torstaina, helmikuuta 16, 2012

Ikääntymisestä

Kuten tunnettua, meillä on käytetty jotakuinkin ikuisista ajoista asti VHKR-ikääntymistä. Se on tällaiselle massakasvattajalle sopivan nopea keino, varsat kasvavat vikkelästi siihen ikään, että niitä voi käyttää jalostuksessa ja toisaalta taas vanha polvi poistuu myös suht nopeasti eli kierto on aika tehokasta. Sykli onkin noin 2 IRL-vuotta eli 24 VHKR-vuotta. 24-vuotias hevonen on jo aika vanha ja yleensä viimeistään tässä vaiheessa alamme katsella sitä kriittisin silmin, onko sillä tarpeeksi jälkeläisiä, raaskiiko sen kuopata jo.

Mitä kauemmin käytän VHKR:ää, sen vähemmän merkitsee hevosen varsinainen syntymäaika. Viime vuosina olen tuijottanut lähinnä vain sitä vuosilukua ja ehkä mahdollisesti sitä, kummalla vuosipuoliskolla hevonen on syntynyt, ensimmäisellä vai jälkimmäisellä. Siitä tehdään päätelmät jalostuskäytöstä ja lopettamisesta eikä hevosen varsinaista ikää juuri enää laskeskella.

No, nythän meillä on käsissä iso lauma 2009 syntyneitä hevosia ja vielä suurempi määrä 2010 syntyneitä, jotka ovat VHKR:n mukaan ikäloppuja tai ainakin lähestymässä korkeata ikää, mutta joita ei ole käytetty jalostuksessa, kiitos lähes koko 2011 vuoden kestäneen taukomme. Niinpä päätimmekin tässä tilanteessa joustaa, katsomme että vuotta 2011 ei ole ollutkaan ja hevoset eivät ole niin vanhoja kuin ne olisivat jos menisimme tismalleen VHKR:n mukaan. Vanha totuus on se, että VHKR ei anna anteeksi taukoja.
Samalla tavallahan teimme vuosina 2006-07, kun ahaltek-puoli oli jonkin aikaa ihan jäissä Gin Ahaltekiin siirtymisen vuoksi. Käytimme silloinkin surutta vanhoja hevosia jalostukseen, jos niillä muuten ei ollut varsoja.

Ei kommentteja: