keskiviikkona, kesäkuuta 19, 2019

Cleveland Hunterin "rotumääritelmä"

Cleveland Hunter on ihan itsekeksitty rotutermi, vaikka tällaisia hevosia, clevelandinruunikon ja englantilaisen täysiverisen risteytyksiä on reaalimaailmassa olemassa. Se itse asiassa on jo kauan ollut tunnettu ja tiedetty risteytys, kun halutaan hyviä käyttöhevosia erityisesti ratsuiksi. Metsästysratsuina (engl. hunter) niitä on käytetty mutta myös vaunuhevosina. Nykyään sukupuuttoon kadonnut rotu tai oikeammin rotutyyppi Yorkshire Coach Horse polveutui juurikin clevelandeista ja täysiverisistä, joten käytännössä olen tässä vähän niinkuin luomassa virtuaalista vastinetta sille.

Meillä on näitä hevosia ollut tällä nimellä jo kymmenkunta vuotta. Ensimmäinen tällainen risteytys syntyi jo vuonna 2006 (t. Lady Rebekah Ion), mutta silloin siitä ei vielä puhuttu nimellä Cleveland Hunter eikä tuo tamma jättänyt varsoja. Harmi. Vasta joskus vuoden 2008 tienoilla kehitimme tuon nimityksen ja siitä asti on ollut suunnitelmissa kirjoittaa sille jalostus- ja rotumääritelmät, toisin sanoen tehdä siitä edes jotenkin päin virallinen rotu virtuaalimaailmassa. Vähän pitkissä puissa nämä meidän hommat, kun nyt vuonna 2019 saan aikaiseksi...

CLEVELAND HUNTER
Polveutuminen ja jalostus
Cleveland Hunterin jalostukseen saa käyttää ainoastaan puhdasrotuisia clevelandinruunikoita ja englantilaisia täysiverisiä. Hyväksytyssä Cleveland Hunterissa tulee olla vähintään 12,5% kumpaakin kantarotua, suositeltavaa on, ettei kummankaan kantarodun prosentti ole alle 25%.
Jalostuksessa saa käyttää hevosia, joiden jommankumman kantarodun prosentti on pienempi kuin 12,5%. Tällaista hevosta itseään ei kuitenkaan saa nimittää Cleveland Hunteriksi.

Jalostuksen tavoitteena on luoda laadukas, monipuolinen urheiluhevonen, jossa yhdistyvät kummankin kantarodun parhaat piirteet ratsastuksen ja valjakkoajon kannalta.

Yleistä
Cleveland Hunter on sopusuhtainen, ryhdikäs, yleensä keskiraskas ratsuhevonen. Tyyppi voi kuitenkin vaihdella kevyehköstä melko raskaaseen polveutumisen perusteella. Täysiverileima on sallittu, varsinkin jos suvussa on paljon täysiveristä. Sen sijaan hevonen ei saa olla kylmäverityyppinen. Myös erittäin kevyt tyyppi on virhe.

Sukupuolileima
Molemmilla sukupuolilla on selkeä leima. Oriit ovat maskuliinisia, tammat feminiinisiä.

Säkäkorkeus
Ihanteellinen säkäkorkeus on 160-175 cm. Alle 155 cm säkäkorkeus ei ole hyväksyttävä.

Pää
Pää on sopusuhtaisen kokoinen kaulaan ja runkoon nähden. Profiili on yleensä suora, mutta lievästi kyömy (tai harvemmin lievästi kovera) profiili on sallittu. Pää on kohtuullisen jalo ja kuiva. Silmät ovat suuret, kirkkaat ja ilmeikkäät. Sieraimet ovat suuret. Korvat ovat pystyt. Leukaperät ovat melko selkeät. Yleisesti ilme on rauhallinen, rehellinen ja ystävällinen.

Kaula
Pään ja kaulan liittymä on avoin ja mahdollistaa myötäämisen. Kaula on pitkä, kaareva, ja se kiinnittyy hyvin lapoihin (ts. ylös). Kaula on lihaksikas, tammoilla se ei saa olla liioitellun paksu, oreilla sallitaan massiivisempi orikaula. Alakaulaisuus ja joutsenkaulaisuus ovat virheitä.

Etuosa
Säkä on melko korkea, pitkä ja erottuva, muttei liioiteltu. Se tarjoaa hyvän satulansijan ja liittyy kauniisti sekä kaulaan että selkään. Lapa on pitkä, viisto ja lihaksikas. Runko on syvä ja vähintään kohtalaisen leveä.

Runko
Runko on voimakas ja vankka. Selkä on lyhyt, samoin lanne. Pitkä selkä, pitkä lanne tai avorunkoisuus ovat virheitä, mutta lievä pitkärunkoisuus sallitaan erityisesti tammoilla jos runko on kuitenkin vahva. Satulansija ja ylälinja ovat ratsulle sopivat. Syvyys takapolven edessä on hyvä.

Takaosa
Takaosa on voimakas ja lihaksikas. Lautanen on pitkä, lievästi laskeva. Risti on selkeä, yleensä pyöreämuotoinen. Lyhyt tai jyrkästi laskeva lautanen ovat virheitä, tasainen lautanen on epätyypillinen mutta jos takaosa on muuten hyvä ja määritelmän mukainen, se ei ole virhe. Takaosan kulmaukset ovat hyvät. Hännänkiinnitys on melko korkealla.

Jalat
Jalat ovat hyväasentoiset. Kyynärvarsi, koipi ja reisi ovat lihaksikkaat ja vahvat. Sekä etu- että takasääri ovat lyhyet, vahvat ja kuivat. Nivelet ovat selväpiirteiset. Vuohiset ovat sopivan pituiset ja hyvässä kulmassa maata vasten. Kaviot ovat hyvämuotoiset, kavioaines kovaa. Korkeajalkaisuus on virhe.

Liikkeet
Liikkeet ovat suorat, matkaavoittavat ja tarmokkaat. Kovin korkeat polvien ja kinnerten liike ei ole tavoiteltua. Hevonen kantaa itseään ryhdikkäästi kaikissa askellajeissa, askellajit ovat tahdikkaat. Ravissa ja laukassa liitovaihe on selvä. Sillä on hyvä hyppytekniikka ja se on varmajalkainen myös vaikeammassa maastossa.

Luonne
Cleveland Hunter on rauhallinen, ystävällinen ja järkevä ratsu tai valjakkohevonen. Se ei kuitenkaan saa olla laiska tai flegmaattinen.

Karvapeite ja jouhet
Karvapeite on ohut, lyhyt ja kiiltävä. Jouhet ovat sileät ja kiiltävät, niitä voi olla runsaasti. Cleveland Hunter esitetään näyttelyissä ja ratsastusluokissa ratsuhevosten tavoin siistiksi nypittynä, mahdollisesti letitettynä. Pieni määrä vähän pidempää vuohiskarvaa sallitaan etu- ja takajaloissa.

Värit
Cleveland Hunterin värejä tai merkkejä ei ole rajoitettu eikä sitä, minkä värisiä yksilöitä saa käyttää jalostuksessa, kunhan rotupuhtaudesta pidetään kiinni. Ruunikko on yleisin väri.
Kantarotujen perusteella tiikerinkirjavuus, tobiano, hallakkovärit ja samppanjavärit tuskin tulevat kysymykseen.

–S

Ei kommentteja: