S ainakin kotiutui jo lomaltaan normaaliin päiväjärjestykseen ja tallit alkavat pyöriä taas totuttuun malliin. Koska tuossa loman aikana emme kumpikaan saaneet laukkakutsuja tehtyä ja anomuksia lähetettyä, on laukkojen järjestämisessä nyt miltei koko heinäkuun kestävä tauko. Eilen oli G3 Day ja tänään ykkösten Turf Racing, mutta seuraavat laukat ovat sitten aikaisintaan heinäkuun lopulla. Alunperin tarkoitus oli järjestää laukkoja enemmänkin, mutta näin nyt sitten kävi.
Myös laukkahevosemme ovat pitäneet pientä taukoa tässä parin viikon ajan suunnilleen. CASin mukaan ikääntyville se ei ole ongelma, pari viikkoa tarkoittaa paria kuukautta eli ihan sellainen kelpo loma hevosille ja osa nuorista kaksivuotiaistammekin on nyt vasta sen ikäisiä, että varovainen kilpailutus voidaan aloittaa.
Sen sijaan VHKR:n mukaan ikääntyville arabeille ja nelosryhmäläisille pari viikkoa tarkoittaa puolta vuotta ja sen meneminen hukkaan tietysti harmittaa hieman, aivan erityisesti siksi, että missasimme Trophée de la Belgiquen karsinnat ja finaalinkin tietysti.
LJ:stä sen verran, että ensimmäiset TC- ja BC-prepit ovat tulleet jo kalenteriin ja meillä on pari G2-tasolla kilpailevaa kolmivuotiasta oria, joiden kanssa yritetään tähdätä jompaan kumpaan tai ehkä jopa molempiin. Vanhemmista hevosista löytyy vielä Breedersiinkin varmasti joku kelvollinen ehdokas. Kummaa kuitenkin, ettei meillä ole tällä hetkellä yhtäkään tammaa grade-tasoilla, oreja ja ruunia vain! On tietysti totta, että meillä taitaa olla enemmän oreja/ruunia kuin tammoja, mutta silti jonkin tamman olisi luullut jo päässeen grade-tasoille asti. Tosin monta hyvin uransa aloittanutta tammaa kyllä myytiin viime CAS-vuoden puolella.
Ionicissa ja GA:ssa pitäisi tehdä varsoille sivuja ja suunnitella uusia varsoja. GA:ssa on edessä vanhempien tammojen joukkotuho vielä tämän vuoden puolella. Nimittäin tuossa alkuvuodesta katsastimme kaikki 2007 syntyneet tammat ja jos varsamäärä oli pieni tai varsoja ei ollut lainkaan, teimme kaikille tänne kesään asti ulottuvat astutussuunnitelmat ja nyt kaiketi kaikki 07-vuoden tammat ovat varsoneet vähintään 3 varsaa. Jalostuksellisesti ne ovat siis työnsä tehneet ja koska VHKR:n mukaan niiden iät alkavat olla jotain välillä 18-30 vuotta, niin kuoppa todellakin odottaa. Siinä muuten syy, miksi nyt alkuvuodesta on syntynyt tuhoton määrä ahaltek-varsoja.
Kuitenkin ennen kaikkien 07-tammojen lopetusta teemme vielä samanlaisen tsekkauksen samana vuonna syntyneiden orien kanssa ja etsimme niille soveliaita tammoja astuttavaksi, jos varsoja on muuten niukasti tai ei lainkaan. Ensi vuonna teemme saman vuonna 2008 syntyneille tammoille ja oreille ja niin edelleen. Näin toivottavasti mikään hevonen ikäänny haudan partaalle asti ilman jälkeläisiä.
Samanlainen projekti pitäisi tehdä paitsi ahaltekien, myös arabien ja terskien kanssa Ionicissa. Molempia rotuja on aika paljon, arabeja jo pitkälti yli toista sataa ja jalostukseen on saatava jokin tolkku. Ja perinteisesti terskeistä löytyy aina näitä muinaismuistoja, hyvän matkaa päälle parikymppisiä hevosia, joita ei syystä tai toisesta ole käytetty jalostukseen ja sitten tuleekin kiire teettää edes muutama varsa ennen lopetusta. Oreilla tämä ei ole niin kriittistä, käytämme niitä jalostuksessa pidempään kuin tammoja ja toisaalta yksi ori voi muutamassa päivässä astua useammankin tamman. Tosin tunnustan, että onpa sitä joskus varsotettu kolmikymppisiäkin tammoja, kun on ollut pakko.
Ja kun tunnustamista jatketaan, niin myös kalliovuortenponit ja knabstrupit kaipaisivat varmasti ajoittain samanlaista vanhempien hevosten läpikäyntiä...
Meillä olisi taas kauheasti kaikenlaisia suunnitelmia, mutta kuten aina, suunnittelu on huomattavasti kivempaa ja vaivattomampaa kuin toteuttaminen. Näihin suunnitelmiin kuuluu mm. seuraavia haaveita:
- englantilaisten täysiveristen (ratsujen, ei laukkahevosten) kannan uudistus ja jalostuksen polkaiseminen käyntiin uudestaan
- sama irlannintyöhevosille
- jokin päätös mitä tehdään meidän onnettomille, yli-ikäisille frederiksborgeille
- lisää venäläisiä, unkarilaisia ja muita itäeurooppalaisia
- cleveland-jalostuksen aloittaminen uudelleen, pienimuotoisesti
- sama appaloosille ja criolloille
- uusia friisiläisiä, morganeita, andalusioita, lusitanoja ja herra ties mitä muita kivoja rotuja
- ARJ-kisojen pitäminen
- monien uusien VNT-näyttelyiden pitäminen, kun nyt saataisiin kalenteri taas toimintaan
- poneja: welshejä, newforesteja, connemaroja, exmooreja, dartmooreja, ariegenponeja
- osin liittyen edelliseen, VRP-jalostuksen aloittaminen uudestaan
- muita laukkahevosia: pintabianeja, ara-appaloosia, berbereitä, turkmeeneja
- lisää askellajihevosia, harvinaisempiakin
- nykyistenkin askellajihevosten jonkinasteinen kilpailutus
Pitäisi varmaan panna vedonlyönti pystyyn: kuka arvaa lähimmäksi sen prosentin, joka noista suunnitelmista toteutuu vuoden loppuun mennessä... Ei se välttämättä iso lukema ole, meidät tuntien.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti