maanantaina, toukokuuta 26, 2025

Kesätauko!

Mainitsinkin asiasta jo Keskustassa, mutta julistettakoon se nyt tapahtuvaksi tosiasiaksi: perinteinen kesätauko blogissa alkaa nyt.

Tekosyynä käytettäköön sitä, että viikko sitten aloitin uudessa työpaikassa. Se vie tietysti aikaa, mutta ennen kaikkea aivokapasiteettia. Tällä kertaa tässä ei ole menossa juurikaan mitään muuta (esimerkiksi jotakin verkkokurssia tai talven pimeyttä), joten tilanne ei ehkä ole niin paha kuin se voisi olla. Olen kuitenkin aina sanonut, ettei virtuaalihevostelun tai -bloggauksen takia kannata hankkia itselleen stressiperäistä vatsahaavaa.

Katsellaan paluuta elokuun loppupuolella vaikka. Ja Ionichan ei vietä mitään taukoa, joten jos kiinnostaa ostamiset, myynti, tilausvarsat, astutuspyynnöt, tuomarointipyynnöt tai muu sellainen, postia vain, kyllä minä vastaan. Se on vain tämä blogi, joka viettää kesän hiljaiseloa enkä rehellisesti sanoen tiedä, miten hiljaisena tämäkään pysyy. Olisi tässä ideoita ja jos ei muuta keksi, niin rakennearvosteluita tai rotuesittelyitä voi aina kirjoittaa. Rotuesittelypuolella olisikin pari kiintoisaa tapausta vähän niin kuin jonossa.

Joka tapauksessa blogin puolesta toivotan kuitenkin lukijoille hyvää kesää!

maanantaina, toukokuuta 19, 2025

Vuoden 2024 parhaat blogitekstit

Minulla itselläni on sellainen tuntu, että viime vuonna bloggaaminen oli vähän nihkeää. Tai ei ehkä nihkeää, mutta tietenkin tekstimäärään vaikutti se useamman kuukauden tauko kesällä ja vielä syksynkin puolella. Ajattelin siis ensin, että en viime vuonna saanut aikaiseksi mitään erikseen esiinnostettavia postauksia. Tarkemmin katsoen löysin kuitenkin muutaman, joita nyt voisi tituleerata parhaiksi teksteiksi vuonna 2024. Lista on aikajärjestyksessä.

Tästähän syntyi ihan keskusteluakin, kun muutama suomenhevosharrastaja laskeskeli omien hevostensa värijakaumaa ja tuli kertomaan tuloksia. Tulokset olivat sensuuntaisia kuin arvelin etukäteen: rautiaita on paljon virtuaalisuomenhevosissa, muttei ihan kuitenkaan ihan niin paljon kuin reaalimaailmassa. 

Vuodenvaihteen jälkeen on aina hyvä paketoida edellisen vuoden numeroita näteiksi postauksiksi, joista näkee, missä maailma ja Ionic menevät. Vuosi 2023 oli jonkinasteinen hullu vuosi, VRL-rekisteröinneissä mentiin komeasti yli kymmenen tuhannen ja Ionicissa rikottiin toistakymmentä vuotta vanha kasvattiennätys vuotta kohti. No, sehän toki meni uudestaan rikki nyt 2024, mutta se on eri asia se.

Tuli ihan vanhat ajat mieleen, kun kirjoitin pitkästä aikaa kunnon ränttipostauksen. Kyllä! Minulla on mielipide! Vankka! 

Rotuesittelyt ovat tietysti aina omia suosikkejani. Viime vuonna niitä tuli neljä kappaletta, joista kolme oli venäläisiä rotuja. Tarkoitus on esitellä kaikki RBSH:n jalostuksessa sallitut rodut, lukuunottamatta niitä kaikkein tunnetuimpia, ja sitten kenties tehdä jonkinlaista uudistusehdotusta RBSH:lle ja sen jalostusohjeelle.

Kirsiina paukautti alkuvuodesta kyselyn virtuaaliharrastajille ja huhtikuussa julkaistiin tulokset. Ne olivatkin mielenkiintoista luettavaa! Minä tuosta harrastushäpeä-asiasta kyselin myöhemmin Keskustassa ihmisiltä ajatuksia ja mielipiteitä, mutta se ei ole jalostunut vielä blogipostaukseksi eikä yhtään miksikään. Ehkä joskus vielä.

Hevosia oli viime kesänä yli viisi tuhatta kappaletta. Ei siinä oikeastaan sitten muuta.

Ihminen on harrastanut virtuaalihevosia parikymmentä vuotta ja blogannut siitä suurimman osan siitä ajasta, mutta ensimmäistä kertaa ikinä taitaa edes mainita virtuaaliset varusteliikkeet. Parempi myöhään jne.

En tiedä teistä lukijoista, mutta itse tykkäsin kovasti tuosta värijoulukalenterista. Eihän ne tekstit mitään superpitkiä tai superlaadukkaita ole, aika nopeasti kirjoitettuja, jos totta puhutaan. Mutta yhtä kaikki tuota oli kiva kirjoittaa ja myöhemmin lukeakin.

Onko lukijoilla mielipiteitä viime vuoden postauksista? Jäikö jokin mainitsematta?

maanantaina, toukokuuta 12, 2025

Voi nimet ja niiden duplikaatit!

Tekstissä käsitellään tekoälyä. Kuva on tehty tekoälyn antamasta listasta. Tekstin editoinnissa on käytetty teköälyä.

Kuten tunnettua, Ionicissa on syntynyt 20 vuoden aikana järkyttävä määrä kasvatteja – eikä loppua näy. Kasvattilistalla on tällä hetkellä 9365 nimeä ja tämän vuoden kasvatit puuttuvat, eihän niitä kaikkia ole vielä edes nimetty. Enkä edes muista, missä kohdin arabivarsojen nimien kirjaaminen menee. Arabithan ovat omassa kasvattilistassaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olen vuosien mittaan keksinyt 9365 hevosen nimeä. Tai no, alkuvuosina toki Virginia sitä teki, mutta joka tapauksessa nimiä on hirveästi.


Historia tuntee parikin vahinkoa, kun jokin hevonen on saanut saman nimen kuin aiemmalla Ionicin kasvatilla on ollut. Aina kun nämä ovat jääneet kiinni, olen yrittänyt paikkailla tilannetta lisäämällä tuoreempaan nimeen roomalaisen numeron II. Siksi on olemassa vuonna 2006 syntynyt cleveland-ori Hermes Ion ja 2010 syntynyt perunpaso-ori Hermes II Ion, eikä tämä ole ainoa.

Yksi ihan rehellinen duplikaatti kyllä löytyy, nimittäin Ebba Ion -nimisiä hevosia on kaksi kappaletta, frederiksborg-tamma (2012) ja fell-tamma (2017), ja ehdin myydä tuon fell-tamman ennen kuin tajusin, että sen nimi oikeastaan olisi pitänyt muuttaa. Ne ovat molemmat tuolla nimellä rekisterissä, tietysti voisi pyytää nimenmuutosta VRL-tuen kautta, mutta olkoon nyt, varsonut tamma ja kaikkea.

Koska käytän Ionicissa useampia kasvattajatunnuksia ja arabit saavat varsinaisen kasvattajatunnuksen sijaan emälinjan tunnuksen, melkein-duplikaatteja syntyy helposti ja huomaamatta. Esimerkkinä olkoon vaikka arabi nimeltä Anjum Grania ja tersk-tamma Grania Ion. Nimet ovat kokonaisuutena erilaiset, mutta se hevosen "oma nimi" on sama, Grania. En vain koskaan ole tajunnut selvittää, löytyisikö näitä ja jos, niin miten paljon.

Taannoin minua harmitti yksi tällainen melkein-duplikaatti: 2024 syntynyt tennesseenwalker Go With The Flow 2702 ja 2023 syntynyt hackneyponi Ionin Go With The Flow. Tajusin asian vasta, kun ne osuivat yhtä aikaa ARJ-kisalistoilleni. Hups. Tästähän heräsi se epäilys, että onko tällaisia nimiä paljonkin vai oliko tämä vain yksittäinen sattuma. Mutta kukaan järkevä ihminen ei perkaa läpi yli 9000 nimen listaa!

Ei ihminen, mutta tekoäly kylläkin. Promptin muotoilussa oli hieman miettimistä, kun nimistä ei saanut ottaa huomioon niitä kasvattajatunnuksia eikä arabien emälinjojen nimiä, saati nyt rotujen liitteitä (ox, xx, x), mutta roomalaiset numerot kyllä ja niin edelleen. Lopulta ChatGPT sen nieli ja antoi vastaukseksi sievän listan hevosista, joilla on sama "oma nimi".

Ja niitä oli... paljon. Lähes 70 nimeä eli melkein 140 hevosta! Minä onneton kun kuvittelin ChatGPT:n löytävän vain sen Ebba Ionin ja tuon mainitun Go With The Flow'n ja ehkä muutaman muun, mutten sentään kymmenittäin. Uusia täysiä duplikaatteja se onneksi ei löytänyt, se sentään on hyvä asia. Nimimuistini ei selkeästikään ole ihan niin hyvä kuin kuvittelin. Ja jos joku ihmettelee niin ei, en yleensä kasvateille nimiä keksiessäni etsi nimeä kasvattilistalta search-toiminnolla. Se nimien keksiminen on muutenkin niin vaivalloista ja totta kai minä muistan, että mitä nimiä on jo käytössä...

Lopulta tämä ei kuitenkaan ole iso ongelma. Samat "omat nimet" eivät haittaa, jos kasvattajatunnukset erottavat nimet toisistaan. Ainoa käytännön harmi on se, että sivuja tai kuvia tallentaessa voi tulla konflikteja, jos kansiosta löytyy jo samanniminen tiedosto. Koska tallennus ei onnistu vanhan tiedoston päälle ilman huomautus-dialogia, vahinkoja ei suuremmin satu. Että näilläpä mennään taas.

maanantaina, toukokuuta 05, 2025

Virtuaalimaailman terminologia, osa 2

Kirjoitin kolme vuotta sitten samalla otsikolla tekstin (Virtuaalimaailman terminologia), jossa lähinnä yritin selventää itselleni terminologiakurssin peruskäsitteitä tenttiä varten ja samalla selvittää, miten erikoisalaterminologia istuu virtuaalimaailmaan. Tulos oli yksiselitteinen kyllä: virtuaalimaailmassa käytetään omaa erikoisalaterminologiaansa.


Tuosta postauksesta ja kurssista lähtien olen hautonut ajatusta kirjoittaa kasaan virtuaalimaailman sanakirja: sivusto, jossa avattaisiin kaikki täällä käytetyt erikoisalatermit, siis sellaiset sanat, joita käytetään virtuaalimaailmassa eri tavalla kuin muualla tai jotka on ylipäänsä luotu pelkästään virtuaalimaailmaa varten.. Siitä olisi apua niille, jotka tulevat virtuaalimaailmaan ensimmäistä kertaa. Mitä tarkoittaa villi kisa, mikä on sijoitus ja miksi se on niin tärkeä? Miksi jokin hevonen on kadonnut ja jokin toinen EVM-hevonen. eihän kummallakaan ole linkkiä? Miten hevosia ostetaan ja mikä on laukkaponi? Ja niin edelleen, loputtomiin.

Koska se hautominen ei edistä asioita millään tavoin, päätin taannoin tehdä jotakin konkreettista asian eteen. Niinpä lähdin liikkeelle tietämieni erikoisalatermien listaamisesta ja loin sitä varten Google Docs -tiedoston Virtuaalimaailman terminologia. Aluksi se oli vain sanalista, mutta kun sanoja alkoi kertyä, piti alkaa jaotella niitä eri alaotsikoiden alle. Tällä hetkellä alaotsikoita on seitsemän ja yhdellä niistä on vielä omia alaotsikoitaan:

  • Perustermit
  • Kuviin liittyvät termit
  • Sukuun liittyvät termit
  • Jalostukseen liittyvät termit
  • Teksteihin ja tarinaharrastamiseen liittyvät termit
  • Kisaamiseen ja kisoihin liittyvät termit
    • Yleiset kilpailemiseen liittyvät termit
    • Näyttelyihin ja rakennearvosteluun liittyvät termit
    • Kilpailemiseen liittyvät termit
    • Laatuarvosteluihin liittyvät termit
  • Sekalaiset termit

Kun olin kahlannut läpi VRL:n ja valikoituja keskusteluja Keskustassa, koossa oli toista sataa termiä. Muut harrastajat listasivat vielä vähän lisää sellaisia, joita minä en ollut tullut ajatelleeksikaan tai en välttämättä itse edes tunne. Oikeasti termejä on todella paljon enemmän, sillä tuossa listassa on monessa kohdin listattu vain se "ylätermi" ja sitten kenties sulkeissa on listattu alakäsitteitä sille.

Työmaata siis piisaa! Varsinkin, kun minulla ei ole vielä olemassa edes mitään sivustoa tai muuta työkalua, jolla alkaisin sanastoa luoda julkaisukuntoon. En todellakaan ala vääntää tätä käsin HTML:nä, vaikka toisaalta sisäinen minimalistini ei välttämättä olisi pahoillaan sellaisesta vaihtoehdosta, että kaikki termit olisi listattu yhdelle sivulle allekkain aakkosjärjestykseen. Hmm!

Termien määrän vuoksi jokin wiki-alusta voisi olla järkevä ratkaisu, koska jos minä lähden tuota kirjoittamaan itse yksin, ei siitä tule mitään tai ainakin siinä menee sata vuotta. Toki teilasin kertaalleen jo idean wikistä, koska en pidä siitä ajatuksesta, että joku toinen menisi editoimaan minun hartaudella muotoilemaa tekstiä. Näitä teknisen kirjoittajan ammattitauteja, mutta mahtaisiko se virtuaalimaailmassa olla niin vakavaa... 

Mutta katsotaan, mihin suuntaan tämä tästä lähtee menemään! Yritän saada jotain näkyvääkin aikaiseksi jollain aikataululla, muttei ehkä kannata pidätellä hengitystä sitä odotellessa. Voi nimittäin kestää.