sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2016

Arabien, morganeiden, ja saddlebredien saddle seat-luokista

Törmäilin netissä muutamaan hyvään linkkiin arabien, morganien, ja saddlebredien erinimisistä saddle seat-luokista, jotka oikeastaan ovatkin vähän sama asia. Tässä on hyvin yksinkertaistettu pintaraapaisu asiasta. Oikeastaan fiksuinta olisi kääntää perusasiat siitä, mitä United States Equestrian Federationin (USEF) sääntökirja kustakin rodusta kertoo. Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa.

Classic/Country Pleasure
Arabi: Country English Pleasure
Morgan: Classic Pleasure
Saddlebred: (English) Country Pleasure

Tässä luokassa ei keskitytä hevosten liikkeiden näyttävyyteen eikä hevosilla sallita pitkiä kavioita, painavia kenkiä tai muita askelia pidentäviä apuvälineitä. Arabeilla liian korkeasta askelluksesta jopa rangaistaan. Sen sijaan hevosen tulee antaa tuomareille mielikuva miellyttävästä ratsusta:
– Hevonen käyttäytyy moitteettomasti.
– Hevonen on tottelevainen.
– Askellajit ovat miellyttävän näköiset, tahdikkaat ja ratsastajalle mukavat.
– Askellajit eivät ole liian nopeat eivätkä varsinkaan hätäisen oloiset vaan rennot.
– Siirtymiset ovat sulavia ja vaivattoman näköisiä.
– Hevonen seisoo rauhallisesti paikoillaan tarvittaessa.
– Hevonen peruuttaa vastustelematta (en ole ihan varma vaaditaanko kaikissa luokissa peruutusta).

Kaikilla roduilla otetaan arvostelussa myös rakenne ja ulkonäkö huomioon tietyssä määrin, osallistuvan hevosen tulee olla yleisesti ottaen miellyttävän näköinen, vaikka mitään varsinaisia rakennenäyttelyitä nämä kilpailuluokat eivät tietenkään ole.

Arabeilta vaaditut askellajit: käynti, ravi, lisätty ravi, laukka, hand gallop (maatavoittava, mutta edelleen kolmitahtinen ja hallittu laukka)
Morganeilta vaaditut askellajit: käynti, pleasure trot (rento, joustava ravi), road trot (nopea, mutta silti tasapainoinen ravi), laukka
Saddlebredeiltä vaaditut askellajit: flat walk (maatavoittava, silti koottu, joustava käynti), ravi, lisätty ravi, laukka, viisikäyntiluokissa lisäksi slow gait ja rack

Show/English Pleasure
Arabi: English Pleasure
Morgan: English Pleasure
Saddlebred: (English) Show Pleasure

Tässä luokassa vaaditaan jo hieman enemmän liikettä kuin Classic/Country Pleasuressa, mutta edelleen osa arvostelusta nojaa hevosen käytöstapoihin. Rakenne ja ulkonäkö huomioidaan myös. Ja edelleen luokkien nimissä on sana "Pleasure", joten ihanteellisen osallistujan tulee olla samalla tavoin moitteettomasti käyttäytyvä ratsu. Liikkeiden tulee olla kuitenkin näyttävämmät, sallitaan enemmän "tulisuutta" ja kengityssäännöt ovat sallivammat kuin Classic/Country Pleasuressa. Liika vauhti ei ole toivottua. Peruuttaminen ei ilmeisesti ole pakollista, mutta se tulee esittää pyydettäessä.

Arabeilta vaaditut askellajit: samat kuin Country English Pleasuressa
Morganeilta vaaditut askellajit: samat kuin Classic Pleasuressa
Saddlebredeiltä vaaditut askellajit: flat walk, ravi, laukka, viisikäyntiluokissa lisäksi slow gait ja rack

Park
Arabi, morgan, saddlebred: Park

Tässä luokassa vain taivas on rajana sillä, miten näyttävää hevosen askelluksen tulee olla. Askellajit ovat myös nopeampia kuin pleasure-luokissa, mutta liian nopeista, hätäisistä askellajeista rangaistaan. Myös ratsukon ulkoasun tulee olla näistä luokista näyttävin, hevosilla on kohotetut hännät ja pää kannettuna korkealla. Samalla annetaan anteeksi useita pikkuasioita, joista pleasure-luokissa rangaistaisiin. Silti park-luokkien hevosten tulisi olla hyväkäytöksisiä, vaikkakin näyttäviä.

Arabeilta vaaditut askellajit: käynti, ravi, laukka
Morganeilta vaaditut askellajit: park walk (tyylikäs, koottu, eloisa, joustava käynti), park trot (eloisa, tasatahtinen, tasapainoinen, koottu ravi), laukka
Saddlebredeiltä vaaditut askellajit: flat walk tai animated walk (hyvin koottu, mutta silti eloisa käynti, tulisi olla tyylikästä, ilmavaa ja eleganttia), ravi, laukka, viisikäyntiluokissa lisäksi slow gait ja rack

Lähteet ja lisää luettavaa
Horsechannel.com: A Guide to Saddle Seat Divisions
King, Marcia. Horsechannel.com: American Saddlebred Gaits
Potter, Leslie. Horsechannel.com: Saddle Seat Divisions Decoded
Potter, Leslie. Horsechannel.com: Three-Gaited and Five-Gaited Saddlebreds
USEF: 2016 Rule Book

–S

Ei kommentteja: