maanantaina, marraskuuta 09, 2020

Suuri sabino-sekaannus, osa 4

Postaus on osa laajempaa sarjaa. Muut osat:

TUNNISTAMINEN – MAHDOTTOMUUS?

Jos eteen lykätään hevonen, joka on jonkin sortin lehmänkirjava, muttei frame eikä tobiano, mistä voimme tietää mikä se on väriltään?

Lyhyesti: emme mistään. Sori. Jos meillä ei ole mitään muuta tietoa hevosesta tai edes valistunutta arvausta, tehtävä on oikeastaan mahdoton. Ulkonäkö voi antaa viitteitä, sulkea joitain W-variantteja pois ja esimerkiksi herasilmän voi arvata kuuluvan splashed whitelle, ainakin jos hevonen ei ole kokovalkoinen.

Kokovalkoisen hevosen kanssa valikoima ei pysy edes tässä käsittelyn kohteena olevassa triossa (sabino, W, SW) vaan hevonen voi olla jotakin muutakin, kuten tovero-yhdistelmä, joka tuottaa kokovalkean värityksen. Aina pelkän ulkonäön perusteella ja varsinkaan valokuvasta ei pystytä sulkemaan pois few-spotted leopardia tai ehkä jopa tuplavoikkoja, samppanjanvoikkoja tai pearl-voikko-yhdistelmiä.

ROTU JA SUKU VIHJEINÄ

Jos tiedämme hevosen rodun, mahdollisten vaihtoehtojen määrä vähenee monissa tapauksissa. Lähes kokovalkoinen arabianhevonen on nykytiedon mukaan W3, mutta tässä auttaisi toki hevosen suvun tietäminen. Jos arabin suvusta löytyy R Khasper, W3 on suhteellisen varma valinta (ainakin niin varma kuin hevosten värien kanssa voi ikinä olla).

Toisinaan hevosen vanhempien värien tietäminen avittaa tunnistamisessa, vaikka kyseessä ei olisikaan yhdestä tietystä kantahevosesta lähtevä väri. Ainakin niistä voi tehdä joitakin päätelmiä. Jos meillä on lähes kokovalkoinen hevonen, jonka molemmilla vanhemmilla on suuria, rikkoreunaisia merkkejä, ja rotu sattuu sopimaan, voimme olettaa hevosen tupla-sabinoksi. Tosin se voi olla myös sabino+W20 tai sitten jotakin muuta. Mistä päästäänkin seuraavaan...

RATKAISU: LABORATORIO

Ainoa fakta taitaa olla se, että ilman geenitestausta emme voi koskaan olla varmoja juuri mistään. Tässä on nimittäin tullut kaikenlaisia yllätyksiä pitkin matkaa. Hillittömimpiä ovat varmaankin ne tapaukset, joissa hevosen ulkonäkö ei anna mitään merkkiä kirjavuuskuviosta, mutta se silti löytyi testatessa. Näiden ongelma on se, että harva omistaja (tai se joka testaamisen maksaa) pitää järkevänä testata yksivärisen näköisiä hevosia kirjavuusgeenien suhteen.

Geenitestikään ei välttämättä tarjoa vastausta, jos kyseessä on jokin aivan uusi, tunnistamaton mutaatio. Varsinkin W-geenistä niitä tuntuu tupsahtelevan siellä ja täällä. Jos tällainen hevonen testataan rutiininomaisesti vaikkapa SB1:n, W20:n ja SW1:n suhteen, tulokset eivät kerro muuta kuin että se ei ole mitään näistä. Minä en tiedä mitä tarkemmin ottaen tarvitaan siihen, että jokin uusi mutaatio tunnistetaan uudeksi kuvioksi.

KUVIOT VIRTUAALIHEVOSILLA

Virtuaalihevosten kohdalla pääsemme onneksi helpommalla: jos hevonen näyttää tietyn väriseltä, voimme täällä pitää sitä sen värisenä. Ongelmia tulee siinä kohdin, jos jokin hevonen näyttää sabinolta, mutta rotu onkin sellainen, jolla sabinoa ei (toistaiseksi) tiedetä esiintyvän.

Tämä palautuu takaisin siihen alkuperäiseen sabino-sekaannukseen, sillä sabino on löytänyt tiensä ihmisten tietoisuuteen ja sanastoon. Tottahan se olikin, että jossain vaiheessa kaikenlaisia isomerkkisiä pidettiin sabinoina, mutta kuten tässä sarjassa on todettu, ne eivät välttämättä sitä ole.

Täydellisessä virtuaalimaailmassa nimittäisimme hevosten kuvioita sen mukaan kuin mitä ne tämänhetkisen tiedon mukaan voisivat realistisimmin olla. Kaikki harrastajat eivät kuitenkaan ole kovaksikeitettyjä värinörttejä eivätkä viitsi opetella ulkoa W-geenin muunnoksia rotuineen tai SW:n eri variantteja. Jonkinlainen osa ei varmaan edes tiedä näistä ja niiden esiintymisestä.

Lisäksi tieto muuttuu ja sitä tulee lisää. Olisimme saattaneet hyvinkin päätyä tilanteeseen, että vuonna 2010 welsh-ponimme oli sabino, vuonna 2015 se ei ollut sabino vaan W20 ja tänä vuonna se on taas sabino (jolla voi olla myös W20).

Jos minulla olisi jokin hyvä ehdotus tähän ongelmaan, esittäisin sen tässä. Valitettavasti täytyy todeta, etten tiedä mitään sopivan simppeliä ratkaisua.

– S

Ei kommentteja: