sunnuntaina, kesäkuuta 02, 2019

Väriteoriaa: mushroom

Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.

Ulkonäkö
Mushroom vaikuttaa punaiseen väripigmenttiin. Se näkyy siis selvimmin rautiaassa, mustassa ponissa se ei näy lainkaan. Ruunikon mustiin jouhiin ja jalkoihin mushroom ei vaikuta, mutta ruskeaan peitinkarvaan se vaikuttaa samalla tavoin kuin raudikollakin. Yleensä ruunikko mushroom on kuitenkin hyvin huonosti tunnistettavissa, ei-punertava sävy menee helposti ruunikoiden tavallisen sävyvaihtelun piikkiin. 

Rautiaiden mushroomien värisävy vaihtelee aika paljon, selkein piirre on punaisen sävyn puute tai ainakin sen selkeä vähäisyys peitinkarvassa. Peitinkarva on yleensä harmaanruskea, joskus se on myös kellertävä. Tummimmat yksilöt ovat hyvin tummanruskeita, väri muistuttaa suklaata tai kuusenkaarnaa, harmaa sävy ei välttämättä ole mitenkään erityisen silmiinpistävää. Vaaleimmat yksilöt ovat vaalean kellanharmaita.

Rautiailla mushroomeilla jouhet ovat yleensä ainakin osittain vaaleammat kuin peitinkarva. Toisinaan ne ovat aivan vitivalkoiset, mutta useimmilla mushroomeilla on hamppujouhet tai liinahtavat jouhet. Jonkin verran näkee sitä, että häntä on tyvestä vaaleampi kuin alempaa.

Mushroomien varsakarva on yleensä vaaleata ja harmaansävyistä. Erityisesti niiden jalat ovat hyvin vaaleat, jopa valkoiset. Varsakarvan vaaleudesta huolimatta hevonen voi aikuistuessaan olla hyvinkin tumma mushroom.

Mihin on mahdollista sekoittaa?
Lyhyesti: vaikka mihin! Useimmat rautiaat mushroomit on tunnistettu raudikoiksi, toisinaan niiden väritys muistuttaa hopeanruunikkoa ja hopeanmustaa. Jotkut vaaleasävyiset mushroomit voivat mennä voikoista tai punahallakoista. 

Ruunikkoon väriin mushroom vaikuttaa varsin vähän ja varsinkin aikuisväristä mushroomia on vaikea havaita. Ruunikot mushroomin tunnistetaan usein tavallisiksi ruunikoiksi.

Esimerkkikuvia
hyvin tyypillinen mushroom, tämä on ehkä se "tyyppi-mushroom": harmaanruskea, keskisävyinen peitinkarva ja hyvin vaaleat jouhet.
vaaleahko mushroom, vaaleampi peitinkarva rungossa, sanoisin sävyä aavistuksen kellertäväksi. Tällä pää näyttäisi olevan hieman tummempi, tätä näkee mushroomeilla ainakin toisinaan, joten se voi olla jokin väriin liittyvä piirre. Kaikilla sitä toki ei ole.
tummempi mushroom, edellisiä kuvia tummempi sävy, mutta punaisen värin puute on selkeä ja sävy taittaa sinne harmaan suuntaan. Myös vaaleammat jouhet.
tummahko mushroom, värisävyä pystyy tässä nimenomaisessa kuvassa vertaamaan hyvin tavalliseen raudikkoon. Tällä ponilla on valokuvia pitkältä ajalta, varsasta lähtien. Kolmikuisena se on todella vinkeän näköinen kun vaalea varsakarva alkaa väistyä alta paljastuvan aikuisvärin alta. Tämäntyyppinen karvanlähtö ei ole ominaista pelkästään mushroomeille vaan yleensäkin varsakarva saattaa lähteä epätasaisesti, tässä kuvassa se vain näkyy sekeästi kun varsakarva ja aikuisväri poikkeavat kovasti toisistaan. Kuukautta myöhemmin otetussa kuvassa poni on jo selvästi tumma mushroom.
tumma mushroomiksi merkitty poni, jonka peitinkarvassa on kyllä jonkin verran punertavaa sävyä verrattuna näihin muihin. Luulisin että mushroom voi olla tuonkin värinen.

Esiintyminen ja yleisyys
Mushroomia esiintyy nykytiedon mukaan vain alkuperäisellä shetlanninponilla. Minulla ei ole tällä hetkellä tietoa siitä, löytyykö väriä amerikkalaiselta shetlanninponilta lainkaan.

Aiemmin mushroomeja luultiin hopeanmustiksi, mutta geenitestien perusteella ne olivat pohjaväriltään rautiaita ja negatiivisia hopeageenin suhteen. Tämän perusteella alettiin epäillä, että kyseessä voisi olla aivan oma diluutionsa. Väri on vanha, sitä pystytään jäljittämään 1800-luvun loppupuolelle asti kantakirjoista ja oletettavasti se on paljon sitäkin vanhempi. Geeni sen sijaan paikannettiin vasta tänä vuonna, mutta nyt siihen on saatavilla myös geenitesti. Puhtaalla alkuperäisellä shetlanninponilla ei tiettävästi esiinny lainkaan hopeavärejä, amerikkalaiselta shetlanninponilta sitä kyllä löytyy.

Lyhenteet ja nimitykset
Mushroomilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä termiä eikä lyhennettäkään.

Vieraskieliset nimet
Englanti: mushroom
Ruotsi: ?
Saksa: ?

Genotyyppi
ee mumu (näkyvä mushroom)
ee MUmu (rautias kantaja)
E mu (ruunikko tai musta kantaja)
(geenimerkintä ei liene vielä vakiintunut, mutta Veterinary Genetics Laboratory käyttää mu-lyhennettä)

Huomattavaa periytymisessä
Mushroom on resessiivinen geeni, joka vaikuttaa vain silloin kun varsa saa molemmilta vanhemmiltaan mu-alleelin. Jos hevosella on vain yksi mu (eli genotyyppi MUmu), se on kantaja, jonka värissä mushroom ei näy, mutta se voi periyttää sitä eteenpäin. Ruunikko ja musta voivat olla myös mushroomin kantajia, niillä voi olla joko MUmu tai mumu, jälkimmäisessä tapauksessa ne periyttävät mu-alleelia kaikille varsoilleen, niiden väristä ja toisesta vanhemmasta sitten riippuu, tuleeko varsasta mushroomia. Toisaalta kahden mushroomin varsa on aina mushroom itsekin.
Olen tässä merkinnyt ruunikon mushroomin (E A mumu) mushroomin kantajaksi, vaikka periaatteessa mushroom voi näkyä ruunikossa värissä jonkin verran.

Genetiikkaosion lähteenä on käytetty Veterinary Genetics Laboratoryn artikkelia.
Myöhemmin päivitetty Väriloisto-blogin perusteella.

Ei kommentteja: