tiistaina, toukokuuta 22, 2012

Miten turha on hiiren kakkospainikkeen esto?

Suora vastaus otsikon kysymykseen: se on erittäin turha. Olen jo aiemmin blogissa perustellut, miksi se on haitallinen (kaikki kakkospainikkeen käyttö ei ole kuvien kopiointia vaan esimerkiksi Operan hiirieleitä, joita käytetään navigointiin), mutta tässä on vielä todistelut siitä, miten "hyvin" se oikeasti estää kuvien kopioinnin, mihin sitä virtuaalimaailmassa on tavattu käyttää. Luojan kiitos kuitenkin kaikki fiksut ovat tajunneet siitä luopua jo vuosia sitten. Tämän postauksen jälkeen pitäisi loppujenkin tajuta hankkiutua moisesta turhasta riesakkeesta eroon. Korostan edelleen, että moinen toiminto voi olla todellinen riesa sivujen normaalille käytölle.

Testiympäristö
Alla olevassa kuvassa on S:n luoma testisivu. Siinä on kuva, jota ei saa kopioida, kuten sivuilla sanotaan. Sivujen koodissa on yksinkertainen JavaScript-koodi pop-upille:

<script language='' JavaScript''>
function click()
{if (event.button==2)alert('Hähhähhää senki tyhmä rikollinen!! Etpäs voikaan kopioida kuvaa! harmittaaks?!');}
document.onmousedown=click;
</script>

Seuraavassa esitetään, miten eri selaimet käyttäytyvät tämän koodin kanssa.

Opera (versio 11.62)
Kun klikataan kuvan päällä hiiren kakkospainiketta, ensin tulee näkyviin pop-up. Kaikki siis toimii niinkuin pitääkin...

... mutta kun käyttäjä klikkaa Ok-painiketta, pop-up katoaa ja tilalle ilmestyy normaali valikko.

Ja näinhän siinä käy:

Firefox (versio 12.0)
Firefox ei näytä koko pop-upia vaan kuva on kopioitavissa suoraan.

IE (versio 9.0.8112.16421)
Myös IE unohtaa koko turhan pop-upin ja kuvan kopiointi ei voisi helpompaa ollakaan.

Chrome (versio 19.0.1084.46)
Chrome sen sijaan näyttäisi toimivan niinkuin sivujen tekijä onkin ajatellut. Näyttää pop-upin muttei valikkoa. Onko sivujen tekijä siis sittenkin ilkeätä rikollista fiksumpi ainakin niin kauan kuin rikollinen käyttää Chromea?

No ei ole. Ilkeämielinen kuvien kopioija klikkaa muokkaus- ja hallinnointikuvaketta ja valitsee sieltä "Tallenna sivu nimellä..."

Ja tallentaa sivun haluamallaan nimellä tietokoneelleen.

Ja kas! Tietokoneelta löytyy paitsi sivu, myös kaikki sen sisältämät kuva alikansiosta, myös tuo paljon varjeltu hieno heppakuva. Tämä keino toimii yleensä myös niille sivuille, joissa on jokin monimutkaisempi koodi, joka toimii tässä esitettyä paremmin myös muilla selaimilla.

Tarkoitukseni ei ole yllyttää ihmisiä kopioimaan toisten kuvia luvatta, saati käyttämään laittomia kuvia vaan tarkoitus on kertoa, että tuo kakkospainikkeen estokoodi ei estä kuvien kopiointia millään tavalla. Jos joku haluaa kuvan talteen, vaikkapa vain omalle tietokoneelle itse ihasteltavaksi (joka muuten ei ole laitonta!), hän sen myös saa. Niinpä tiivistän koko pitkän tekstin yhteen lauseeseen: älä käytä kakkospainikkeen estoa koskaan. Sille vain ei ole perusteita, vain tyhmät luulevat sen estävän kuvien kopiointia.

- Gin ("taiteesta" vastasi S)

3 kommenttia:

  1. No hehheh ootpa ihan helvetin viisas :D ikinä kuullu semmosesta kun PrintScreen nappi? Ja mitäs se sua haittaa jos semmonen esto on ihmisillä käytössä?
    Ja onhan se hyvä kun on tämmösiä vitun urpoja sitten neuvomassa että mites niitä kuvia sitten oikeen saa kopioitua! Tiiätkö et se oikeesti estää joitakin ihmisiä kopioimasta? Voisitko poistaa tän, ettei kukaan pedofiili saisi oikein ohjeita ja pääsisi kopioimaan esimerkiksi MUN lapsen kuvia. Katsos kun tommoset vanhat ei tiedä tommosista systeemeistä, eli kyllä se niitä estää. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, kyllä tuo esto haittaa normaalia nettisurffausta, koska hiiren kakkospainikkeella on mahdollista tehdä paljon muutakin kuin vain kopioida kuvia. Turha myös vedota pedofiileihin, koska heitä ei moiset estot pidättele pätkän vertaa, jos he kuvat haluavat (kai hekin osaavat sen printscreenin käytön). Lisäksi vasta joku nettipoliisi tai vastaava neuvoi, että mitään lasten kuvia ei tulisi ladata nettiin. Ei sittenkään vaikka lapsella olisikin vaatteet päällä kuvassa.

    VastaaPoista