maanantaina, helmikuuta 20, 2012

Epämääräiset ©-merkinnät, luvattomat kuvat ja muuta tunnustettavaa

Ht.netissä on taas viime aikoina pyörinyt "sankareita", jotka käräyttelevät puskista muiden käyttämiä luvattomia kuvia, usein aika heikoilla perusteilla ja käyttäen mahdollisimman ikävää kieltä. Ja muutenkin tekijänoikeuksien merkinnöistä tietyt tahot jaksavat kitistä ja vinkua.

Eivät ole vielä meidän kimppuun hyökänneet ja tämän jälkeen se on turhaa, sillä minä tunnustan ihan suoraan, että kyllä, meillä on käytössä erittäin epämääräisiä tekijänoikeusmerkintöjä. Lisäksi on enemmän kuin todennäköistä, että jollekin hevoselle on lipsahtanut luvaton kuva. Näin ollen siis ei tarvitse meuhkata foorumilla viiva-nickien takaa, kun asia on tämän blogitekstin jälkeen kaikkien tiedossa.

Jos nyt lähdetään koko sopan taustoista eli siitä, että aloitin virtuaalihevosharrastuksen vuonna 2001 ja olen siitä lähtien haalinut kuvia ja niiden käyttöön lupia. Ensimmäisten vuosien lupakirjanpito oli "fiksusti" Sunpointissa, jonka ilmainen sähköpostipalvelu ainakin ajettiin alas vuosia, vuosia sitten. Ja joo, lupamailit jäivät sille tielleen. Ei se haitannut, minulla oli jonkinlaista kirjanpitoa kuvista ja niiden luvista.

Ikävä kyllä kirjanpito ei ole ollut aukotonta ja kuvakansioihin sijoitetut tekstitiedostot ovat katoavaista sorttia (on niitä kuviakin ja kokonaisia kansioitakin kadonnut ajan myötä). Tässä vuosikymmenen aikana on siirrelty materiaalia uudelle tietokoneelle välillä vähintäänkin epämääräisillä keinoilla, kun kaikki ei aina mene ihan kuin Strömsössä, kun tietotekniikasta on kyse. Varmuuskopiotkaan eivät ole osoittautuneet miksikään autuaaksi tekeväksi ratkaisuksi enkä väitä että olisin koskaan ollut erityisen ahkera varmuuskopioija. Ja toisaalta, eipä siitä kirjanpidosta ole nykyään mitään hyötyä, luvanantajien sähköpostit eivät ole toimineet vuosiin, tallit ovat vaihtaneet nimiään, osoitteitaan tai kadonneet kokonaan. Mihin silloin linkität, kun esimerkiksi waybackmachinesta ei löydy mitään?

Väitän edelleen kirkkain silmin minulla olevan lupia muutamiin kuvapaikkoihin, jotka sittemmin ovat tulleet tunnetuiksi siitä, että niistä ei kuvia koskaan saa. Koska kukaan ei tätä tietenkään usko, en käytä niitä kuvia, jotka tiedän itselleni luvallisiksi, mutta kaikki muut "tietävät" minun käyttävän niitä luvatta. Kuvaajien mielipiteet näet vaihtuvat vuosien mittaan. Päinvastaisista tapauksista mainittakoon Bob Langrish, jonka kuvia ei saanut käyttää ikinä missään vuonna 2001, mutta myöhemmin hän on avannut laajat kuvagalleriansa virtuaalihevostelijoiden käyttöön.

Sekoitetaan sitten soppaan mukaan S ja hänen kuvagalleriansa, jotka on kerätty toista tarkoitusta varten. Jo vuosia sitten selvyyden vuoksi nakitin virtuaalitalliemme kuvien hallinnan S:lle, jolla on siihen paremmat edellytykset kaikin puolin. No, valitettavasti S ei ole ihan aina ollut selvillä kaikista minun kirjanpidon metkuista (esimerkiksi siitä, että -l kansion nimessä tarkoittaa sitä että sen kansion kuvien yhteyteen täytyy panna linkki. Loogista, eikö totta?).

Sitten on sellaisia tapauksia, että olemme löytäneet kuvia, kysyneet luvat ja saaneet ne, ohjeistuksena on ollut merkitä tekijänoikeudet nimen kera ilman linkkiä tai mitään muuta. Myöhemmin sama kuvaaja on kuitenkin tehnyt julkisen kuvagallerian, josta saa kopioida kuvia linkin kera. Koska nämä meidän alunperin saamat kuvat eivät tuossa kuvagalleriassa ole, käytämme niitä edelleen vanhojen ehtojen mukaisesti eli ilman linkkiä. Tästä on joku keksinytkin jo räkyttää meille ilman nimimerkkiä, luonnollisesti.

Meidän virtuaalikuvagalleriamme on siis käytännössä kaaos. Osin tästä syystä käytämme mielellämme ja aika paljon erilaisia vapaastikopioitavia kuvia. Ne nyt ovat ainakin taatusti luvallisia. Paitsi tietenkin Slawik, jonka kuvat olivat laillisia, mutteivät ole enää olleet sitä muutamaan vuoteen. Meillä varmasti roikkuu jossain vielä Slawikin kuvia, kun niitä tuli aikoinaan käytettyä ja vaikka olemme yrittäneet juuria niitä pois, on varmasti vielä jossain joku kuollut hevonen.

Jonkinlainen osa meidän varaston kuvista on kuitenkin sellaisia, ettemme pysty aukottomasti todistamaan että olemme saaneet joskus muinoin luvat kuviin. Joukossa on varmasti sellaisiakin kansioita, joihin en ole lupaa joko kysynyt tai saanut, kunhan keräilin niitä joskus omaksi ilokseni tai mielenkiinnosta. Viitaten vanhojen sähköpostien ja nettiosoitteiden toimimattomuuteen, emme pysty varmistamaan kuvalupien tilannetta enää. Ja tuoreempienkin kansioiden joukkoon on voinut lipsahtaa sellaisia settejä, joihin lupaa ei ole tai ei ainakaan lupaa käyttää virtuaalitalleilla.

Joo, me häpeämme syvästi ja ajamme päämme kaljuiksi katumuksen merkiksi, saa tulla kivittämään.
Käytännössä jatkamme kuitenkin tällä linjalla ja nukumme lisäksi yömme hyvin. Minustakin on tullut kaiketi iän myötä sen verran pragmaattinen, etten pidä epäselviä tekijänoikeusmerkintöjä tai jopa satunnaisia, mahdollisesti luvattomia kuvia maailman suurimpana rikoksena.
Koska ei se ole. Okei, onhan se ei-toivottavaa käyttää luvattomia kuvia ja antaa huonon kuvan virtuaaliharrastuksesta ja niin edelleen, mutta joka tapauksessa käytännössä kyse on muutamista kuvista satojen joukossa ja voittoa ei sivustomme kuitenkaan tuota, lisäksi tämä tuskin aiheuttaa kellekään tulonmenetyksiä. Tietenkin poistamme kuvat, jos kuvaaja itse tulee asiasta huomauttamaan ja yritämme selvitellä kuva-asioita, jos tulee vastaan tilaisuus sellaiseen, mutta emme erityisesti vaivaa päätämme asialla.

Ja mikä tärkeintä: koska emme kilpailuta hevosiamme näyttelyissä, emme saavuta epärehellistä etua kanssaharrastelijoihin nähden käyttämällä laittomia kuvia. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin sehän on se virtuaaliharrastajien suurin huoli: ettei toinen vain vie oman nenän edestä sitä viimeistä sertiä laittomilla kuvilla. Se vain puetaan nätisti lain jalon puolustamisen viittaan.

Tietenkin me arvostamme paljon (ihan oikeasti) sitä, että jos joku tunnistaa meidän talleilta jotkin kuvat väärillä tai puutteellisilla tekijänoikeusmerkinnöillä tai tietää, että jokin kuva on 100% varmuudella laiton, tulisi siitä sanomaan ihan suoraan. Vaikka blogikommentteihin tai vieraskirjaan, niin että kaikki näkevät, en pyydä asian piilottelua, mutta pyydän sitä että se ilmoitettaisiin sellaisessa mediassa, joka ei jää vahingossakaan meiltä huomaamatta. Ht.net ei ole tällainen media. Ja omaa nimeään saa käyttää, me emme kanna kaunaa asiallisista huomautuksista ja korjauksista. Onhan se toki meidänkin etu, että merkinnät ovat kunnossa ja luvattomia kuvia liikkeellä mahdollisimman vähän.

Muistutan myös vanhasta kirjoituksestani Tekijänoikeuslaki - mihin se antaa luvan?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"ettei toinen vain vie oman nenän edestä sitä viimeistä sertiä laittomilla kuvilla. Se vain puetaan nätisti lain jalon puolustamisen viittaan."

Olette niin oikeassa tässä. Luvattomien kuvien käyttö virtuaalihevosilla on verrattavissa mun mielestä punaisilla valoilla kävelemiseen. Laitonta joo, mutta hei oikeasti, yhteiskunta ei kaadu siihen ja joskus punaisia päin voi ihan oikeasti tallata ihan huomaamattaan esimerkiksi täysin olemattomasti liikennöidyllä tiellä.

Itse olin aikaisemmin todella kärkäs tekijänoikeusnatsi, mutta nyt olen huomannut, että yksi luvaton kuva on ihan se ja sama suurta kuvaa katsoessa, ellei kyse nyt ole jostain tosi törkeästä kopioinnista. Päällisin puolin virtuaalimaailmassa hoidetaan tekijänoikeuspuoli hyvin ja tosiaan mitään voittoa ei luvattomasti kopioiduilla kuvilla tehdä, harvoin väitetään omiksikaan.