torstaina, marraskuuta 08, 2012

Tilastotietoa virtuaaliharrastajista

Mekin mainostimme blogissa Marsupienen kyselylomaketta virtuaaliharrastajista ja -harrastuksesta. Nyt kysely on päättynyt ja Marsupieni on julkaissut yhteenvedon kyselyn tuloksista. Linkki tuloksiin (pdf). Tässä on esitetty joitain omia huomioitani noista tuloksista.

Harrastajien ikä
Tästä on ollut paljonkin puhetta, että harrastajien keski-ikä kasvaa, nuoria ei liiku ainakaan ht.netissä, alle 15-vuotias (tai alle 15-vuotiaaksi tunnustautuva) harrastaja on harvinaisuus. Kyselyn perusteella keski-ikä on 17,1 vuotta.
Silloin kun minä tätä hommaa aloittelin eli vuonna 2001, olin 22-vuotiaana ylivoimaisesti vanhin harrastaja koko foorumilla, taatusti ainoa yli kaksikymppinen. Seuraavaksi vanhin oli helposti 4-5 vuotta nuorempi. Nyt tämä on muuttunut täysin. Olen kyllä edelleen vanhin harrastaja ja ikäero seuraaviin on kasvanut entisestään, mutta ht.net on parikymppisten harrastajien kansoittama. Vuonna 2001 keski-ikä taisi olla siinä 10 ja 15 vuoden välillä.

Periaatteessa tämä on hyvä noin harrastuksen kannalta. Vanhemmilla harrastajilla on yleensä jonkinlaista käsitystä netistä ja nettisivuista, tekijänoikeuksista ja hevosista noin yleensä. Voin sanoa että ne alle 10-vuotiaiden tekemän tallit silloin aikoinaan eivät välttämättä olleet mitään kukkasia... Ehkä virtuaalihevostelu pääsisi ajan kanssa eroon siitä pikkutyttöjen harrastus - leimastaan.

Harrastusvuodet
Ensimmäisellä sivulla oleva kaavio kertoo, että yli 10 vuotta harrastaneita olisi 21% kaikista ei-taukoilevista vastaajista. Koko kyselyyn vastasi 420 harrastajaa, taukoilevien määrää ei ole ilmoitettu, mutta joka tapauksessa tämä 21% tarkoittanee useita kymmeniä harrastajia, jotka ovat olleet mukana vuodesta 2002 tai aiemmin.

Keitä he ovat? Missä he ovat? Miksen minä tunne ketään? Luulisi minunkin luupäähän tarttuneen kymmenessä vuodessa edes muutama tuttu nimi tämän harrastuksen parista, mutten osaa kyllä sanoa ainoatakaan vanhaa harrastajaa. No, Marsupieni itse lienee ollut mukana aika kauan, Sallis samoin russeineen. Cendarlen Katja myös ja Golden Horsehan hakkaa toiminta-ajassa Ionicin 6-0.

No, syy tähän useimmissa tapauksissa on se, että ihmiset ovat vaihtaneet nimimerkkejään ja tallejaan, taukoilleet, lopettaneetkin ja palanneet sitten takaisin. En minä ainakaan pysy kärryillä näissä käännöksissä. Mutta eipä se mitään, on ihan mukavaa huomata, että pitkäaikaisia harrastajia on muitakin, että virtuaalihevosmaailma jaksaa kiinnostaa muitakin vuodesta toiseen kuin vain minua.

Aktiivisuus
Tämä on iloinen kaavio: enemmän kuin kolme neljästä harrastajasta (77%) harrastaa kerran viikossa tai useammin. Ja ne aktiiviset harrastajat ovat sitä nuorempaa sakkia, päivittäin harrastavien keski-ikä on vajaa 16,5 vuotta. Tuo luku saattaisi olla muutaman kymmenyksen alhaisempi, jos sieltä poistettaisiin pari 32-vuotiasta tilastovääristymää keski-ikää nostamasta... Laskeskelin tuossa nimittäin muutamalla likiarvolla ja voi olla, että minä ja S nostamme joka päivä harrastavien keski-ikää parilla kymmenyksellä kun olemme näin selkeästi keskivertoharrastajaa vanhempia. Ellei Marsupieni sitten ole ottanut tätä huomioon jo.

Osaamistaso
Tässä nyt näkyy se, miksi virtuaalihevosharrastus ei minusta ole lainkaan hölmömpi. HTML:ää, CSS:ää ja englantia osataan pääsääntöisesti hyvin tai jopa todella hyvin. Tosin se, että vastikään aloittaneet osaavat keskitasoa paremmin web-ohjelmointikieliä ja tietokantoja, voinee kertoa siitä, että uudet harrastajat eivät uskalla aloittaa, jos ei heillä ole jo valmiiksi tietotaitoa näistä asioista. Mikä taas nostaa aloituskynnyksen taivaisiin...

–Gin

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi vanhempi harrastaja (jota ette luultavasti tunne) ilmoittautuu! Vuodesta 2001 on tullut harrastettua, eikä oikeita taukoja ole koskaan ollut. En ole vain koskaan pitänyt meteliä itsestäni, vaan enemmän viihtynyt omassa ylhäisessä yksinäisyydessäni :D

Ehkä muistettavin tallini on ollut Talli Light Dragon, joka oli pystyssä 2005-2009 ja kasvatti suokkeja, fwb:eitä ja sekalaisen joukon muun rotuisia otuksia kasvattajanimellä LD. Nykyään meikäläisellä on pystyssä Juksula (alkaen 2006), joka nyt tosin jäissä, kun sivut pitäisi siirtää websistä jonnekin, enkä ole sitä saanut aikaiseksi (vieläkään). Juksulassa on pääasiassa kisahuorattuja trakehnereja. Toinen talli on Moana part breds (pian tulee vuosi mittariin), josta löytyy welsh part bredeja.

Nintsu

(PS. Sain aika monta kertaa yrittää ennen kuin sain varmistuskoodin oikein...)

Anonyymi kirjoitti...

Niin joo, Moanan osoitteen voisi ehkä jakaa.

http://moanawpb.atspace.co.uk/

Riksu kirjoitti...

Kymmenen vuotta sitten oli 2002. Itse olen aloittanut 1999, ja ainakin muistan tuolta ajalta esimerkiksi Salliksen ja Leandran, jotka ovat varmasti tuohon kyselyyn vastanneetkin. Usein vaan vanhemmat harrastajat eivät ole enää kovin foorumiaktiivisia kirjoittelijoita, vaan tykkäävät hoitaa tallejaan hiljaisesti vähän taka-alalla. Nimimerkit ovat varmasti muuttuneet, itsekin taisin aloittaa hirveänä Rixsu Böö -peelona, mutta kylläpä noissa "vanhat nimimerkkisi" -topiceissa paljon tuttuja vuosilta 2001-2004 löytää, kun varsinkin vanhemmat harrastajat tulevat kertomaan omia entisiä nimimerkkejään.