keskiviikkona, marraskuuta 11, 2015

Pearl

Pearl-väritys on yksi viimeisimpiä tunnistettuja värejä hevosilla, vaikka kyseessä on mitä todennäköisimmin hyvin vanha väri. Virtuaalimaailmassa pearl-värisiä hevosia ei ole näkynyt, joskus harvoin näkee kuvia, joiden hevonen saattaa olla jokin pearl-värinen, mutta näitä on käytetty jonkin muun värisillä hevosilla.

Ulkoasu
Homotsygoottina pearl-geeni (genetiikasta enemmän juttu alempana) vaalentaa peitinkarvaa, ihoa, ja silmiä, samaan tapaan kuin samppanjageeni. Usein lopputulos on melko samannäköinen samppanjavärien kanssa, joten pearl on helppo sekoittaa siihen.

Homotsygootin pearlin (käytän jatkossa termiä pearl) vaalentaman ruskean karvan sävy vaihtelee vaalean oljenkeltaisen ja syvän aprikoosin välillä, mustan sävyä puolestaan kuvaillaan hopeisen ruskeanharmaaksi tai vaalean maitosuklaan väriseksi. Yleiskuva väreistä on melko lämpimän sävyinen ja samppanjojen tapaan karva voi olla erityisen kiiltävää. Ruunikko- ja mustapohjaisilla pearleilla on yleensä tummempaa värisävyä jaloissa, erityisesti nivelten kohdalla. Jouhetkin voivat olla hivenen peitinkarvan väriä tummemmat. Raudikkopohjaisilla jouhet ovat yleensä samanväriset kuin muu peitinkarva, poikkeuksena samppanjanrautiaaseen, jolla on yleensä vaaleat jouhet voikkojen tapaan.

Pearlien iho on tummahko laventelinsävyinen ja siinä voi olla himmeää täplikkyyttä, samoin kuin samppanjaväreillä. Syntyessään pearlien silmät ovat siniset, mutta ne tummuvat iän myötä ja lopullinen väri vaihtelee vaaleasta tummaan ruskeaan. Silmien värillä saattaa olla korrelaatiota pohjaväriin: raudikkopohjaisilla silmät jäävät vaaleammiksi kuin ruunikko- ja mustapohjaisilla pearleilla.

Heterotsygoottina esiintyvä pearl ei tiettävästi muuta hevosen väriä juuri lainkaan, tai ehkä mahdollisesti se vaalentaa vähän, muttei niin paljon, että sitä voitaisiin erottaa perusvärien normaalista sävyvaihtelusta. Näinollen näistä puhutaan värin kantajina, hevosina, jotka voivat periyttää pearlia eteenpäin varsoilleen, mutteivät itse ole ulkoasultaan pearleja.

Jos heterotsygootti pearl yhdistyy yksinkertaiseen voikkogeeniin, tulos on dramaattisesti erilainen kuin heterotsygootti-pearlin tai yksinkertaisen voikkogeenin yksikseen aiheuttamat värit. Kaikilla pohjaväreillä voikko-pearl hevonen muistuttaa tuplavoikkoa vaaleanpunaisine ihoineen, lähes valkoisine peitinkarvoineen ja jouhineen. Tässäkin tapauksessa ruunikko- ja mustapohjaisilla hevosilla voi olla hieman tummempaa sävyä jaloissa ja jouhissa. Silmien väri poikkeaa kuitenkin tuplavoikoista: ne eivät ole siniset vaan vihertävän tai kullan sävyiset.

Esiintyminen eri roduilla
Pearl on harvinainen väri, vaikkakin vanha. Osin harvinaisuus voi tietenkin olla harhaa, koska yksinkertainen pearl-geeni ei näy hevosen ulkoasussa. Pearlin alkuperä on melko varmasti Iberian niemimaalla, sillä nykyisin väriä esiintyy tiettävästi andalusianhevosilla ja lusitanoilla, sekä iberialaisista tuontihevosista polveutuvilla painteilla, ja ymmärtääkseni myös quartereilla ja perunpasoilla.

Ennen kuin värin tausta selvisi, sen aiheuttajaa nimitettiin erityisesti paintien kohdalla Barlink factoriksi paint-ori Barlink Macho Manin mukaan, jonka on oletettu olleen kantaja. Värisävyn perusteella sitä nimitettiin myös apricotiksi (suom. aprikoosi), mutta koska väri periytyy Iberian niemimaalta ja ibero-rotujen keskuudessa sitä on nimitetty pearliksi, nykyisin ainakin jotkin lähteet suosittelevat käyttämään termiä pearl.

Näiden lisäksi pearlia esiintyy myös irlannincobeilla tai sen sukuisilla hevosilla (amerikkalainen termi Gypsy Cob). Mahdollisesti nämäkin ovat saaneet värinsä muinoin tapahtuneilta risteytyksiltä iberialaisperäisten hevosten kanssa. Toinen vaihtoehto Kathmanin mukaan voisivat ns. Royal Hanoverian Creamit.

Genetiikka
Poikkeuksena muihin diluutioväreihin pearl on resessiivinen geeni eli se voi hyppiä sukupolvien yli ja ilmestyä sukuun yhtäkkiä, kun kaksi kantajaa risteytetään keskenään ja geenien todennäköisyyslaskennan nopat osuvat kohdilleen.

Pearl-geeniä merkitään lyhenteellä PRL (tai Prl, mutta käytän tässä tekstissä selvyyden vuoksi muotoa PRL). Hevonen, joka ei ole pearl-värinen eikä edes kantaja, merkitään PRLPRL. Pearlin kantaja on puolestaan PRLprl, ja homotsygootti pearl prlprl.

Koska pearl vaikuttaa toisella tavalla yhdistyessään yksinkertaiseen voikkogeeniin, näillä kahdella geenillä on ilmeisesti jotain tekoa keskenään. Mahdollisesti pearl on jopa voikko-geenin variaatio, saman alleelin aiheuttama. Jos tilanne on tämä, pearlien ja voikkoväristen hevosten risteytystaulukko on esitetty alla, samoin kuin taulukossa käytetyt termit.

Termit:
– ei-pearl = PRLPRL, ei voikko
– kantaja = PRLprl
– pearl = prlprl
– voikko = CCCR, yksinkertainen voikko, ei pearl
– tuplavoikko = CCRCCR, kaksinkertainen voikko
– voikko-pearl = prlCCR

VANHEMPIEN VÄRIT ei-pearl kantaja pearl voikko tuplavoikko voikko-pearl
ei-pearl ei-pearl ei-pearl, kantaja kantaja ei-pearl, voikko voikko kantaja, voikko
kantaja ei-pearl, kantaja ei-pearl, kantaja, pearl kantaja, pearl kantaja, voikko, voikko-pearl voikko, voikko-pearl voikko-pearl, pearl, voikko
pearl kantaja kantaja, pearl pearl kantaja, voikko-pearl voikko-pearl pearl, voikko-pearl
voikko ei-pearl, voikko ei-pearl, kantaja, voikko, voikko-pearl kantaja, voikko-pearl ei-pearl, voikko, tuplavoikko voikko, tuplavoikko voikko, voikko-pearl
tuplavoikko voikko voikko, voikko-pearl voikko-pearl voikko, tuplavoikko tuplavoikko tuplavoikko, voikko-pearl
voikko-pearl kantaja, voikko kantaja, pearl, voikko, voikko-pearl pearl, voikko-pearl kantaja, voikko-pearl, tuplavoikko voikko-pearl, tuplavoikko pearl, voikko-pearl, tuplavoikko

Lähteet
Kathmann, L.: The Equine Tapestry – An Introduction to Colors and Patterns
UC Davis School of Veterinary Medicine: Pearl
Wikipedia: Pearl gene

–S

5 kommenttia:

Tuire N. kirjoitti...

"Jos heterotsygootti pearl yhdistyy yksinkertaiseen voikkogeeniin, tulos on dramaattisesti erilainen kuin heterotsygootti-pearlin tai yksinkertaisen voikkogeenin yksikseen aiheuttamat värit."

Täällä oleva juttu väristä (että olisi niin pearl- kuin voikkogeeni) ei siis taida pitää paikkaansa? Koska ainakaan minusta tuo väritys ei kyllä ole tavallista voikkoa kummempi, ei lähellekään tuplavoikkoa.

Harmi jos näin on, koska olisi ollut niin hienoa merkitä tuon kyseisen hevosen kuvia käyttävälle virtuaalihevoselle myös pearl-geenit, nyt se tosiaan vain tavallinen voikko, koska väritys sopii siihen.

S + Gin kirjoitti...

Hmm, on kyllä vähän tummahko, mutta kai tuo voisi vielä olla sävyvaihtelun rajoissa se voikko-pearl. Tuo voisi olla ruunikko- tai mustapohjainen, kun jouhet ovat selkeästi peitinkarvaa tummemmat. Ja kyllä tuo peitinkarva itsessään aika vaalea on, vaaleampi kuin useimmilla voikoilla minun mielestäni. Eiväthän tuplavoikotkaan yleensä ihan valkoisia ole. Silmien väri, sen mitä siitä vähän näkee alimmasta kuvasta näyttää kyllä vaaleanruskehtavalta, joten en pitäisi pearlia poissuljettuna.

Tuire N. kirjoitti...

Niin joo, enhän mie miettinyt pohjaväriä lainkaan!

Eetuperkele kirjoitti...

Olipa hyvin tiivistetty tämäkin väri pähkinänkuoreen, monesti on himottanut pearl-värinen hevonen hankkia mutta olen niin perfektionisti että jäi tekemättä kun sain vain aivoni solmuun genetiikan kanssa. Nyt selkeni, kiitos!

S + Gin kirjoitti...

Pitänee kuitenkin lisätä tekstiin se huomautus (selvemmin), että tuo periytymistaulukko on tehty sen mukaan, että pearlin oletetaan olevan voikko-geenin eri muunnos eli hevonen ei voi olla samaan aikaan tuplavoikko ja pearl, tai homotsygootti pearl ja voikko, vaan nämä ovat saman geenin alleeleja. Tällainen on tämänhetkinen oletus, mutta varmaa tietoa ei vielä ole.