torstaina, syyskuuta 06, 2012

Tulevaisuuden suunnitelmia

Lienee varmaan useammin kuin kerran todettu eri yhteyksissä, että minulla ja Ginillä on jatkuvasti pyörimässä erilaisia virtuaalimaailmaan liittyviä suunnitelmia. Useimmat niistä ovat toteuttamiskelvottomia tai 100% pöljiä tai molempia ja siksi niistä ei julkisesti puhutakaan. Mistä sen sijaan kehtaa julkisuudessa puhua, ovat tulevaisuuden jalostussuunnitelmat. Kasvatustoiminta näet on sellaista, että sitä on aina ollut ja tulee aina olemaankin.

Tällä hetkellähän meidän suurimmat kasvatusrodut ovat ahaltek, arabi, kalliovuortenponi, knabstrup ja tersk. Kaikkien hevosmäärä on yli sata otusta tai ainakin yli 90. Näiden kaikkien kohdalla kasvatustilanne on vähän lohduton, meillä on paljon pitkäsukuisia hevosia, jotka ovat (liian usein) sukua keskenään, ja yli-ikäisiä hevosia lojuu talleissa, kun ei niillä ole vielä varsoja. Asialle täytyy tehdä jotain, mutta koska ne ovat voineet tähänkin asti odottaa, voinevat ne odottaa vielä myöhempäänkin.

Vaikkei meistä kumpikaan käynyt Vermon poninäyttelyissä, on meihin iskenyt ponibuumi. Tästä oli jo puhetta aiemmin, että welsh-jalostusta viritellään tulille uudemman kerran, mutta Ionicin poniosastolle on kertynyt jo kohtuullisen kattava valikoima muitakin rotuja. Tallin ensimmäiset nyffi- ja russkasvatit ovat syntyneet kesän aikana, ja lisää pitäisi kehitellä. Myös connemara on sellainen rotu, joka kiinnostaisi kovasti kasvatusrotuna.
Muita ponirotuja ovat hyperharvinainen bardianponi, joka on ajautunut jalostukselliseen umpikujaan ja kaikki yksilöt ovat sukua toisilleen. Näistä on siis luovuttava tai näitä on keksittävä enemmän. Kannatamme aina jälkimmäistä vaihtoehtoa. Samassa tilanteessa ovat kyllä meidän harvat pottockit ja arieget.
Brittiponejakin on, pari suvutonta felliä, yksi hackneyponitamma, jokunen exmoor ja ylämaanponeja. Ylämaanponeja ainakin olisi kiva alkaa kasvattaa uudelleen, eikä noista muistakaan roduista olla ihan heti luopumassa. Kantaa vain tarvittaisiin lisää.

Venäläisten rotujen puolella budjonny elää jonkinlaista nousukautta, vastikään ht.netissä on ollut useammankin kiinnostuneen budjonnykeskustelu ja meillekin ostettiin peräti neljä suvutonta budjonnya. Niillä kelpaa jalostaa vähän aikaa. Venäjän- ja ukrainanratsuhevosten kanssa jatketaan myös, niitäkin pitäisi keksiä lisää.
Doninhevosista on ollutkin puhetta, että ne eivät enää kiinnosta niin kovin, joten yritämme luopua niistä. Eiväthän ne kaupaksi tunnu menevän, mutta jos niitä käyttäisi vaikka RBSH-jalostukseen. Vaikka on kyllä myönnettävä, että kiusaus olisi keksiä näitäkin lisää ja jatkaa jalostusta vielä vähän aikaa. Juuri äskettäin haettiin Ion-tunnuksen kasvatusroduksi myös don.
Kabardiinit ja iomudit ovat aina olleet niitä eksoottisia otuksia, joita ei suuremmassa mittakaavassa ole kaavailtu edes kasvatettaviksi, joten nyt niiden jalostus tulee tiensä päähän, ne jatkavat joko RBSH-puolelle tai kuolevat ilman varsoja.

Muista itä-Euroopan roduista jatko- ja lisäyslistalla ovat kaikki unkarilaiset (nonius, gidran ja furioso) sekä wielkopolski. Sleesianhevosista on yhtä tammaa lukuunottamatta luovuttu, lipizzat kieltämättä kiinnostaisivat, mutta kun meni innostus noihin kladrubeihinkin, niin ei sitä oikein viitsi niiden kanssa enempää kasvatusta aloittaa.

Askellajihevosia pitäisi lisätä kovasti, mutta toisaalta olemme miettineet luopumista mangalargoista ja perunpasoista. Juu, tiedän, olemme varsinaisia jahkaajia, kun eihän siitä niin kauaa ole kun molempia rotuja keksittiin lisää kovalla tohinalla. Mutta tällä hetkellä tuo askellajipuoli on levinnyt kuin leipätaikina, jossa on liikaa hiivaa, meillä on saddlebredejä, NSH:ita, paso finoja, perunpasoja, mangalargoja, gaited baroqueita, pari MFT:tä, yksi Georgian Grande ja pari issikkaa. GB:t ovat lähinnä sellainen vanha kokeilu, joka sitten vähän paisui, joten ne ovat luopumislistalla. Kun vain ei tekisi niin kamalan pahaa lopettaa hevosia, joilla ei ole varsoja... GG on myös pelkkä kokeilu. MFT:itä olisi kiva jalostaa, mutta kun ei ole kuin kaksi hevosta, jotka ovat sukua toisilleen ja ikävä epäilys siitä, että muualta ei suvullisia MFT:itä löydy.
Eli jatkaisimme saddlebredien, satunnaisten NSH:iden ja paso finojen kanssa, sekä issikoita voisimme kasvattaa pienimuotoisesti. Se ei kuulostaisi niin kamalan laajalta valikoimalta.

Muiden amerikkalaisten rotujen listalta pitäisi ruotia pois warlanderit ja aztecat. Quartereita, painteja ja appaloosia on paljon Pinkissä ja siellä on kasvatustakin laukkapuolelle, joten näitä rotuja ei tarvitse erityisesti lisätä enää Ionicissa. Sen sijaan morganeita olisi kiva hankkia lisääkin. Pitääkin mennä katsomaan, mitä kuuluu Arcadia Morgansille, jos sieltä saisi lisää hevosia.

Sitten kylmäveriset. Meillä on yksi ainoa suvullinen perchetamma, raukkaparka. Kylmäveriset ovat olleet kauan niitä, jotka ovat roikkuneet sillä "pitäisi"-listalla, mutta emme ole saaneet oikein mitään aikaan sillä saralla. Himottaisi niin kovasti keksiä ja kasvattaa lisää perchejä, poitounhevosia, shirejä, clydesdaleja ja vaikka mitä muita! Sitä varten täytyisi kuitenkin keksiä nimiä ja tehdä sivuja, ja voin kertoa, että meillä on tätä hommaa rästissä jo muutenkin kasvattilistojen tiimoilta.

Muista roduista kiinnostaisi hommata lisää andalusianhevosia ja mahdollisesti lusitanoja, ehkä myös friisiläisiä. Muita kuin lusitanoja varmaan saisi ostettua ulkopuoleltakin, ei tarvitsisi kaikkia keksiä itse. Murgenhevoset ovat myös umpikujassa, joko lopetamme niiden kanssa kokonaan tai keksimme lisää jalostushevosia, muita vaihtoehtoja ei ole. Periaatteessa rotu kiinnostaisi, mutta katsotaan nyt. Kuvapula on aika paha, mutta jotain korvikkeita voisi löytyä.

Erilaisia risteytysrotuja meillä on tehtailtu kasoittain, on moriesiania, warlanderia, jo mainittuja gaited baroqueita, Georgian Grandeja ja aztecoja, morabeja, quarabeja sun muita. Ne ovat kivoja noin periaatteessa, mutta kuvien löytäminen on haasteellista. Ihan aina ei ole itsellekään selvää, miltä niiden pitäisi näyttää ja mikä olisi uskottava kuva. Ehkä niistä voitaisiin luopua vähitellen vaikka jostain syystä niitä aina kuitenkin syntyy jokunen. Vähän kai sen takia, että kun muutakaan ei keksitä...

Arabiristeytyksistä kuitenkin angloarabit, AWB:t, pintabianit ja ara-appaloosat ovat sellaisia, joista ei luovuta. Varmasti jatkossa tulee syntymään myös erilaisia ratsuponeja, joiden toinen vanhempi on arabianhevonen.

Muista roduista sitten sen verran, että ratsupuolen englantilaisia täysiverisiä ja frederiksborgeja pitäisi keksiä lisää. Niiden jalostus on nyt kohtuullisen kivalla mallilla, mutta kantaa tarvitaan että tästä päästään vielä eteenpäinkin. Irlannintyöhevosista sen sijaan päätimme luopua kokonaan. Kun vielä vain raaskisimme lopettaa ne vanhat muumiot, joita löytyy. Kladrubeistakin olemme olleet luopumassa jo pitkään, ostajia ei oikein ole näkynyt, joten kai ne täytyy lopettaa.

- S

3 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Hei miten minulta on kokonaan jäänyt hoksaamatta että Ionicissa on russeja! Mahtavaa! Kiinnostaisiko hankkia laumalle vielä jatketta?

S + Gin kirjoitti...

*köh* Joo, onhan meillä kokonaista yksi russitamma ja nyt just saatiin sivut sen varsalle, joka on Virginian ikivanhasta russioriista (ja joka on vähän turhan likeistä sukua tammalle), että siinä meidän russilauma. Lisää olisi kiva kyllä hankkia, varsinkin jos olisi erisukuisia tarjolla.

Marsupieni kirjoitti...

Täältä lähtee Ioniciin russeja vaikka kasa : http://forum.hevostalli.net/read.php?f=12&i=1723705&t=1723705