maanantaina, lokakuuta 14, 2024

In memoriam: viime aikoina kuolleita hevosia

Uusia tulokkaita olen esitellyt monesti, edesmenneitä hevosia harvemmin, jos koskaan. Ajattelin tällä kertaa kuitenkin listata viime aikoina kuolleita hevosia, joista on jotakin sanottavaa. No, useimmista olisi, joten valikoin tähän pääasiassa muualta ostettuja hevosia, jotka ovat aina niin kovin tärkeitä jalostuksen kannalta. Koska olen puuhaillut paljon arabien ja morganien kanssa, esitellyt hevoset ovat pääasiassa niitä.

Mabila ox
Tämän ostin kasvattajalta jo osittain ARJ-kisattuna, mutta kisasin sen itse sitten porrastetuissa valmiiksi. Huomionarvoista on se, että sen molemmat vanhemmat ovat myös ARJ-hevosia, emä jopa palkittu. Ja kakkospalkinnon Mabilakin sai viime kesänä. Ionicissa ei turhan paljon ole noita ARJ-palkittuja arabeja siihen nähden, miten paljon ARJ:ssä kisanneita arabeja on. 
Mabilalla on kaksi kisattua arabivarsaa ja yksi vielä odottamassa sivujen tekoa. Lisäksi se astui yhden saddlebred-tamman, josta tuloksena NSH.

Prezyk pitää mainita siksi, että se on puhdas puolalainen. Puolalainen verilinja on suosikkini venäläisen ohessa. Valitettavasti Prezyk ei jättänyt yhtään PPA-varsaa, kun ei meillä niitä tammoja taida olla.

Tämä pitkäsukuinen arabiori tuli meille jo vuonna 2016, mahdollisesti tilausvarsana. Se on ollut arvokas siitosori myös risteytysjalostuksessa, sillä varsalistalta löytyy pintabian, ara-appaloosa, angloarabi, NSH ja AWB.

Ryuu on varsinainen sukuhirviö! Siitä kertoo erilliselle sivulle rakenneltu 8-polvinen sukutaulu, joka sekään ei ihan vielä riitä kattamaan kaikkea. Sukutaulu on osittain keskeneräinen. Pitääkin askarrella se loppuun ennen kuin asia unohtuu.

Vuonna 2011 syntyneellä tammalla on vanha ja kovin rikkonainen suku, mutta se on hyvin mielenkiintoinen. Ei nyt voi sanoa, että se täysin ennennäkemätön olisi, ainakin Sirius Psyko kummittelee joissain muissakin suvuissa, mutta joka tapauksessa tämä on ollut tärkeä siitostamma.

Saharasta ja varsinkin sen suvusta kirjoitin blogiin jo silloin kun se tuli (Esittelyssä kuukauden valinnat, toukokuu 2016) eikä tuohon ole varsinaisesti mitään lisättävää. Paitsi se, että tamma onnistui saalistamaan ktk-palkinnon. Itsehän rakastan tuota kuvaa kritiikittömästi. Tämä onkin yksi niistä hevosista, joiden lopettaminen kirpaisi todella.

FWB-tamma Aesar Royal Jewel on myös yhden sortin sukuhirviö, mutta sen suvusta onkin jo muutama sananen kirjoitettu sivuille. Joka tapauksessa mielenkiintoinen suku eikä tuo voikko väri yhtään haittaa.

Yleisesti ottaen pitkäsukuisia morganeita ei ole tarjolla ihan kauheasti eikä niitä ollut vuonna 2015:kaan, jolloin tämä ori on ostettu. Ei sen suku nyt mikään erikoisen ihmeellinen ole muihin Ionicin morganeihin nähden, siellä pyörii noita vähän turhankin tuttuja nimiä. Mutta on sille nyt muutama tamma kuitenkin löytynyt.

Yksipolvinen tamma tuli Ioniciin Ladun Zenistä vuonna 2015 ja lopetin sen vasta nyt. Näiden vuosien aikana siitä on kuitenkin ehtinyt tulla jo jonkinasteinen mieliharmi lyhyemmissä morgan-suvuissa! Sillä itsellään on kolme Ioniciin jäänyttä varsaa ja niistä yksi on varsa-automaatti Zara Glow Ion, jolla on peräti viisi varsaa. Toisaalta Zara Glow'n suku on kokonaan vierasta verta Ionicin muuhun laumaan nähden, niin ettei se mikään ihme ole, jos sitä on tullut käytettyä, kun se kaikille oreille sopi suvullisesti...

Tämä oli aikoinaan todella arvokas löytö: kolmipolvinen morgan, jonka koko suku on ihan uusia nimiä. Se vähän kuitenkin epäilytti, että kyseessä on Lippitt Morgan, niinsanottu vanhan tyypin morgan enkä ole ihan varma, miten reaalimaailmassa suhtaudutaan ns. tavallisten morganien ja Lippittien sekoittamiseen. Päätin sitten olla välittämättä asiasta sen suurempia ja käyttää tuota ihan normaaliin morgan-jalostukseen. 
Koska onhan tuo nyt ollut varsinainen piristysruiske meidän morgan-laumassa. Eikä haittaa yhtään, että se on ARJ-palkittukin jo pari vuotta sitten.

Ei kommentteja: