maanantaina, huhtikuuta 05, 2021

Rotuesittelyssä menorcanhevonen

Tuli yleisöltä pyyntö, että kirjoittaisinko blogiin menorcanhevosesta jotakin. Lupasin, vaikka rotu on kyllä hyvin tuntematon minulle ja muutenkin. Se oli jäädä yritykseksi, sillä rodusta on lopulta varsin vähän tietoa, varsinkin kun en ymmärrä espanjaa tai katalaania. Haluaisin myös esittää kysymyksen, että miten ihmeessä ja kenen mielestä on mitään järkeä tehdä PDF-tiedosto, jonka tekstiä ei saa kopioitua tekstinä?! Aargh! 

Lisähaastetta tuo se, että Hendricksin hevosrotu-ensyklopedia ei tunne rotua lainkaan eikä mikään muukaan kirjalähteistäni. Sama kohtalo on myös mallorcanhevosella, joka on ainakin jossain määrin lähisukuinen menorcanhevoselle. Mutta katsotaan mitä olen saanut raavittua kasaan.

Rodun nimi

Englanniksi rotu tunnetaan useimmiten nimellä Menorquín (horse), mutta myös nimellä Menorquina tai Menorcan Horse. Espanjalainen nimitys on caballo menorquín tai toisinaan (caballo de) Pura Raza Menorquína. Katalaaniksi se on melkein sama: cavall menorquí tai Raça Menorquina.

Suomalainen nimi menorcanhevonen on minun keksimä, tosin se nyt ei vaatinut juurikaan mielikuvitusta. Joissain lähteissä näkyy nimitys menorquinanhevonen, mutta jos minulta kysytään, niin se on hieman väärin. Menorca on kuitenkin sen saaren nimi, mistä rotu on kotoisin, joten menorcanhevonen on yhtä looginen nimitys kuin suomenhevonen.

Historiaa

Tämä on suuri kysymysmerkki koko rodussa, sillä historiasta on (englanninkielistä) materiaalia kovin vähän. Kyseessä on vanha rotu, se tiedetään, kenties jopa hyvinkin vanha. Sekä menorcanhevonen että mallorcanhevonen periytynevät suuressa määrin sukupuuttoon kuolleesta katalaaninhevosesta, joka oli jonkinlainen hevostyyppi Katalonian alueella ja todennäköisesti lähisukuinen muille iberialaisille hevosille. Katalaaninhevosen mainitaan olleen usein tai aina musta, samoin kuin menorcanhevonen ja mallorcanhevonen.

Córdoban kalifaatti hallitsi Menorcaa vuosina 903-1287 ja mahdollisesti tällöin saarelle tuotiin arabi- tai berberisukuisia hevosia tai molempia. Toisen teorian mukaan Aragonian ja myös Mallorcan kuningas Jaume I (engl. James I, suom. Jaakko I, hallitsi Mallorcaa 1213-1276) olisi tuottanut Menorcalle (tai ehkä Mallorcalle?) hevosia keski-Euroopasta. 

Rotuyhdistys perustettiin kuitenkin vasta niinkin myöhään kuin 1989. Sittemmin rotu on tunnustettu kotoperäiseksi roduksi Menorcalla ja Espanjassa, ja niinollen säilyttämisen arvoiseksi. Se on varsin harvinainen, tällä hevosia on reilu 3000 yksilöä Baleaareilla, pääasiassa kai kotisaari Menorcalla, mutta joitain yksilöitä myös manner-Espanjassa.

Rakenne

Myös tässä osassa on paljon kysymysmerkkejä, koska käytännössä ainoat lähteeni olivat rotuyhdistyksen englanninkielinen osio ja espanjankielisen määritelmän konekäännös, ja kummankin käännöksen laadussa saattaa olla sanomista. Olen joutunut siis tulkitsemaan varsin paljon asioita eikä tätä voi pitää mitenkään ehdottomana totuutena. 

  • Yleisesti menorcanhevonen on keskikokoinen hevonen, jonka iberialainen leima on hyvin selkeä.
  • Yleisvaikutelma on vahva, mutta silti suhteellisen kevyt, rotu ei ole läheskään yhtä massiivinen kuin jotkin andalusianhevoset.
  • Sukupuolileimat ovat yleensä selkeät, tammoilla on pidempi runko ja pää, ja kevyempi kaula kuin oreilla. 
  • Erityisesti oriit ovat usein hieman korkeajalkaisen oloisia ja neliömäisiä.
  • Orien minimisäkäkorkeus on 154 cm, tammojen 151 cm. Keskikorkeudet ovat 161 cm (oriit) ja 157 cm (tammat).
  • Profiili on yleensä lievästi kyömy, mutta voi olla myös suora. Pää on jalo samaan tapaan kuin andalusianhevosilla.
  • Silmät ovat tummat ja katse on eloisa.
  • Sieraimet ovat suuret. 
  • Kaulanliittymä on avoin.
  • Korvat ovat keskipitkät, kapeat ja hieman sisäänpäin kaartuneet.
  • Kaula on vähintään keskipitkä, kaareva ja lihaksikas. Alakaulaisuus tai joutsenkaulaisuus on virhe.
  • Säkä on pitkä ja erottuva.
  • Lapa on melko pitkä ja viisto.
  • Runko on suhteellisen kapea eikä useinkaan mahdottoman syvä. Tätä piirrettä korostavat vielä pitkät jalat.
  • Selkä on lyhyehkö ja lihaksikas. Selkä-lanne -linja on suora.
  • Lautanen on jonkin verran laskeva, takaosa on yleisesti ottaen melko lihaksikas ja hännänkiinnitys on matalalla.
  • Jalat ovat yleensä melko pitkät ja sirot mutta varsinkaan etusääri ei saa olla liian hento. Nivelten tulee olla suuret ja erottuvat. Vuohisten asennon tulee olla myös hyvä.
  • Liikkeet ovat joustavat, sulavat ja säännölliset, erikseen mainitaan hyvä kyky lisätä.
  • Jouhet ovat paksut, usein kihartuvatkin.
  • Väriltään menorcanhevoset ovat aina mustia, pienet merkit päässä sallitaan, mutta sukista en ole varma. Erikseen on mainittu että kavioiden tulisi olla mustat, joten voi olla että sillä perusteella sukkajalat on karsittu pois.

Käyttö

Menorcanhevosta ei ole tietojen mukaan koskaan käytetty maatöihin, se on ollut selkeämmin ratsuhevonen. Mallorcanhevonen sen sijaan on ollut enemmän maatalouskäytössä ja sitä mainitaan käytetyn myös muulien kasvatukseen.

Perinteisesti menorcanhevosta on käytetty doma menorquína -ratsastukseen, joka on jonkinlainen yhdistelmä espanjalaista doma vaqueraa ja korkeaa kouluratsastusta. Erityisesti ratsukot ovat esitelleet näitä taitojaan juhlakulkueissa. Nykyään rotu on kohtalaisen hyvä myös tavallisena kouluratsuna. Rodun sanotaan olevan hyväluonteinen, älykäs ja helposti koulutettava.

Lähteet

Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina: Description
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación: Cavall Mallorquí
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación: Cavall Menorquí
Wikipedia: Caballo catalán
Wikipedia: Menorquín horse
Muut soveltuvat lähteet esim. Wikipedian muut sivut, sanakirjat


Ei kommentteja: