keskiviikkona, elokuuta 12, 2015

Rakennearvostelu: furioso-ori

Tällä kertaa rakennearvosteluun pääsee furioso-ori Abadszlo GA. Arvostelu noudattelee tuttuun tapaan VSN:n rakennekohtia ja pisteytystä.

Furioso kuuluu niihin rotuihin, joista ei oikein löydy rotumääritelmää, johon rakennearvostelu nojaisi. Jotta asiat olisivat vielä vaikeampia, kaivamani lähteet ovat hieman erimielisiä rakenteesta ja tyypistä: yksi lähde mainitsee täysiverisen vaikutuksen näkyvän rakenteessa, toinen korostaa sitä, että rotua on käytetty jopa kevyisiin maatöihin, jos toki ratsunakin. Että valitsee siitä sitten...

Pitkällisen kuvagallerioiden selaamisen jälkeen alkoi selvitä vähitellen, minkänäköisiä reaalimaailman furiosot oikeasti ovat ja siitä voi tehdä valistuneen arvauksen siitä, mihin jalostusta halutaan viedä ja mikä nähdään ideaalina furiosona. Puoliverisen kaltainen rotu se on, mutta usein vähän "kolhompi". Täysiveriperimä näkyy usein päässä. Runko on useimmilla vankahko, ei toki mitenkään kylmäverimäinen. Siltä pohjalta siis päättelin, että ratsuhevosen ohjeistuksella mennään.

Yleisvaikutelma 4,5p
Pidän itse kovasti tästä hevosesta ja kuvasta, ehkä aivan lievää korkeajalkaisuutta on havaittavissa, mutta muuten se on kyllä tuon 4,5 pisteen arvoinen.

Rotuleima 4,5p
Selaamieni kuvien perusteella tämä on hyvin uskottava furiosoksi, toki sieltä ehkä paremmasta päästä olevaksi. Totta kai kuvan hevosen voisi helposti uskoa monen muunkin rodun edustajaksi, mutta furioso ei ole rotuna mitenkään hirveän silmäänpistävä.

Sukupuolileima 4p
Kyllä tämä oriista menee, ei tammasta missään nimessä, mutta se voisi mielestäni olla kyllä vielä hieman maskuliinisempikin.

Pää 4,5p
Pää on ehdottomasti hyvä: sopivankokoinen, kuiva, jalo, selväpiirteinen, mielestäni hyvin täysiverimäinen. Puolen pisteen pudotus tulee siitä, että silmä on hieman pieni.

Kaula 4,5p
Myös kaula on lähellä erinomaista, se on suora, riittävän pitkä, päänliittymä avoin, se on liittynyt lapoihin hyvin. Mutta taas löytäisin vähän parannettavaakin: oriilla saisi olla hieman lihaksikkaampi tuo kaula, nythän tuo on kovin kevyt. Ratsuhevoselta sopisi myös toivoa hieman kaarevuutta (vaikka nyt ei ollakaan puoliveristä arvostelemassa).

Etuosa 4p
Lapa on riittävän pitkä, viisto ja lihaksikaskin, mutta säkä jää vähän arvailujen varaan, taitaa harja olla siinä sopivasti sekoittamassa kuvaa. Myös rungon syvyys on hyvä.

Runko 3,5p
Kuten sanottu, edestä rungon syvyys on hyvä, mutta takapolven edestä vähän puutteellinen. Rungon pituus on hyvä, mutta siitä huolimatta se vaikuttaa avorunkoiselta, lannekin saattaa olla hieman pitkä. Ja mielestäni runko voisi olla tukevampikin, vaikka tuo on kyllä ratsulle ihan hyvä.

Takaosa 4p
Lautanen on pitkä, hieman laskeva. Hännänkiinnitys on hyvä, kulmaukset ovat mielestäni ok, mutta yleisesti ottaen takaosa voisi olla vähän lihaksikkaampi.

Etujalat 2p
Hevonen seisoo vähän vinksin-vonksin ja varmaankin sen takia etujalkojen asennot näyttävät takanojoisilta. Lihaksia saisi kyynärvarressa olla enemmän, vuohinen on pitkänlainen ja ainakin oikeassa etukaviossa on liikaa pituutta. Etusääret ovat sopivanpituiset eivätkä liian hennot.

Takajalat 3,5p
Kintereet vaikuttavat hyvin lievästi käyriltä, voi johtua huonosta asennosta tai olla johtumatta. Muuten takajalat ovat oikeastaan hyvät: reidessä ja koivessa on lihaksia riittävästi, sääri on hyvän pituinen ja tukeva. Vuohiset ovat hyvät ja kaviot myös.

Yhteensä 39/50p
Kyllä tällä pistemäärällä jo yksi luokka saatettaisiin voittaa. Ihan laadukas hevonen, etujaloissa on sanomista (minä kuulisin mielelläni muiden tuomarien kommentteja noista etusista: mitä te niissä näette, miten paljon voi antaa anteeksi, jos selkeästi näkee että hevonen seisoo huonosti?), mutta siihen ne ongelmat sitten oikeastaan jäävätkin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on kyllä selvästi hyvin samanlainen mielipide hevosten rakenteen suhteen, kun pisteet tuntuvat menevän hyvin yksiin. Muuten olisin antanut samat pisteet tälle hevoselle, mutta kaulasta ehkä 3,5-4p hieman luokasta riippuen (furiosoille avoimessa luokassa 4p, puoliverisille 3,5p), koska kaula kuitenkin on ratsuhevoselle, varsinkin oriille, todella kevyt ja ylälinja saisi olla paljon kaarevampi. Alakaulan lihas näyttää myös hieman turhan kehittyneeltä, mikä voi kuitenkin johtua varjosta tai ylälinjan lihaksettomuudesta.

Etujaloista 2p on ihan oikeutettu. Jos hevonen seisoo jalat vinksin vonksin kuvassa, ei me mahdeta asialle mitään, vaan pitää arvostella sen mukaan mitä näkee. Jos lähtee arvailemaan, että miltäköhän nämä jalat näyttävät paremmassa asennossa, voi mennä ihan metsään.