maanantaina, lokakuuta 01, 2012

VRL:n hevosrekisteristä taas valitusta

Eihän siitä niin kauaa ole kun viimeksi valitimme VRL:n hevosrekisterin toiminnasta ja nyt on taas sama aihe. Tuolloin joku hevosten rekisteröijä oli katsonut sivut niin suurennuslasin kanssa läpi että hylkäsi rautiaaksi rekisteröidyt hevoset, jos niiden sivuille ei ollut merkitty väriä.

Tällä kertaa joku päästi Cosmetik Shahin ox - nimisen hevosen rekisteriin ardennerina. Tunnustan, että varmasti meille on tullut rekisteröintilomaketta täyttäessä virhe ja rotuvalikkoon on lipsahtanut arabin sijasta ardenner. Näitä sattuu, varsinkin jos rekisteröi satakunta hevosta kerralla ja niistäkin 50 oli arabeja. Kaikilla muilla rotu oli kuitenkin osunut kohdilleen, joten aika pienellä prosentilla meiltä niitä virheitä kuitenkin tulee.

Joka tapauksessa tällä kertaa rekisteröijä ei ole ilmeisesti katsonut hevosen nimeä eikä sivuja, kun tuon päästi tosiaan läpi ardennerina. Nimen yhteydessä oli tosiaan se ox-tunnus ja hevosen sivuilla seisoo selkeällä suomenkielellä, että tämä on arabi. Että joskus näinkin päin eikä tämä ole eka kerta kun näin on sattunut. Meni meillä joskus joku tekke rekisteriin abessinianhevosena, kun jäi se rotu valitsematta. VRL-tuen kautta nämä kuitenkin voi korjata ja Shahininkin tapauksessa korjaus hoidettiin valehtelematta kahdessa minuutissa.

Ainoa haitta mitä tästä pidemmällä aikavälillä koituu on lähinnä kosmeettinen: kaikkien muiden arabien rekisteritunnus on muotoa VH12-003-xxx, mutta Shahinin VH12-094-0001. Kerran annettua VRL-tunnusta ei siis vaihdeta vaikka hevosen rotu vaihtuisi ja niinpä oriparka näyttää rekisterinumeronsa perusteella ikuisesti ardennerilta.

–Gin

Ps. Toisaalta, kun oikein suurennuslasin kanssa VRL:n hevosrekisteriohjeita lukee, siellä ei mainita missään, että rekisterilomakkeeseen merkityn rodun pitäisi vastata sivuilla mainittua rotua. Toki ohjeissa on kohta "Hevosen tulee täyttää ilmoitetun rodun polveutumisehdot", joka tässä tapauksessa ei kyllä täyty...

Ei kommentteja: