torstaina, huhtikuuta 25, 2013

Rakennearvostelu: nonius-ori

Tällä kertaa otan arvosteltavaksi nonius-ori Jacob v.d. Djoehemin, joka on saalistanut jo pari RCH-arvonimeä VSN-näyttelyistä.
Nonius on vähän vaikea rotu arvostella, koska en ole törmännyt missään varsinaiseen rotumääritelmään, siis siihen kuvaukseen, joka kertoo millainen täydellisen noniuksen tulisi olla. Arvostelenkin tämän siis lähinnä rotevana yleishevosena, jossain määrin ratsupainotteisena. Jos jollain on parempia ideoita tai tietoa, kannattaa kertoa.

Yleisvaikutelma: 4p
Lievästi pitkärunkoinen ja/tai matalajalkainen, mutta muuten sopusuhtainen ja tukeva.

Rotuleima: 5p
Minusta erinomainen rotuleima, hyvin selvä nonius.

Sukupuolileima: 4p
Ihan oriiksi uskottavissa, vaikka ei ole niin ryhdikäs ja ilmeeltään maskuliininen kuin esimerkiksi puoliveriset.

Pää: 4p
Tavanomaisen näköinen, mutta noniukselle mielestäni oikein sopiva.

Kaula: 4p
Ei erityisen pitkä ja ihan lievästi alakaulainen, mutta muuten muodoltaan hyvä, kaarevahko ja sopivan, muttei liian lihaksikas.

Etuosa: 5p
Tuosta lavasta saisi moni puoliveriratsukin olla kateellinen, pitkä ja loiva, lihaksikas ja voimakas. En kuitenkaan ole varma, onko näin loiva lapa kovin tyypillistä noniuksille. Säkä matala, mutta se on tyypillistä vaunuhevosille enkä rokota siitä.

Runko: 4p
Pitkänlainen ja hieman avorunkoinen, kuten sanoin, mutta tukeva eikä vatsalinja nouse liian ylös. Pitkä runko on aika tyypillistä noniuksille enkä siksi halua antaa tämän heikompia pisteitä.

Takaosa: 4p
Useammassa kuin yhdellä lähteessä sanotaan, että lautanen on usein jyrkkä ja häntä kiinnittynyt alas. Tällä ei ole, takaosa on pyöreämuotoinen ja häntä kohtuullisen ylhäällä. Voimakkaan näköinen tuo takaosa kyllä on.

Etujalat: 3p
Vähän hankala arvostella, kun jalat eivät erotu toisistaan kunnolla. Vuohinen on vähän pitkä. Asento hieman takanojoinen.

Takajalat: 3p
Nämä taas erottuvat hyvin. Vuohiset aika lyhyet ja pystyt, kinner hieman suora. Plussaa lyhyet ja vankat sääret.

Yhteensä 40/50p
Tosi hyvät pisteet, mietin että mahdoinko olla vähän liiankin avokätinen. Toisaalta, kuten yllä näkyy, on minulla perustelut näille pisteille ja kiistämättä hevonen on hyvärakenteinen nonius kaikin puolin.

Ei kommentteja: