sunnuntaina, toukokuuta 28, 2017

Suomenhevoset ja niiden nimet

En oikein osaa selittää, miten tässä näin on päässyt käymään, mutta Ionicissa on tätä nykyä kymmenkunta suomenhevosta. Virginia pyörittelee silmiään. Omia tuonteja on jokunen, sitten on näiden varsoja, tietenkin, mutta myös muutama ostohevonen on meille päätynyt. Työhevosia, koulujyriä, mutta suurin osa on yleishevosia, kuten sopivaa onkin.
Myös väreissä löytyy: on hopeaa, voikkoa ja kimoa. Vain splash ja päistärikkö puuttuu, jälkimmäiselle ei olisi kyllä kuvia, splashille voisi löytyäkin.

Mutta kaikkein tärkeintä suomenhevosten kohdalla ovat tietenkin niiden nimet! Tällä hetkellä jokaisella on mielestäni tosi kiva nimi tai ainakin itselleni merkityksellinen. Tällaisista nimistä on helppo myös keksiä varsoille hyviä nimiä. Kirjoitinkin jo johonkin, että minulla olisi jo ainakin 500 sopivaa nimeä mietittynä suomenhevoskasvateille, vain ne kasvatit puuttuvat vielä... Saatoin tietenkin liioitella, mutten kovin paljon.

Meidän ihkaensimmäiset tuontisuokit ovat Raalan Patruuna ja Periäisen Santra. Molempien nimet juontavat ainakin jotain kautta juuriaan sukututkimukseen ja Nurmijärvelle, paikalliset saattavat tunnistaa paikannimet. Vähän samaan kategoriaan kuuluu myös osto-ori Runon Jalmari. Näiden varsoille en välttämättä keksi juuri samaan aiheeseen liittyviä nimiä, mutta esimerkiksi kalevalaiset nimet ja vanhat etunimet ovat ihan sopivia. Näiden kahden ensimmäinen Ioniciin jäävä varsa onkin nimeltään Ionin Louhi Pohjanakka.

Muistaakseni ensimmäinen ostohevonen oli Claridgen Palokärki, lempinimeltään Tikkanen. Tämän varsoille on erittäin helppo keksiä nimiä. Oletteko koskaan miettineet miten kauniita nimiä linnuilla on? Voisin hyvin kuvitella omistavani vaikka jonkin seuraavista: Ionin Jääkuikka, Ionin Nokiliitäjä, Ionin Merikeiju, Ionin Arokyyhky, Ionin Niittykirvinen, Ionin Sarakerttunen...
Törmäsin taannoin myös tuontioriin nimeltä Tunturisopuli. Todella sympaattinen nimi oriille ja voisinkin kuvitella käyttäväni sitä omille tammoille jo ihan pelkän nimen perusteella. Olisi kuitenkin vaikea valita, tulisiko varsasta Ionin Idänkenttämyyrä, Ionin Lumimyyrä, Ionin Siperiansopuli vai kenties jotain muuta.

Juu, minä tunnustan että joskus oriin nimi on se ainoa syy, miksi jotakin oria haluan käyttää omille tammoilleni (okei, katson kyllä suvunkin yleensä). Ralli-Rami oli yksi tällainen, se astui Santran ja mietin kauan että varsasta pitäisi tulla ori nimeltä Ionin Missä On JJ tai Ionin Keke Ruusperi. Oli kuitenkin todettava, että tarvitsen tammaa enemmän kuin oria mutten keksinyt tammalle mitään sopivaa nimeä. Siirryin moottoriurheilun maailmasta muualle ja tuloksena syntyi sievä tamma nimeltä Ionin Luutnantti Ruoska. Nimi on kopioitu suoraan elokuvasta Star Wreck: In The Pirkinning ja voitte vain arvata, että Ruoskan ensimmäinen varsa sai nimekseen Ionin Potkustartti! Lisää on tulossa, ainakin Ionin Valopallo ja Ionin Keisari Pirk ovat listoilla ja ehkä myös Ionin Luutnantti Kehveli. Kun Star Wreckistä loppuvat käyttökelpoiset nimet ja termit, voi siirtyä muualle suomalaisen viihteen pariin. Reinikainen ainakin on listoilla!

Kalevalasta ja muista vastaavista vanhoista lähteistä peräisin olevat nimet mainittiin jo, mutta jos törmää foorumilla oriin nimeltä Vetehinen, niin olihan sitäkin käytettävä, kun kerran sattui sopiva tamma olemaan. Niinpä huhtikuun lopulla syntyi orivarsa nimeltä Ionin Iku-Turso.

Teetin jokin aika sitten myös tilausvarsan meidän Tikkasesta ja Viisikon tammasta nimeltä Juhannuspakkanen. Paitsi että tamman suku sopi Tikkaselle, myös nimi oli erittäin inspiroiva ja mietin sopivaa nimeä kauan. Tuolloin ei eletty vielä toukokuuta, joten Takatalvi tai Räntää Vaakasuoraan ei tullut mieleen. Varsasta tuli lopulta Viisikon Ukkoslintu, yhdistää sekä isän että emän nimen. Voisin kuvitella Ukkoslinnun varsoiksi ainakin sellaiset kuin Ionin Pakkasukko, Ionin Hallanvaara, Ionin Lumimies, Ionin Järvihirviö, Ionin Ukkosrintama, Ionin Salamaniskemä tai Ionin Kumpupilvi.

Uusin tuonti on ori Lännen Lokari, nimi tulee Hiski Salomaan kappaleen mukaan. En ole vielä ehtinyt miettiä tämän varsoille nimiä, mutta ainakin Rentun Ruusu, Kuurankukka, Satumaa-Tango ja Naurava Kulkuri, ehkä myös Oi Beibi, Karvanoppaelvis, Sukellus Pumpuliin, Tyyris Tyllerö, Räpyläjenkka, Lentäjän Poika, Levoton Tuhkimo, Viidestoista Yö, Sukuvika... Tietenkin nimiä voisi lähteä hakemaan toisestakin suunnasta. Lännen Lokari kertoo amerikansiirtolaisista ja siinä käytetään vanhaa finglishiä, joten Ionin Heikki Lunta, Ionin Pyhä Urho tai Ionin Aiskriimi tulivat nyt ensimmäisenä mieleen.

Voi tietenkin olla, etten koskaan käytä juuri näitä tässä mainittuja nimiä, ehkä keksin jotain muita. Mutta onpa ne nyt ainakin kirjattu muistiin jonnekin. Voi käydä toki myös niin, että ensin hankkiudun konkurssiin ostamalla kaikki vastaantulevat suomenhevoskuvat ja sitten teen Ionicista kokonaan suomenhevostallin... No, ehkä ei kuitenkaan, ainakaan tuota jälkimmäistä!
Tässä tekstissä esitettyjä nimi-ideoita saa kopioida, jos siltä tuntuu, erottaahan ne kasvattajanimestä sitten ainakin.

– S

Ei kommentteja: