maanantaina, joulukuuta 14, 2009

Arabipohdintaa

Meillä on liikaa arabianhevosia. Viimeisen laskelman mukaan niitä oli 220 kappaletta. Melkoinen lauma siis! Eihän siinä muuten mitään ongelmaa ole, mutta kun kasvatteja syntyy niin paljon ettei kasvattilistalle kohta "mahdu" enää muita kuin arabeja.
Ionicissa on ollut tapana jo pidemmän aikaa, että päivää kohti syntyy vain kaksi kasvattia, joskus harvoin kolme, muttei missään tapauksessa siis kymmeniä varsoja per päivä. Ja tavoitteena on myös se, että yhtenä päivänä syntyy vain yksi varsa tietystä rodusta. Näin säilyy sivujen tekemisessä jonkinlainen mielenkiinto, tänään voi syntyä arabi ja RBSH, huomenna arabi ja gidran, ylihuomenna arabi ja kalliovuortenponi.
Tuossa se ongelma näkyykin: arabi, arabi ja arabi. Ensi keväänä on syntymässä arabivarsoja joka päivä kolme kuukautta putkeen eikä loppua näy, koska niin iso lauma täysikasvuisia arabeja on vanhenemassa ja täytyyhän tietysti jokaisesta varsa tai pari saada, mieluummin kumpaakin sukupuolta. Siksipä meidän olisikin pakko rajoittaa muiden rotujen kasvatusta, koska emme edelleenkään halua päivässä syntyvän kovin montaa varsaa.

Oma arabitalli olisi hieno juttu, mutta tällä hetkellä ei riitä inspiraatio semmoisen värkkäämiseen. Toisaalta voisimmehan erottaa arabiosaston enemmän omaksi jutukseen, aivan kuten ahaltekit olivat aikoinaan Ionicin alla. Niillä oli aina mm. oma kasvattilistansa, ahaltek-varsoja ei merkitty koskaan muiden varsojen joukkoon.
Eihän kasvattien siirto toiselle listalle tietenkään muuta mihinkään sitä seikkaa, että meillä luultavasti tulee syntymään jatkossa kolme varsaa per päivä ja sitten vielä Gin Ahaltekissa yksi lisää. Kuitenkin tällainen jako eri "osioihin" tekee hommasta jotenkin inhimillisempää, kun ei ole kilometrin pituista kasvattilistaa yhdessä paikassa. Täytyy miettiä asiaa.

1 kommentti:

Pölhö kirjoitti...

Itse ehdottaisin tuota arabien erottelua omaksi listakseen. Itsekin olen pohtinut että mitä ihmettä teen noiden hackneyponien kanssa, kun tuo Nuuhkun muuttuminen pieneksi talliksi, sellaiseksi kuin se olikin silloin aikojen alussa, näyttää aika pysyvältä. Että pitäisikö ne kaikki hienot suvulliset hevkneyponit vain myydä pois, vai tekisikö oman tallin tai jotakin. Kun noihin laukkatalleihin tuntuisi oudolta liittää sellainen rotu kuin hackneyponi. :P