voi luistaa, jos tarve tulee.

Mutta että jos sinulla on jotain sanottavaa, kysyttävää tai ehdotettavaa tähän blogiin tai bloggaustahtiin liittyen

–S

4 kommenttia:

Lisa Laukkanen kirjoitti...

Kerta viikkoon on sopiva määrä, vaikka vähäiseltä kuulostaakin. Näin on aiheita mistä kirjoittaa ja lukijan on omasta mielestä ehkä jopa kivempi lukea harvemmin, kuin hirmu tiuhaan. Tässä blogissa tekstit ovat kuitenkin usein pitkiä ja kattavia :)

Tuire N. kirjoitti...

Minustakin kerta viikkoon on oikein mainio, mutta en näe syytä miksi ette voisi kirjoittaa useamminkin. Ihan hyvinhän voisitte pitää perusrytminä sitä kerta viikkoon ja, jos juttua tulee enemmän tai kyseessä on sellaisia aiheita, jotka ovat juuri sillä hetkellä puheena, niin sitten kirjoitatte useammin. En myöskään näkisi siinäkään mitään vikaa, vaikka joskus menisi pari viikkoa ilman julkaisua.

Minustakin kuukauden valinnat on ns. täytemateriaalia, joten nehän voisi aina ajatellakin vain sellaisina: Ne eivät siis ole viikon peruspostaus, vaan ainoastaan ylimääräinen, joten sen lisäksi ns. pitäisi kirjoittaa myös yksi "oikea" postaus. Mutta tässäkin edelleen mukana se ajatus, että ei teidän oikeasti ole pakko joka viikko kirjoittaa, jos ei vain ole mitään, mistä kirjoittaa.

S + Gin kirjoitti...

Hyviä kommentteja, kiitos niistä. Tässä muutamia omia ajatuksia niiden pohjalta.

Ensinnäkin varmasti olisi aivan riittävästi, jos kerran viikossa tulisi jokin "kunnollinen" postaus, pidempi ja huolella kaiveltu lähteet sun muut, jos kyse on tietopostauksesta. Mutta kun kaikki postaukset eivät todellakaan ole sellaisia.

Säännöllisyys tässä blogin pidossa on kuitenkin hyvä asia, koska viime vuodelta näkee, miten voi käydä kun säännöllistä rytmiä ei ole: joiltain kuukausilta on vain kaksi postausta, toinen kuukauden valintojen esittely, toinen sitten jokin nopeasti kyhätty myyntipostaus tms. Siis käytännössä pelkkää täytemateriaalia. Ei sekään ihan kauhean hyvä ole lukijoiden kannalta, luulisin. Tällöinkin tilanne oli sellainen, että aiheita olisi kyllä ollut, enpähän vain jaksanut ja viitsinyt kirjoittaa niistä kunnon tekstejä. Kun ei kerran ollut pakko. Ja esimerkiksi väreistä löytyy aina jokin asia, mitä en ole vielä ronkkinut.

Tarttee miettiä vielä siis...

Dea kirjoitti...

Komppailen Tuirea, eli tämä on hyvä tahti ja oli iloinen yllätys, että tätä uudenvuodenlupausta alettiin noudattaa. Lisääkin toki lukisin, mutta ihan vain jos kirjoitusinspiraatio iskee.

Se on kyllä totta, että esim. kuukauden valinnat ovat täytetyyppisiä, joten ehkä niiden ohella lukisi mielellään jotain asiapitoista tai mielipidepostauksia. Ehkä aiheita voisi kerätä talteen sitä mukaa kun niitä tulee mieleen (ja näin varmaan teettekin), ja sitten toteuttaa vaikka useassa osassa, jos tuntuu, että yhden asiakokonaisuuden kirjoittaminen on liian työlästä.