sunnuntaina, kesäkuuta 14, 2015

Pinto

Pintoa on opittu pitämään lähestulkoon pelkkänä värirotuna eikä virtuaalimaailmassa juuri näe pintoiksi merkittyjä hevosia. Se onneksi myös tiedetään, että pinto on eri asia kuin paint, jolla on tarkkaan määritellyt jalostusvaatimukset. Paint-rekisteri myös joustaa värin suhteen, paint-vanhemmista polveutuva yksivärinen varsa hyväksytään rekisteriin tietyin rajoituksin.

Pinto-rekisteri sen sijaan on lähestulkoon puhdas värirekisteri. Likimain kaikki lehmänkirjavat tammat ja ruunat pääsevät Pinto Horse Association of American (PtHA) rekisteriin. Ainoa rajoitus näillä on se, että suvussa ei saa olla appaloosaa, muulia, tai työhevosrotuja, eikä hevosen ulkonäössä saa olla näiden piirteitä, jos suku on tuntematon. Appaloosistakin hyväksytään yksiväriset ruunat ja utility-tyyppiin menevät nuo työhevostyyppiset pintot.

Pintorekisteriin voidaan rekisteröidä monen tyyppisiä hevosia:
– stock (karjahevonen): quarterin tyyppinen western-ratsu
– hunter: täysiveri- tai puoliverityyppinen ratsu
– pleasure: ratsuhevonen, yleensä morganin, arabin, tai andalusian tyyppinen
– saddle: askellajihevonen, saddlebredin tai tennesseenwalkerin tyyppinen
– gypsy: irlannincobin tyyppinen työhevonen
– drum: irlannincobia suurempi työhevonen

Hevoset jaotellaan myös säkäkorkeuden mukaan, siinä luokkia on 4:
– miniatyyri: alle 86 cm
– miniatyyri B: 86-97 cm
– poni: 97-142 cm
– hevonen: yli 142

Edellä mainitut tyypit koskevat ymmärtääkseni lähinnä hevos- ja ponikokoisia pintoja, eivät niinkään miniatyyrejä. Miniatyyrit lienevät lähinnä tuota hunter- tai pleasuretyyppiä.

Aiemmin tuli mainittua, että tammoilla ja ruunilla on hyvin löysät kriteerit PtHA:n rekisteriin pääsemiseksi, mutta oreitla vaaditaan enemmän. Niillä tulee molempien vanhempien olla joko PtHA:n rekisterissä tai kuulua johonkin risteytyksiin hyväksyttyyn rekisteriin. Hyväksytyt rekisterin vaihtelevat hieman tyypin ja korkeuden mukaan, ja ne on listattu PtHA:n sivuilla, joten en luettele niitä erikseen tässä (tuolta muuten bongasin edellisessä tekstissä esitellyt spotted haflingerin).

Mitä väriin tulee, pintorekisteriin pääsemiseksi vaaditaan lehmänkirjavaa väriä ja hevosilla minimivaatimus on vähintään 4 neliötuuman laajuinen valkoinen laikku kaulalla tai rungossa, laikun alla olevan ihon tulee olla vaaleanpunaista. Ns. solid pintoksi voi rekisteröidä hevosen, joka ei täytä tätä määritelmää, mutta jolla on muita lehmänkirjavuudelle tyypillisiä kuvioita, kuten herasilmä tai kirjavat kaviot.

Tässä on nyt käsitelty yhdysvaltalaisen pinto-rekisterin vaatimukset, mutta juttuhan ei loppuisi vielä siihen, koska useissa muissakin maissa on omat pinto-rekisterinsä ja niillä kaikilla on tietenkin omat vaatimuksensa värin, rakenteen, ja polveutumisen suhteen. Nopealla googlaamisella löysin tanskalaisen, sveitsiläisen, uusiseelantilaisen, ja useita australialaisia rekistereitä ja järjestöjä.

Lähteet
Hendricks, B: International Encyclopedia of Horse Breeds
Lynhaug, F: The Official Horse Breed Standards Guide
PtHA: Registration
PtHA: The Breed
Wikipedia: Pinto horse
Wikipedia: Pinto Horse Association of America

Ei kommentteja: