sunnuntaina, toukokuuta 05, 2019

Ionicin exmoorinponit

Kävin taannoin läpi Ionicin exmoorinponeja ja tässä niiden kuulumiset.


© Bob Langrish

Exmoor on varsin pieni rotu, ainakin näin Ionicin mittakaavassa, vajaa 20 ponia. Ensimmäiset (tietääkseni) ponit tulivat vuonna 2009, ne olivat Päivieltä ostetut tuontiponit Diamond Rio ja Applejax. Ne taisivat olla tulosta jostain "myy mulle jotain" -topikista tai sitten jompikumpi meistä tarttui myyntiponeihin muuten vain. Ja eikä siinä, exmoor on kiva rotu. Applejaxin kohtalo noin jalostuksellisesti on vähän heikonlainen, nimittäin kaikki sen varsat myytiin muualle. Diamond sen sijaan jäi elämään ionicilaisiin sukuihin poikansa Donnchad Ionin kautta.

Donnchadin emä on oma tuontiponi, Hayleigh GA, joka onkin meidän kantatamma. Se on jättänyt 5 varsaa eri oreista ja osalla varsoista on jo omia jälkeläisiä. Varsinainen jalostuksen kivijalka siis, mutta ei niin hyvää ettei jotain pahaakin: arvata saattaa että pienessä laumassa Hayleighin nimi on jo vähän turhankin yleinen!

Toinen poni, jonka voisi sanoa olevan jonkinasteinen harminkappale sukutauluissa on nykyään Sîr Angrenin omistama suvuton ori Vivid Appetite. Siitä nimittäin ostettiin meille kaksi varsaa, ori Apetalous of Picar ja tamma Camden of Picar. Molemmat ovat paljon käytettyjä jalostusponeja, jotka sopivat meidän ponien sukuihin oikein hyvin ja niinpä Vivid Appetitea näkee tätä nykyä monien ponien suvuissa. Varsin usein nämä kaksi, Hayleigh GA ja Vivid Appetite, vielä yhdistyvät ja niistä on nyt koitunut kovasti päänvaivaa.

Onneksi olen saanut vuosien mittaan ostettua muitakin exmoorinponeja, vaikka rotu kieltämättä on varsin harvinainen näky virtuaalimaailmassa. Itse sen sijaan en ole kovinkaan paljon tuonut poneja, Hayleighin lisäksi ainoastaan pari oria. Nyt kun seuraavan kerran alan puljata exmoorien kanssa, on pakko keksiä uusia nimiä ja mieluummin enemmän kuin vähemmän. Sitä ennen kannattaa muiden tarjota omia exmoorejaan ostettavaksi tai jalostukseen.

– S

Ei kommentteja: