perjantaina, syyskuuta 28, 2012

Pari huomionarvoista tallia

Marwarinhevosia ei ole koskaan ollut virtuaalimaailmassa kovinkaan runsaasti. Vuosien saatossa muutama kasvatusyritys on ollut, mutta nämä ovat päättyneet ennemmin tai myöhemmin. Kuvien puute, kiinnostuksen puute, liika eksoottisuus, mitkä lienevät syynä siihen, etteivät marwarit ole koskaan saaneet sen enempää nostetta.

Pitkästä aikaa on yksi uusi yrittäjä marwarimarkkinoilla, nimittäin Raziq Marwaris. Kuvien puutteenhan voi korvata piirtämällä kuvat itse, kuten Raziqissa on tehty. Itse piirtäminen tuo myös erinomaisen mahdollisuuden valikoida mielenkiintoiset värit hevosille.
Marwari on sellainen rotu, jonka värikartta on vielä kovin sekainen. Tiedossa on, että perusvärejä esiintyy vaikka mustaa onkin perinteisesti pidetty epäonnen värinä, kimoja ja voikkoa on myös ja kirjavista sabinoa ja tobianoa. Raziqissa näiden lisäksi vilahtelee hallakko- ja hopeavärejä enkä itse pidä kovinkaan mahdottomana etteikö oikeissa marwareissa voisi näitä esiintyä. Marwari on käsittääkseni jossain määrin lähellä vielä alkuperäisrotua ja se tarkoittaa monissa tapauksissa sitä, että hallakkovärien esiintyminen ei ole välttämättä mikään mahdottomuus. Ja mitä tulee hopeaväreihin, olen aivan varma että näin vuosia sitten netissä kuvan marwarista tai kathiawarista, joka oli aivan hopeanruunikon näköinen.

Niinpä Raziqista löytyykin vaikka mitä: mustanvoikkoa sabinoa, samppanjanmustaa (tämä on kyllä vähän totuuden venyttelyä, samppanjamutaatio on kotoisin Amerikan mantereelta, mutta virtuaalimaailmassa voi mennä. Onhan meilläkin voikkoja terskejä), voikkoa tobianoa, ruunivoikonhallakkoa, päistärikköä, hopeanhiirakkoa ja vaikka mitä muuta kivaa. Värifriikki voi vain huokaista. Tekisi kovasti mieli mennä ostamaan itselleen kippurakorva tai pari ja sitten voisi toteuttaa sen, jota olemme vuosikausia luvanneet: piirtää edes yhdelle hevoselle itse kuva. Pakkohan se olisi, meidän marwarivalokuvat ovat tylsän ruunikoita ja rautiaita eikä Bob Langrishiltakaan löydy mitään todella jännittävää.

Joka tapauksessa marwarit, joko perusväriset tai erikoisväriset ovat mielestäni varsin tervetullut lisä virtuaalimaailman hevosrotuvalikoimaan.


Giwdeon on sivujensa mukaan aloittanut jo 2010, mutta meikäläisen tietoisuuteen se putkahti vasta keväällä. Miten niin hidas tai jotain... Joka tapauksessa Giwdeon on todellakin talli minun makuuni: kaikkea löytyy, mutta toisaalta se on hyvin yksinkertainen. Siellä on kasvattilista, astutuskalenteri ja hevoslistaukset, ei mitään muuta. Pääsivulta löytyy yhteystiedot ja siinä se sitten onkin. Ionicimaiseen tapaan hevosilla ei ole luonnekuvauksia eikä juuri kisojakaan. Silloin kun VSN oli vielä voimissaan, Giwdeonin hevoset olivat yleinen näky osallistujalistoilla, tekketamma Ki'sain taisteli pitkän aikaa pistelistojen kärkisijoista. Hittoakos minä sille voin, että se voitti jokaisen minun tuomaroiman tekkeluokan, kun on niin täydellinen?

Rotuvalikoimahan sitten on laaja, lukumääräisesti ei juuri häviä Ionicille, jos lainkaan. Tosin suurin osa hevosista on lämminverihevosia. Poneja löytyy muutama muiden rotujen seasta, jos kalliovuortenponia ei lasketa ja kylmäverisistä löytyy irlannincob omana listanaan sekä ainakin yksi clydesdale muista roduista.

Kuten arvata saattaa, tuonne on mennyt Ionicista, Pinkistä ja Gin Ahaltekistä aika paljon hevosia, kladrubeja, muutama tekke, knabstrupinhevosia, eri rotuisia ex-laukkureita Pinkistä, tallin toistaiseksi ainoa GG ja vaikka mitä. Lisäksi kesällä sovimme ison määrän astutuksia, Giwdeonin oriit pääsivät laumoittain astumaan Ionicin tammoja ja niiden hevosten sivuja värkkäilemme vieläkin kuntoon.

Giwdeon on kuitenkin viime aikoina ollut ikävän epäaktiivinen ja pelkään kovin, että talli unohdetaan ja pahimmassa tapauksessa se arvokkaine hevosineen katoaa kokonaan.

Ei kommentteja: