keskiviikkona, huhtikuuta 30, 2014

Tennesseenwalkerien värit – jälleen kerran

Walkerit mainittiin yhtenä suurimmista kasvatusroduista viime vuoden tilastoissa ja samalla huokaistiin myös sitä, että uutta verta pitäisi keksiä jostain, kun suvut alkavat olla pitkiä ja kaikki sukua keskenään. Asialle on tämän vuoden aikana tehty jo jotain, keksimme kaksi uutta hevosta, ori Fire Star's Commander GA:n ja sen täysisiskon Fire Star's Lady May GA:n sukuineen.
Värifriikit huomaavatkin jo asian: toinen on cremello sabino, toinen samppanjanmustanvoikko. Uuden veren mukana tuli myös lisää kaikenlaisia kivoja erikoisvärejä. Kun katsotte kolmannen polven hevosia näiden suvuissa, eli niitä suvuttomia kantahevosia, sieltä löytyy sabinoa, tobianoa, voikkoja, ja samppanjaa. Ihan kuin meidän walker-lauma ei olisi jo entuudestaan täynnä mitä eksoottisempaa vipeltäjää...

Sitten vähän tilastotietoa walkereista ja väreistä. Tällä hetkellä meillä on 69 walkeria, 44:llä on kuva ja niinollen myös väri määritelty. Erilaisia värinimikkeitä on peräti 27 ja tässä ne määräjärjestyksessä.

3 hevosta
– rautias
– musta
– ruunikko
– ruunikko tobiano
– voikko

2 hevosta
– ruunivoikko
– voikko sabino
– musta sabino
– musta tobiano
– samppanjanruunikko
– samppanjanvoikko
– samppanjanmustanvoikko

1 hevonen
– mustanvoikko
– perlino
– samppanjanrautias
– ruunikonpäistärikkö
– mustanpäistärikkö
– samppanjanmusta päistärikkö
– mustanvoikko tobiano
– ruunivoikko tobiano
– rautias sabino
– mustanvoikko sabino
– cremello sabino
– rautiaanpäistärikkö sabino
– ruunikonpäistärikkö sabino
– samppanjanrautias sabino
– mustankimo

Tiettävästi reaalimaailman walkereista löytyy erittäin harvinaisena myös hallakkovärejä ja hopeaa, mutta kuvien puutteen takia niitä ei nyt ihan ensimmäiseksi ole meille tulossa. Ehkä sitten, jos saisi joskus oikeasti aikaiseksi piirtää hevosen, eihän sitäkään ole vielä lupailtu kuin puolen kymmentä vuotta...

- S

4 kommenttia:

Wolf kirjoitti...

Tähän väreihin liittyvään postaukseen lienee ihan ok kysellä näin yleisesti väreistä!

Tuossa siis yhdessä erään toisen harrastajan kanssa pohdittiin värien periytymistä. Käsittääkseni ruunikko voi olla geneettisesti minkälainen tahansa yhdistelmä A- ja E-geenejä (sori jos tulee vääriä termejä, en muista mikä nyt oli ihan oikeasti mikäkin, mutta toivottavasti ymmärrätte), kunhan siinä on vähintään yksi iso A. Toisinsanoen siis AaEe, AaEE, Aaee, AAEE, AAEe, AAee. Musta taas on hevonen, jolla on resessiiviset a:t ja vähintään yksi iso E, eli aaEe tai aaEE. Rautias on hevonen, jolla on vain kaksi resessiivistä e:tä ee. Olenko käsittänyt tämän oikein?

Mikäli asia todella on näin, herää kysymys, miten oikeastaan ruunikosta ja ruunikosta voi syntyä rautias varsa? Mihin ne A-geenit yhtäkkiä katoavat kokonaan? Ja entä miten mustasta ja rautiaasta (aaEe/aaEE x ee) voi syntyä ruunikko varsa, eli mistä se iso A sinne yhtäkkiä tulee?

Tein hommasta myös risteytyskaavioita, jotka selventävät hommaa vähän, mutta eivät silti selitä ylläolevia kysymyksiä: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18-dnx2q7pC1GfzM0zB6GmlPJeXUBKSOmA0tQhmFRSxM/edit?usp=sharing

Jos teistä jompikumpi osaisi tähän vastata, olisin ihan superiloinen! Kaikenlaiset periytymiset ovat mielestäni hyvin mielenkiintoisia, mutta tämä menee jo yli oman ymmärrykseni, koska eihän geenejä voi noin vain hävitä tai tulla mistään yhtäkkiä..

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Minä en tuohon risteytyskaavioon ehtinyt perehtyä, mutta noiden perusvärien genotyypit menee näin:
- ruunikko EE-AA, Ee-AA, EE-Aa, tai Ee-Aa, aina vähintään yksi dominoiva A ja dominoiva E.
- musta on Ea-aa tai EE-aa (nk. homotsygootti musta).
- rautias on ee-aa, ee-Aa, tai ee-AA. Merkitään usein vain ee, koska on ihan sama, mikä A-kombinaatio on, koska sillä ei ole väliä.

Rautias on siis aina rautias, jos sillä on ee. Sillä kuitenkin on aina myös ne a-geenit siellä, ne vain eivät vaikuta millään tavoin hevosen ulkonäköön.

E-geenin kirjain tulee sanasta eumelaniini eli musta pigmentti. Jos hevosella on siis Ee- tai EE-yhdistelmät, sillä muodostuu mustaa väriä, mutta jos eumelaniinin tuotanto on "estetty" geeniyhdistelmällä ee, ei mustaa väriä ole ja hevonen on rautias.

A-geeni tarkoittaa agoutia, joka puolestaan määrää, missä kohdin sitä mustaa väriä esiintyy. Jos se on "estetty" eli aa, hevonen on täysin musta. Jos sitä taas ei ole estetty, agoutin takia mustaa on vain ruumiin ulommissa kohdissa: jouhissa ja jaloissa. Mutta jos mustaa väriä ei ylipäänsä ole, agouti-geeni on olemassa kyllä, mutta se ei voi vaikuttaa mihinkään.

En tiedä nyt selvensikö vai menikö vain sekavammaksi.

Rautiaasta ja mustasta voi siis syntyä ruunikko varsa, jos rautias on tyyppiä ee-Aa tai ee-AA. Jos se on ee-aa, silloin ei sitä A:ta tietenkään tule mistään ja varsa on joko musta tai rautias. Yhdistelmä EE-aa + ee-AA kuitenkin tuottaa 100% ruunikoita, kaikki genotyyppiä Ee-Aa.

Wolf kirjoitti...

Ahaa noniin, eli olin virhekäsityksessä noista, miten ruunikko, rautias ja musta muodostuvat! Nyt tämä käy tosiaan järkeenkin, hurja kiitos selvennyksestä :)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hyvä että kävi järkeen selitys.
Yksi asia pitää kyllä omasta vastauksestani oikaista: sanoin ettei rautiaan A-kombinaatiolla ole väliä, mutta totta kai sillä on väliä jälkeläisten kannalta. ee-AA-rautias ei voi koskaan jättää mustaa varsaa, kun se periyttää aina sen A:n, mutta sen sijaan mustan ja ee-aa-rautiaan varsat eivät koskaan voi olla ruunikoita.