keskiviikkona, lokakuuta 07, 2015

Muistosivujen anatomia

Tämäkin aihe on pihistetty ht.netistä, jossa käsiteltiin sitä, mitä hevosten muistosivuille pitäisi jättää. Tärkeä aihe, hyvä että joku hoksasi ottaa sen esille, koska viime vuosina ainakaan minä en ole nähnyt suuremmin keskustelua aiheesta, mutta huonoja muistosivuja kyllä jonkin verran.

Meillähän mennään mahdollisimman yksinkertaisella kaavalla: kun hevonen kuolee, sen sivuille lisätään teksti "muistosivu, kuollut xx.yy.zz". Mitään ei yleensä poisteta eikä lisätäkään, paitsi niissä tapauksissa, jos kuollut hevonen on kuvaton, ts. sille ei ole määritelty väriä. Näissä tapauksissa hevoselle ei lisätä kuvaa (paitsi toisinaan jokin sopivanvärinen clipart-kuva, esimerkki), mutta väri määritellään, jotta varsoille puolestaan voidaan määrittää väri. Joskus muinoin, kun domainpalvelussa oli vielä tiedostomäärärajoitus ja kuvat oli tallennettu PhotoBucketiin, kuvat poistettiin sieltä hevosen kuoltua. Näin vanhoilta Ionicin hevosilta puuttuu yleensä kuva.

Kuvan poistaminen sivuilta hevosen kuoltua tuntuu olevan aika yleistä. Se ei yleensä ole kovin vakavaa, vaikkakin kyllä vähän harmillista. Joskus nimittäin ainakin itselle ne kuvat ovat juuri se juttu, minkä takia olen halunnut ostaa varsan tietyistä vanhemmista tai käyttää tiettyä oria tammalleni. Mutta jos kuvan poistaa muistosivulta, täytyy todellakin pitää huolta siitä, että hevoselle on merkitty väri eikä luoteta siihen, että kyllähän jokainen näkee värin kuvasta. No, vaikka hevonen ei olisi kuollut, pitäisi väri olla silti merkitty, koska kuvat eivät aina toimi ja joissain tapauksissa on pelkän kuvan perusteella vaikea määrittää, mikä hevosen väri varsinaisesti on. Ja mainostan edelleen, että jos värimääritykset tuntuvat vaikeilta, niin meiltä saa aina kysellä apuja värien ja kuvien kanssa.

Yleisesti ottaen minusta ei ole järkevää poistaa yhtään mitään hevosten sivuilta sen kuoltua, koska ne tiedot jotka ovat tärkeitä muille harrastajille hevosen eläessä, ovat yleensä ihan yhtä tärkeitä myös hevosen kuoltua. Perustiedot, suku, ja jälkeläislista nyt ainakin pitäisi olla, kilpailukalenteri voi olla tärkeä joillekuille, kuvasta tuossa jo puhuttiinkin jo, ja luonnekuvaus ja sukuselvitys auttavat niitä, jotka ovat kirjoittamassa hevosen jälkeläisille vastaavia tekstejä.

Pitäisikö kuolleelle hevoselle sitten tehdä erillinen muistosivu? Toisinaan näkee tehtävän sitä, että talli ja hevosten sivut sijaitsevat omistajan domainilla, mutta muistosivut tehdään jonnekin ilmaispalvelimelle, jonne linkitetään hevosen vanhoilta sivuilta. Ymmärtääkseni tällä yritetään joko säästää tilaa tai kaistaa palvelimelta, tai vaihtoehtoisesti yritetään jollain tavoin suojata muistosivuja katoamiselta, siltä varalta, että omistaja ei halua jatkossa pitää omaa domainia enää tai haluaa vaikka vaihtaa sen nimen.
Tilan- tai kaistansäästöön pelkkien html-sivujen poistaminen ei vaikuta sitä eikä tätä, koska html-tiedostot ovat yleisesti ottaen kovin pieniä, ainakin jos koodi on tehty edes jotenkin fiksusti. Ja jos näiden kanssa on oikeasti ongelmia, kannattaa aloittaa karsiminen suurimmasta tilan- ja kaistanviejästä eli grafiikoista. Minun ainakin on vaikea kuitenkaan kuvitella, että nykyisillä domain-paketeilla olisi niin tiukat rajat, että simppelin virtuaalitallin kanssa voisi olla tällaisia ongelmia.
Mitä tulee sitten taas sivujen parempaan säilymiseen ilmaispalvelimilla, niin luulisi tähän mennessä kaikkien jo tietävän sen olevan melkoisen riskaabeli oletus. Expage, Geocities, Sunpoint, Webs, tarvitseeko edes mainita näitä? Tällä hetkellä ainoat edes jotenkin luotettavat keinot hevosten sivujen pitämiseen tallessa on sivun tallentaminen Web Archiveen ja osin myös hevosen rekisteröinti VRL:oon.

Huonoimmat vaihtoehdot, mitä hevosen kuoltua voi tehdä, ovat ehkäpä nämä:
– sivujen hukkaaminen kokonaan
– erillisen muistosivun tekeminen, mutta hevosen vanhan sivun hukkaaminen
– perustietojen poisto sivuilta

Omasta puolestani voisin yleisohjeeksi siis sanoa, että mitä vähemmän dataa hevosen sivuilta poistetaan sen kuoltua, sen parempi.

–S

Ei kommentteja: