maanantaina, syyskuuta 09, 2024

Harmistus: EVM-hevosten nimet

Harmin aihe se tämäkin kai on: joillain keksittyjen hevosten EVM-vanhemmilla on ihan liian kivat nimet!

Olen tässä pitkin vuotta aika aktiivisesti keksinyt uusia hevosia. Onhan niitä täällä blogissakin esitelty (Esittelyssä uusia tulokkaita, Uusia tulokkaita esittelyssä, heh heh kun onkin kekseliäät otsikot teksteillä...). Yleensä minulla on tapana keksiä suvuttomille tuonneille isän ja emän nimet. Suomenhevoset ovat poikkeus siinä, sillä keksityt suokit saavat kukin kolmipolvisen sukutaulun keksittyine nimineen ja tietoineen.

Nimien keksiminen käy ihan työstä tässä vaiheessa harrastusta. En tiedä onko se keksittyjen hevosten kohdalla helpompaa vai vaikeampaa kuin omien kasvattien nimi-ideointi. Kasvateilla on vanhemmat, joiden nimistä saattaa saada inspiraatiota. Keksityillä hevosilla ei ole mitään rajoitteita, paitsi rodunmukaisuus, mutta toisaalta ei ole niitä inspiraationlähteitäkään.

EVM-hevosten nimet tapaavat olla aika semmoisia yleisen sorttisia, koska ne eivät ole sillä tavalla käytössä. Ne ovat vain nimiä sukutaulussa, se niiden ainoa virka on. En siis ihan hirveästi käytä niihin aikaa. Jälleen: suokit ovat poikkeus. Niiltä yritän tarkistaa sen, ettei nyt ihan just pilkulleen samannimistä hevosta löytyisi Sukupostista tai Hippoksesta.

Sitten joskus käy niin, että EVM-nimeksi päätyy jokin, joka osoittautuukin ihan helmeksi. Sitten saattaa hyvinkin harmittaa, että miksen minä tätä ja tuotakin nimeä käyttänyt oikean virtuaalihevosen nimenä. Sivusin "ongelmaa" tuossa viimeisimmässä uusien hevosten esittelyssä, kun uusien tuonti-suokkien sukuihin olin keksinyt muutaman kivan nimen.

Jos näitä nyt pitäisi listata, niin ensimmäisenä silmiini osui exmoor-tamma Kemmynbre Emmilene, jonka isä on Dunckermore Islay Whiskey. No, tämä ei ole sinänsä ongelma, koska tuossa on tuo keksitty kasvattajatunnus. Ihan hyvin voin siis käyttää exmooreilla tai jollain toisella rodulla nimeä Ionin Islay Whiskey tai jotakin muuta kasvattajatunnuksistani. Täytyykin kirjata nimi muistiin.

Vähän samanlainen tapaus on Frimodt Nordynin emä Lillamor af Lunghalne. Sitä Lillamoria aion kyllä käyttää omalla kasvattajatunnuksellani. Ellen ole käyttänyt jo, pitää kai tarkistaa...

Sitten on se suomenhevosori Tömi-C, jonka suvusta löytyvät Salpalinja, Piskonväli, Kaivonkatsoja ja Tulipaasi. Tamma Ukkostiinalla puolestaan on Toprakas, Eromuro ja Unikea. Näistä kaikki kyllä kelpaisivat ihan oikeaankin käyttöön!

Noista selkeän englanninkielisistä nimistä löytyvät ehkä ne harmittavimmat helmet. Esimerkiksi Aint U Somebody GA:n isä Game Of Life, Chicos Western Sparkin isä Peppernspots ja Mias Shining Divan isä Fifty Shades Of Something. Tuosta jälkimmäisestä kyllä saa muitakin muunnoksia, niin että se ei ehkä ihan niin kauheasti kismitä.

Jos historiaa katsotaan, ei ole mitenkään tavatonta, että EVM-niminä käytetyt nimet saattavat uida varsinkin omien kasvattien nimiksi. Näin on tapahtunut aina, muistan nimittäin ainakin ennen 2010-lukua vaikuttaneen tersk-ori Lithograf GA:n, jonka emä oli Litau ja sitten sillä itsellään oli tammavarsa Litau Ion. En kyllä taida muistaa/tietää oliko tuo vahinko vai ihan vasiten tehty, mutta ei sillä kai väliä ole.

Mitenkäs muilla harrastajilla? Käytättekö ylipäänsä yhtään aikaa tai ajatusta EVM-nimien keksimiseen ja tuleeko joskus näitä tämmöisiä ongelmia, että se EVM-nimi onkin liian hyvä?

Ei kommentteja: