Vuoden 2024 joulukalenterissa esitellään kunakin päivänä jokin hevonen, jolla on... väri. Jokin erikoisväri, muuten vain erikoisempi tai jostain syystä hauska.
Kymmenennestä luukusta löytyy isomerkkinen rautias SGSH-ori Rainmaster Ion.
Eikös vain olekin komeanvärinen otus? Mainitsin tästä hevosesta ja kuvasta joskus, että onnea on löytää kuva erikoisemman näköisestä hevosesta ja sitten löytää vielä omasta tallista kuvaan sopiva hevonen. Sillä sukuunsa tuo Rainmaster on selkeästi tullut. Se on ensimmäisen polven risteytys ja sen emä on frederiksborginhevonen, jolla on isoja valkoisia merkkejä, ihan vatsan allakin. Se on niitä merkkejä taas perinyt omalta isältään, jolla oli rikkoreunaista valkoista myös aika paljon.
Mutta Rainmasterin ja noiden frederiksborgien kanssa törmätään tuohon nimitysongelmaan. Rainmasterkin on merkitty rautiaaksi, mainittu vain lisäksi, että sabinonkaltainen. En ole ottanut mitään kantaa siihen, mikä noin ison valkoisen värityksen aiheuttaa, koska en tiedä sitä eikä minulla ole edes valistunutta arvausta. Frederiksborgeilla on melko useinkin isoja merkkejä, joskus suoralinjaisia, joskus rikkonaisempia, mutta minulle asti ei ainakaan ole valunut tietoa siitä, mahtaisiko taustalta löytyä jotakin noista nykyisin tunnetuista kirjavuusgeeneistä.
Varsinainen sabino-geeni se tuskin on, haluaisin uskoa niin, mutta sitä ei voi kuitenkaan kokonaan sulkea pois. Muita vaihtoehtoja olisi jokin W-geenin pakasta, splashed white tai jokin näiden yhdistelmä. Tai sitten se voi jotain, mistä emme tiedä vielä mitään. Näitä on kuitenkin joko testattu tosi vähän tai sitten minun silmiini ei ole koskaan osunut mitään mainintoja testituloksista, joten en voi tietää onko esimerkiksi niiltä frederiksborgeilta löytynyt yhtä tai useampaa näistä valkoisia merkkejä aiheuttavista geeneistä. Niin että Rainmasterin värin aiheuttaa jokin.
Tästä isomerkkisten hevosten nimitysongelmasta olen kirjoittanut muutama vuosi sitten blogiinkin otsikolla Sabinohässäkän terminologia. Ja olen nyt sitten taipunut näillä mysteeritapauksilla käyttämään termiä sabinonkaltainen, kun en halua lähteä arvuuttelemaan, että mitähän geenejä tältä ja tuolta rodulta voisi löytyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti