tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Orilinjoista

Vanhana (siis tosi vanhana) tekkekasvattajana minulle on tärkeätä, että sukutaulut pysyvät ns. monipuolisina eli ainakaan kovin läheistä sisäsiitosta ei ole ja että mahdollisimman harva suvuton hevonen katoaa kokonaan sukutauluista. On hyvin ikävää huomata, jos joku vanha hevonen onkin saanut muutaman jälkeläisen ja nämä ehkä ovat saaneet myös jälkeläisiä, mutta ketju on loppunut johonkin ja sitä vanhaa hevosta ei enää nykyisten virtuaalihevosten suvuissa näe. Se on mennyt silloin jalostuksen kannalta hukkaan, sitä ei ole käytännössä olemassakaan.

Orilinjojen seuraaminen on helppo tapa pitää huolta siitä, ettei jokin tietty hevonen pääse katoamaan sukutauluista kokonaan. Se ei tietenkään ole ainoa keino, onhan sukutauluissa paljon muitakin nimiä kuin vain se ensimmäinen mikä isälinjan takaa löytyy. Ovathan monet rl-oriit tunnettuja hyvinä emänisinä vaikka suora orilinja onkin heikoilla tai ehkä jopa kadonnut.
Joka tapauksessa Gin Ahaltekissa kiinnitämme nykyisin huomiota siihen, että nykyiset orilinjat säilyvät edes jotenkin elävinä eli käytännössä se tarkoittaa sitä että liki kaikkien oriemme on saatava jossain vaiheessa edes yksi orijälkeläinen, joka jää GA:han.

Oli aika mielenkiintoista koota tuota orilinjataulukkoa, jossa näkyy kaikki GA:sta löytyvät orilinjat ja sinisellä on merkitty ne oriit, jotka ovat tällä hetkellä meillä omistuksessa. Tässä muutamia havaintoja tuosta:

- niin paljon käytetty ja aikanaan suosittu ori kuin Grannuke ei ole jättänyt mitenkään poikkeuksellisen laajaa orilinjaa. Vielä huolestuttavampaa on se, että Grannuken paljon käytetty varsa Abracadabra K ei ole jättänyt GA:han kuin yhden jälkeläisen. Eli älkää karttako jalostuksessa "muotioreja", koska kohta ne eivät ole enää muodissa ja silloin linja saattaa olla peruuttamattomasti kadonnut.

- noita orilinjoja on aika paljon, kun ottaa huomioon että reallimaailmassa ahaltekellä on reilu kymmenkunta kantaoria. Tietysti laaja jalostuspohja on hyvä asia, mutta ajattelin, että luopuisin ehkä muutamasta sellaisesta linjasta, joka ei ole joko vanha linja tai ns. oma linja. Tällaisia olisivat esimerkiksi Ridiculous' Glasslike Jackdaw, Satrap, Phantom Joy von Siréne, Jambantroe ja Peligroso. En tarkoita että nämä olisivat jotenkin kelvottomia oreja tai periyttäjiä, mutta minulla on ihan tarpeeksi tekemistä siinäkin, että saan noita vanhoja linjoja säilytettyä ja minun puolestani saavat noiden orien omistajat huolehtia niistä. Käytän noiden linjojen oreja kyllä jalostuksessa, mutten kanna suurta murhetta siitä, jos niiden orilinja jää jossain vaiheessa jatkumatta.

- joitain todella vanhoja orilinjoja puuttuu, kuten Briliants, Laakson Salomon, Qataran, Laakson Land, Chimancee Floytoy. Qataran on menetetty, vain yksi tammavarsa. Laakson Salomonin pystyy pelastamaan AM Polarisse Salomonin, HJS Jacobin ja pakastesperman avulla. Samoin voi Laakson Landin, ihmettelen vain että miksi menin aikoinani tappamaan Landin orijälkeläisen Stepkan (i. KK's Cobalt, ii. Q' Cabalero, iii. Laakson Land) ennen kuin sillä oli orivarsa. Tyhmä minä! Noo, pakastespermalla voitaneen paikkailla tyhmyyksiä. Briliantsinkin linjan pystyy Quiero's Farabin kautta pelastamaan. Ayrel ID:n pystyy vielä elvyttämään, Chimancee Floytoynkin taitaa pystyä, Wind From Hillsin pystyy ja siinä ne vanhimmat taisivat ollakin. Eli ihan surkeasti asiat eivät ole, mutta vähän joutuu vilunkikeinoja käyttämään.

Ei kommentteja: