tiistaina, heinäkuuta 10, 2012

Meidän virtuaalisanastoa

Sitä on vuosien mittaan tullut kehiteltyä erinnäisiä termejä virtuaalimaailmaan. Tässä on selitetty auki muutamia.

Fossiili
Vanhan linjan harrastaja, aloittanut ennen vuotta 2004. Useat fossiilit muistelevat kaiholla Liinua ja Greymaskia sekä muita aloitusaikojensa talleja.

Kapulointi, kapuloida
Kapulankielen käyttö, käyttää kapulakieltä. Surullinen ilmiö aina, jos kapulakieltä käyttää tai kirjoittaa joku muu kuin valtion virkamies kirjoittaessaan virallista tiedotetta.
Käyttöesimerkki: "Tehdä jotain jonkun toimesta - rakenne on varma merkki kapuloinnista."

Kilometriluonne
Liian pitkä luonnekuvaus. Hyvä kirjoittaja tiivistää hevosen luonteesta kaiken olennaisen kolmeen napakkaan kappaleeseen. Huonon kirjoittajan ei pitäisi kirjoittaa nettiin ylipäänsä mitään. Vrt. raivokas kirjoittaja.

Kimokammo
Minun potema vastustamaton kammo kimoja, erityisesti homotsygootteja kimoja kohtaan. Lisää tietoa asiasta.

Kisahuoraus
Kts. sikakisaus.

Käytettävyyskatastrofi
Talli tai muu sivusto, jolta löytyy yksi tai useampi vihatuimmista webbisuunnittelumokista. Varsinaisesti yksi moka ei vielä riitä täydelliseen käytettävyyskatastrofiin, mutta jos on kaksi tai useampia, on katastrofi tapahtunut. Useimmat virtuaalitallit täyttävät linkin listasta kohdat 2 ja 4. Jos ulkoasun tekijällä ei ole maalaisjärkeä (jolla nuo mokat pystyttäisiin välttämään), tulisi hänen opiskella edes perusteita käytettävyydestä.

Massamössöpuoliverinen
Puoliverinen on puoliverinen, oli se sitten hannover, brandenburg, unkarilainen, belgialainen, ranskalainen tai mikä vain. Ei sen erikoisempi. Viime aikoina harvoin käytetty termi. Ei tule käsittää kyseistä hevosta tai yleisesti puoliverisiä halveksivana terminä, yleensä tällä halveksitaan hevosen omistajaa, joka kuvittelee puoliverisensä olevan jotenkin erilainen kuin muut puoliveriset vain siksi, että se sattuu olemaan westfalen/SWB/jokin muu.
Käyttöesimerkki: "Taas yksi massamössöpuoliverinen, joka yrittää olla jotenkin erikoinen".

Pitsinnypläystalli
Uudehko ja vähän käytetty, mutta äärimmäisen käyttökelpoinen termi. Tarkoittaa tallia, jossa sanotaan painotettavan määrän sijasta laatuun, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että hevosia on noin kolme, niillä sikakisataan (kts. sikakisaus), niille hankitaan kaikki mahdolliset laatispalkinnot ja kasvatteja syntyy vuodessa viisi tai vähemmän. Kasvatit myydään ja niille on järjettömät myyntiehdot.
Käyttöesimerkki: "Ei tuollainen pitsinnypläystalli jaksa kiinnostaa."

Poninäyttelyilmiö
1. Loppukesästä ja alkusyksystä tapahtuva näennäisen yllättävä ponien suosio. Sidoksissa Vermon poninäyttelyyn ja sieltä napattuihin kuviin.
2. Vermon poninäyttelyn ja muiden suurempien näyttelyiden jälkeen foorumeilla käytävä parku siitä, miten taas kaikilla on samat kuvat ja miten joku töni kameransa kanssa ja kiilasi eteen niin ettei valittaja saanut sitä maailmankaikkeuden hienointa ponikuvaa. Todisteet.
3. Muilla kuin virtuaalihevosfoorumeilla käytävä parku siitä, miten ei voi tuoda hevostaan Vermon poninäyttelyihin tai muihin suurempiin näyttelyihin, koska siellä on virtuaalihevostelijoita valokuvaamassa.

Puolikielitalli
Talli, jonka teksteissä, linkeissä, ym. sisällössä käytetään kahta eri kieltä. Tälle ei ole koskaan olemassa järkeviä perusteluita, allekirjoittanut tulkitsee sen hienosteluksi tai erikoisuudentavoitteluksi. Erityisen paha, jos tallinomistaja on samalla äksöni (kts. äksöni).
Esimerkki: linkit englanninkieliset vaikka talli on muuten suomenkielinen.

Raivokas kirjoittaja
Ei juuri julkisuudessa nähty termi, mutta minun ja S:n kahdenkeskisessä kommunikaatiossa hyvin yleisesti käytetty (yleensä lyhenteenä RK). Raivokas kirjoittaja kirjoittaa kilometriluonteita (kts. kilometriluonne) ja uskoo siihen, että virtuaalihevosen luonnekuvaus ja sukuselvitys ovat sitä parempia mitä pidempiä ne ovat. Tai että sillä ainakin saa maksimoitua luonnepisteet laatuarvosteluissa. Tuloksena voi olla 5 A4-arkillista pitkä luonnekuvaus ja suunnilleen saman verran sukuselvitystä. Kun tämä yhdistetään sikakisauksen (kts. sikakisaus) tuottamaan pitkään listaan kilpailusijoituksia, saadaan aikaan virtuaalinen autiomaa: pitkänpitkä sivu, josta suurin osa tiedosta on joko turhaa tai sitä ei ainakaan kukaan jaksa kahlata läpi, paitsi se YLA-tuomariraukka, jonka on pakko. Tämän omistajan hevosen sivu on yleensä käytettävyyskatastrofi (kts. käytettävyyskatastrofi).
Käyttöesimerkki: "Joku RK on taas päässyt irti, kun tätä ei jaksa lukea".

RK
Kts. raivokas kirjoittaja.

Rotufriikki
Friikahtanut eri hevosrotuihin, yleensä harvinaisiin. Lataa suoraan lonkalta Georgian Granden polveutumiskriteerit ja muistaa aina mainita, että täysiverisen ja arabin lisäksi trakehnerin jalostuksessa on sallittu myös shagyat, vaikka kukaan muu ei ole kyseisestä rodusta koskaan kuullutkaan.
Joskus rotufriikkiys voi keskittyä vain yhteen rotuun, jonka suvereeni asiantuntija kyseinen henkilö on. Useimmiten hänellä on tietoa rodusta sekä reaali- että virtuaalimaailmassa.

Sikakisaus, sikakisata
Tarkoittaa ihan just sitä: kisataan sikana, välittämättä siitä mikä olisi lähelläkään realistista. Yleensä tavoitellaan sijoituksia ja vain ne kirjataan hevosten sivuille. Pahimmillaan kilpaileminen aloitetaan vaativalta tasolta hevosen ollessa vastasyntynyt.
Synonyymi: kisahuoraus.

Statussymbolit
Oma domain tai php:llä tehty talli. Mielellään molemmat.

Sukufriikki
Laskee innostuksesta alleen kun näkee hevosen sukutaulussa Liinun, Brise Estaten, Kalmoniemen, Greymaskin, Star Themen, Oak's Gnomen, Ceridwynin tai muiden 2000-luvun alkuvuosien tallien hevosia. Ostaa hevosen sillä perusteella, että sen suvussa on Alté, Brokster, Paithan tai Brigadier Krumelur. Yleensä fossiili (kts. fossiili).
Käyttöesimerkki: "Tällaisen vanhan sukufriikin sydäntä lämmittää nähdä noita vanhoja nimiä vieläkin".

Tekijänoikeusterroristi
Lähes uskonnollisen huuman vallassa oleva tekijänoikeuksien "jalo" puolustaja, joka kuvittelee tekijänoikeuslain ja sen (mahdollisen) rikkomisen oikeuttavan mihin tahansa törkeyksiin toista ihmistä kohtaan. Luvattoman yleinen ja ehdottoman paheksuttava ihmistyyppi virtuaalimaailmassa. Pilaa virtuaalimaailman mainetta sekä virtuaalimaailman sisällä että ulospäin pahemmin kuin yksikään tekijänoikeuksien rikkoja vaikka kuvittelee tekevänsä juuri päinvastoin.

Värifriikki
Ihminen, joka tuntee suunnatonta kiinnostusta hevosten väreihin. Hänelle eivät riitä perinteiset ruunikot ja raudikot vaan tallista täytyy löytyä vähintään pari hopeaväristä ja mielellään päistärikköjä, samppanjavärejä ja erilaisia kirjavia. Tai ainakin niillä raudikoilla ja ruunikoilla tulee olla genotyypit merkittynä. Jos kaksi tällaista osuu foorumilla samaan värejä käsittelevään ketjuun, kannattaa muiden vetäytyä takavasemmalle vähin äänin, koska ketju on menetetty.

Äksöni
Harvoin, jos koskaan julkisuudessa käytetty termi. Tulee englanninkielen sanasta "action", jota virheellisesti käytetään puolikielitalleilla (kts. puolikielitalli) korvaamaan suomenkielistä "toiminta"-sanaa yleensä linkissä. Tarkoittaa ihmistä, joka ei osaa englantia niin hyvin kuin kuvittelee osaavansa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo tämän hetkinen äänestys pitäisi olla checkbox- eikä radiobutton-tyyppinen!

Mien osaa/uskalla aina kommentoida tänne: Parikin kertaa olen kirjoittanut milloin mitäkin kommenttia, mutta päättänyt sitten syystä X jättää julkaisematta sitä.

Aina ei myöskään vain ole asiaa tai ainostaan joku hyvin lyhyt ja ytimekäs: "Hyvä teksti", "Samaa mieltä", "Jälleen kerran niin täyttä asiaa."

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin kommentoin tuota äänestystä. Teillä pitäisi ehdottomasti olla facebook-tyyppiset "tykkää" ja "en tykkää" -napit, joilla ilmaista mielipidettä! Mä en ainakaan jaksa kommentoida joka tekstiin, että "hyvä kirjoitus, jonka luin mielelläni, mutta en osaa muuten kommentoida asiaa." =) Esim. tästä tekstistä mä tykkäisin!

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Bloggerista löytyikin toiminto, jolla saa tuommoiset rasti ruutuun - kommentit jokaiselle tekstille. Ei toimi vissiin Operalla, mutta Firefoxilla nyt ainakin nopealla testauksella.