perjantaina, tammikuuta 04, 2008

Vaikea sana

Enpä olisi tallin nimeä valitessani voinut kuvitella, että se onkin varsin vaikea! Aivan totta. Gin on aika selvä kaikille, vaikka joskus törmää hevosten nimien kohdalla siihen, että kasvattajaliite Gin on kirjoitettu kokonaan isoilla kirjaimilla, GIN Mihail tms. No, se ei ole ongelma, mutta loppuosa on. LJ:n kalenteriin korjailtiin ihan oma-aloitteisesti tallin nimeksi Gin Akhaltek. Ht.netissä on vilahdellut ainakin Ahaltekk, joskus tuli vastaan myös sellaiset versiot kuin Achaltek, ahal-tekke ja ahaltekke.

Olen VATYn infosivulla ottanut kantaa tuohon nimiasiaan, mutta kerrattakoon se nyt vielä. Ahaltek, ahaltekinhevonen, akhal-tekke, achal-tekiner, kaikki nämä ja muutkin muodot ovat ihan luvallisia niin kauan kuin rodun siitä tunnistaa, mutta kun suomalaisia ollaan ja suomea kirjoitetaan, ahaltek olisi ehkä se suositeltavin sitten kuitenkin. Syy on selitettykin tuonna VATYn sivulla, kun rodun nimi translitteroidaan kyrillisistä aakkosista Suomen virallisen translitteraation mukaan, tulos on ahaltekinskaja. Jos käytetään jonkin muun kielen translitteraatiota (translitteraatiot vaihtelevat jonkin verran eri kielialueiden välillä), saatetaan saada akhaltekinskaja, achaltecinskaja tai jotain muuta, josta sitten nuo muut muunnokset. Mutta Suomessa suomalaisittain.

Totta on myös se, että minä itse ja myös Hevosmaailma.net käytti pitkän aikaa muotoa akhal-tekke, joka vakiintui käyttöön aika laajalti ja sitä näkee edelleen kaikkein eniten. Se on ihan hyväksyttävää sekin ja sieltä juontaa tietysti minunkin käyttämä rodun lempinimi tekke. Itse asiassa se oli alunperin nimenomaan Hevosmaailma.net, jonka omistaja teki periaatepäätöksen nimen muuttamisesta ja minä seurasin virtuaalimaailmassa perässä.

Mutta käytti kukin rodusta mitä nimeä tahansa, se ei muuta sitä tosiasiaa, että minun tallini nimi on Gin Ahaltek. Eihän kukaan väännä "Ironwood Warmbloods"-nimisestä tallista "Ironwoodin puoliveriset", vaikka miten olisi sitä mieltä että puoliverinen on paljon parempi nimitys Suomessa kuin warmblood.

Ei kommentteja: