maanantaina, syyskuuta 14, 2020

20 varsaa yhdellä hevosella – hot or not?

 Edellisessä postauksessa (Laatispalkittu hevonen!) esittelin meidän hannover-laatuarvostelussa palkitun  oriin Carrot In Cappuccino DFC, joka sai palkintonsa osittain sen takia, että teetin sillä 20 varsaa. Näitä 1 on AWB, toinen SGSH, 3 jotain muita kuin puoliverisiä (knabstrupeja ja yksi ratsuponi), mutta loput 15 ovat FWB:itä. 

Onko tässä nyt mitään järkeä teettää noin paljon puoliverivarsoja yhdellä ja samalla oriilla? Hyvä kysymys, en tiedä, mutta ehkä joskus 5 vuoden päästä tiedän. Kyseessä on siis virtuaalinen eläinkoe tai jotakin sinne suuntaan, sillä ihan pelkästään laatispalkinnon takia en teettänyt yhdellä hevosella noin montaa varsaa.

Yritän ostella mahdollisimman paljon vierassukuisia hevosia tai käyttää niitä omassa jalostuksessani muuten. Mitä harvinaisempi rotu, sen tärkeämpää tämä on. Sen sijaan puoliveristen kanssa olen ollut vähän lepsu. Niitä on tarjolla sen verran runsaasti, etten jaksa jokaiseen myyntipostaukseen tarttua, vaikka siellä kenties olisikin ihan erisukuisia hevosia kuin meillä on. Luotan siihen, että niitä on tarjolla silloinkin kun kipeästi tarvitsen jotakin tietynlaista yksilöä. Toistaiseksi tämä on pitänyt aika hyvin paikkaansa.

Toinen syy kehnonlaiseen ostointoon on se, että meillä on puoliverisiä, varsinkin FWB:itä niin paljon, että ne uudet ostohevoset hukkuvat sinne massaan. Niin moni hieno- ja vierassukuinenkin hevonen jää auttamatta massan alle, kun teetän sillä tavanomaiseen tapaan vain muutaman varsan, kuten omilla kasvateillanikin. Mielessä on kuitenkin pyörinyt jo kauan että mitä jos kokeilisi joskus käyttää jotakin vierassukuista hevosta jalostuksessa todella runsaasti. Miten se vaikuttaisi hevoskantaan, mitä siitä seuraisi? Hannover-laatiksen varsapisteytys tarjosi tähän hyvän tekosyyn.

Pahin skenaario minkä pystyn kuvittelemaan on se, että Carrotista tulee muutaman sukupolven kuluessa suuri riesa 15 FWB-varsansa takia. Niitä varsoja on niin paljon ja vaikka niitä taas ei käytettäisi mitenkään massiivisesti jalostuksessa, pelkkä määrä saattaa riittää tekemään Carrotin nimestä murheenkryynin, koska en minä todennäköisesti käytä ei-carrotilaisia hevosia jalostuksessa yhtään sen enempää. En silti näe, että se olisi mikään ylitsepääsemätön ongelma, koska jo yllä totesin puoliverisiä ja puoliverisukuja olevan niin paljon. Voin siis hankkia suht helposti ei-carrotilaisia hevosia itselleni ja ongelma on sillä hoidettu.

Mahdollisen ongelman välttäminen onkin se syy, miksi valitsin koeroduksi juuri puoliveriset. Alunperin ajattelin, että mitä jos kokeilisin samaa terskinhevosilla tai frederiksborgeilla, mutta tyrmäsin sen täysin pöljänä ajatuksena. Arabeilla se voisi toimiakin ja toisaalta meidän pitkäsukuisten arabien suvut ovat kovin Ionic-voittoiset, niin pitkä- ja vierassukuinen ori siellä seassa olisi "näkynyt" ehkä jopa paremmin kuin puoliverisillä. Ionicin puoliverisethän ovat kaikki ostosukuisia, ainakin jos puhutaan pitkäsukuisista ja yksi uusi vierassukuinen siellä seassa ei ole mikään kovin silmäänosuva asia.

Nähtäväksi siis jää, mitä tässä tapahtuu. Palaan asiaan joidenkin vuosien kuluttua!

– S

3 kommenttia:

Pölhö kirjoitti...

Hot, hot hot hot! Tai siis, kun osa jälkeläisistä kuitenkin katoaa/jää seinäruusuiksi, niin ei katkea linja aivan samalla tavalla äkkiseltään kuin jos olisi se 4 jälkeläistä. Harmittaa eritoten jos on hieno/harvinaisempi linja/hevonen/rotu, minkä vuoksi esimerkiksi Duc Obscurille koitan saada vielä vähän lisää jälkipolvia ennen kuin päästän reppanan pälkähästä.

Summa summarum, saisinpa itsekin omille oreille 20 varsaa listalle :D

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

No juu, tuo sukulinjan säilyminen on tietenkin todella relevantti pointti! Meidän tapauksessa oletuksena kuitenkin on se, että kaikki varsat jäävät itselle omaan kasvatukseen eivätkä siis katoa. Kun ei meiltä hevosia niin paljon osteta. Tietysti nyt kun tulit asian maininneeksi, niin voisin kyllä laittaa myyntiin muutaman noista varsoista. Onhan isä sentään laatuarvostelupalkittu ori, vietäisiin varmasti varsat käsistä... (huomatkaa sarkasmi)

Oresama kirjoitti...

On hot hot hot! Joskus ennen "hyvä virtuaalihevonen" oli mulle ehkä jotain muuta, mutta nykyään "hyvä virtuaalihevonen" on se, joka on jollain tavalla erityinen tai erikoinen. 20 varsaa yhdelle hevoselle on tällä hetkellä erikoinen tempaus, ja heti kun tehdään erikoinen tempaus, mun tekee kauheasti mieli saada yksi kivanniminen kahdestakymmenestä varsasta itselle. Olisi sukuselvityksessä kerrankin jotain oikeaa kirjoittamista. Sormia syyhyttäisi myös tehdä varsallekin paljon varsoja, koska täytyyhän sillä olla ihan supersuku, kun isälläkin on tehty niin paljon varsoja. :D