maanantaina, maaliskuuta 24, 2025

Nimitestailua unkarilaisilla roduilla

Olen täällä blogissa valittanut unkarilaisten hevosten nimeämisen vaikeudesta useammin kuin jaksan tai haluan laskea (lähteitä väitteelleni: 1, 2, 3, 4, 5). Taannoin Keskustassa juteltiin kladrubien ja myös lipizzojen nimeämisestä reaalimaailmassa. Sehän poikkeaa virtuaalimaailmassa käytetystä metodista, jos tosin haluan sanoa, että jostain se nimeämismetodi on virtuaalimaailmaankin tullut, ei sitä tänne ole noin vain kukaan harrastaja keksinyt. Kunpa vain muistaisin, että mistä se alunperin löytyi.

Ei kladrubeista sen enempää, mutta tämä keskustelu sai meikäläisellä idealamppusen syttymään: miksen voisi luoda jotakin vastaavankaltaista ori- ja tammalinjoihin perustuvaa nimeämissysteemiä Ionicin unkarilaisille roduille? Kun se nimeäminen on niin hankalaa ja monella unkarilaisella rodulla käytetään jotakin tällaista tapaa reaalimaailmassakin. Jos menette Sukupostiin etsimään esimerkiksi noniuksia, saatte tulokseksi puolitoista tuhatta hevosta, joista lähes kaikkien nimi on Nonius ja perässä epälukuinen määrä roomalaisia ja/tai arabialaisia numeroita.

Niinpä sitten mietin jonkinlaisen nimihärvelin, joka säästää minut turhalta vaivalta unkarilaisten nimien kanssa. Kuvamuodossa nimenmuodostus menee seuraavasti:


Orien nimi koostuu seuraavista elementeistä:

  1. Orilinjan nimi
  2. Roomalainen numero, joka kertoo sukupolvien määrän kantaoriista
  3. Emän nimi
  4. Järjestysnumero, jos samannimisiä hevosia olisi useampi kuin yksi

Tammojen nimi koostuu seuraavista elementeistä:

  1. Tammalinjan nimi
  2. Roomalainen numero, joka kertoo sukupolvien määrän kantatammasta
  3. Edelliseen viivalla yhdistetty järjestysnumero

Orien kohdalla päätin käyttää orilinjojen niminä kantaoreja, ts. niitä suvuttomia hevosia siellä orilinjan päässä. Niinpä esimerkiksi Izaiás Ionin orivarsan nimi olisi Mihály V xyz, ei Izaiás II xyz. Tammojen kohdalla sen sijaan päätin käyttää nykyisten tammojen nimiä. Jatagán Ionin ensimmäisestä tammavarsasta tulee siis Jatagán II-1, ei Kaszkadőrnő IV-x (Kaszkadőrnő-linjasta voisi olla muitakin neljännen polven tammavarsoja kuin vain Jatagánin jälkeläiset, siksi en tiedä järjestysnumeroa ja merkitsin sen x:llä).

Tästä voi tulla ongelmia silloin, jos suunnittelen varsoja ja niiden nimiä epälineaarisessa järjestyksessä, kun ne järjestysnumerot pitäisi saada paikoilleen varsojen syntymäjärjestyksessä. Takautuvasti syntyvien (tilaus)varsojen kohdalla ongelmia on siis varsinkin tiedossa, mutta vaikka homma menisikin ihan järjestyksessä, pitää noita järjestysnumeroita silti tsekkailla varsojen nimiä miettiessä. 

Lisäksi en ole sataprosenttisen varma järjestelmän vedenpitävyydestä eli siitä, että voiko tuota systeemiä loogisesti seuraten kuitenkin päätyä siihen, että kaksi varsaa saa tismalleen saman nimen. En nyt ole miettimällä keksinyt aukkoa systeemin logiikassa, muttei se tarkoita etteikö semmoisia voisi olla.

Mutta katsotaan mitä tästä tulee! Lupaan raportoida. No, sen tiedän jo ainakin, että kauheita nimihirviöitä tuosta voi tulla. Vai miltä kuulostaa Borzasztó III Dzsesszika?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti