maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

RBSH: rotumääritelmä ja jalostus

Kopioin tännekin talteen RBSH:n rotumääritelmän ja polveutumisvaatimukset. Tajusin juuri, ettei tällä hetkellä ole olemassa toimivaa RBSH-yhdistystä (tietääkseni) ja rotumääritelmä löytyy ainoastaan vanhan yhdistyksen sivuilta, jotka lienevät katoamisuhan alla, olen kuullut huhuja Geocitiesin lopettamisesta. Jotta määritelmä ei siis joutuisi netistä hukkaan, kopioin sen tänne. Sitä saa sellaisenaan kopioida ja levittää eteenpäin.

RUSSIAN-BASED SPORT HORSEN ROTUMÄÄRITELMÄ
YLEISVAIKUTELMA
RBSH:n yleisvaikutelman tulee olla jalo, ryhdikäs, sopusuhtainen ja kevyt, selkeästi ratsuhevostyyppinen. Täysiverileima on sallittavaa.

KORKEUS
RBSH:n säkäkorkeuden tulee olla yli 150cm, ihanne on 158-172cm.

PÄÄ
Pään tulee olla jalo, silmien ja sierainten suuret. Profiili voi olla suora tai hieman kovera tai kyömy. Arabityyppinen pää, ts. äärimmäisen kovera profiili, ei kuitenkaan ole toivottava. Korvat ovat pystyt. Pään tulee olla sopusuhtaisen kokoinen muuhun runloon nähden, iso pää luetaan virheeksi.

KAULA
Kaulan tulee olla pitkä, elegantti ja se kiinnittyy lapoihin hyvin. Joutsenkaula ei ole toivottava. Oreilla sallitaan lihaksikas kaula. Kaarevuus sallitaa. Pään ja kaulan liitoskohdan tulee olla avara.

RUNKO
Lavan tulee olla pitkä ja hyvinasettunut, sää'n selväpiirteinen. Rungon tulee olla syvä ja kohtalaisen leveä. Lievä pitkäselkäisyys on sallittua, jos selkä muuten on vahva. Lanne on lyhyt ja vahva. Lautanen on pitkä, mutta ei saa olla kovin luisu. Takaosan kulmauksien tulee olla säännölliset.

JALAT
Jalkojen tulee olla hyvin asettuneet runkoon nähden. Jalat ovat kuivat ja jalka-asennot hyvät ja säännölliset. Jalat ovat sirot ja nivelet selvästi erottuvat. Kyynärvarsien ja koipien tulee olla pitkät ja lihaksikkaat. Sääriluiden tulee olla lyhyet, mutta lievä korkeajalkaisuus ei ole suoranainen virhe.

KAVIOT
Kavioiden tulee olla pyöreät ja hyvämuotoiset. Kavioaines on kovaa.

LIIKKEET
Liikkeiden tulee olla suorat, matkaavoittavat, tarmokkaat ja tahdikkaat. Hevosen tulee kantaa itseään ryhdikkäästi kaikissa askellajeissa. Käynnin tulee olla joustava ja energinen, poljennan tarmokasta. Ravissa ja laukassa liike on kevyt ja lennokas. Liitovaiheen tulee olla selvä.

KARVAPEITE JA VÄRI
Karvapeite on laadultaa silkkistä, ohutta ja kiiltävää. Jouhien vähyys ei ole virhe. Kaikki värit kirjavia lukuunottamatta ovat hyväksyttyjä. Poikkeuksena hyväksytään isomerkkinen sabinokirjava.

LUONNE
RBSH:n tulisi olla luonteeltaan yhteistyöhaluinen, selväpäinen ja virkeä, siis kaikinpuolin sopiva kilpahevoseksi.

POLVEUTUMISVAATIMUKSET
JALOSTUSTAVOITTEET
Tavoitteena on jalostaa kevytrakenteinen, jalo ja kestävä hevonen, joka soveltuu rakenteensa, kokonsa ja liikkeidensä puolesta kaikkiin ratsastuksen lajeihin. Rotutyypin tulee olla siro, ehkä hieman täysiverityyppinen ja eurooppalaisia puoliverirotuja kevyempi. Kevyen ja jalon rakenteensa sekä kestävyyden ja suorituskyvyn takia RBSH on myös suositeltava puoliveristen jalostukseen.

KANTARODUT
RBSH:n jalostuspohja koostuu venäläisistä ratsuroduista, englantilaisista täysiverisistä ja angloarabeista. Toistaiseksi venäläisistä roduista hyväksytään seuraavat:
-akhal-tekke
-budjonny
-deliboz
-doninhevonen
-iomud
-kabardinhevonen
-kustanairinhevonen
-novokirgiisi
-terskihevonen
-turkmeeninhevonen
-orlov-rostoptshin (aka venäjänratsuhevonen)

POLVEUTUMISVAATIMUKSET
RBSH:n sukutaulussa tulee olla vähintään 25% venäläisiä rotuja, joko yhtä tai useampaa. Täysiveristä ja/tai angloarabia on suotavaa olla myös vähintään 25%, mutta tämä ei ole pakollinen vaatimus. RBSH voi olla siis myös kahden venäläisen rodun risteytys. RBSH-jalostukseen käytettävässä anglo-arabissa ei saa olla arabiverta enempää kuin 50%. Kaikkien jalostukseen käytettävien hevosten tulee olla rotumääritelmänsä mukaisia rakenteeltaan.
Näiden polveutumisvaatimusten takia on hyvä merkitä vanhempien ja isovanhempien rodut hevosen sukutauluun ainakin kolmanteen polveen asti. Lyhenteiksi suositellaan seuraavia:
-xx = englantilainen täysiverinen
-x = angloarabi
-at = akhal-tekke
-budj = budjonny
-don = doninhevonen
-tersk = terskinhevonen
-or = orlov-rostopchin
-kab = kabardinhevonen

KUVAT
Koska kyseessä on virtuaalinen hevosrotu, netistä ei tietenkään löydy oikeiden RBSH-hevosten kuvia (poikkeuksena oikeat venäläisristeykset, joita esiintyy jonkin verran). Tällöin täytyy yrittää kuvitella mielessään, minkä näköinen RBSH:n tulisi olla ja etsiä kuvat sen mukaan, välittämättä kuvan hevosen oikeasta rodusta. Täysiveristen kuvat ovat yleensä aika sopivia, varsinkin, jos hevosen vanhemmista jompi kumpi sattuu olemaan täysiverinen. Puoliveristen kuvat kelpaavat, jos ne ovat kohtalaisen siroja ja kevyitä. Muutamilla RBSH:illa on myös puhtaiden venäläisrotujen kuvia, mutta näiden kanssa tulee olla vähän varovainen, koska RBSH:n tulee olla kuitenkin suht hyvärakenteinen, mitä taas venäläisrodut eivät aina ole. Kuvia etsiessään on myös syytä pitää mielessä, että vaikka hevonen onkin risteytys, se voi silti muistuttaa toista vanhempaansa huomattavasti ja siten esimerkiksi budjonny-tekke -risteytykselle voi hyvin käyttää puhtaan teken kuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti