keskiviikkona, huhtikuuta 22, 2015

Eri rotujen kuulumiset ja tulevaisuudensuunnitelmat, osa 1

Näitä jalostussuunnitelmia tulee aina tehtyä, eri asia sitten on miten hyvin ne toteutuvat. Muistinvirkistykseksi voi käydä lukaisemassa joulukalenteripostauksen viime vuoden kasvattimäärästä. Tämä postaus toimii samalla myös jonkinlaisena muistilappuna itselleni.

Mitä siis aion seuraavien rotujen kanssa tehdä loppuvuonna:

Andalusiat
Kanta on pieni ja melkoisen kituliaskin aka jotain tarttis tehrä. Andalusia on kyllä sellainen rotu, josta ei tekisi mieli luopua, joten nyt jos sinulla on myynnissä (suvullinen) andalusianhevonen, niin tarjoapa meille jalostushevoseksi.

Angloarabit
Jalostus jatkuu, jossain määrin pienimuotoisena, mutta jatkuu kuitenkin. Lauma on pieni, mutta molempia kantarotuja löytyy itseltä, niistä saa jalostettua lisää. Anglo on kuitenkin monikäyttöinen rotu, kelpaa jalostuksessa yhdistettäväksi puoliverisiin ja venäläisiin ja vaikka poneihin.

Appaloosat
Entten tentten... Nämä joko joukkotuhotaan tai sitten Pinkistä haetaan vähän lisäboostia linjoihin. Koska olen niin huono tuhoamaan yhtään mitään, jälkimmäinen vaihtoehto lienee realistisempi.

Ara-appaloosat
Jatkuu pienenä rotuna, muutama yksilö riittänee.

Arabianhevoset
Jalostusta jatketaan, totta kai. Kantaa voisi harkitusti kyllä pienentää vielä nykyisestä ja toisaalta laajentaa linjoja ostamalla uusia hevosia. Tarjota siis saa ja toisaalta jos olet itse arabia vailla, niin kannattaa tulla kyselemään.

AWB:t
Jalostusta jatketaan tämänkin kanssa, ei tosin mitenkään suurimittaisena.

Australianponit
Ei ole kyllä harmainta aavistusta, mitä näiden kanssa tekisi. Ehkä keksin muutaman ponin lisää ja/tai yritän ostaa sopivia yksilöitä ja jatkaa vielä vähän näiden kanssa.

Brandenburgit
Jatkunee pienenä rotuna ja tulee ehkä katoamaan (ts. sulautuu FWB:hen) jollain aikataululla.

Budjonnyt
Jalostusta jatketaan, tästä on tulossa hyvää vauhtia iso rotu ja hyvä niin, ei virtuaalisia budjonnykasvattajia ole turhan montaa tällä hetkellä.

Campolinot
Voihan helevetti... Ei yhdellä oriilla ja kahdella tammalla pitkälle pötkitä. Ehkä keksin muutaman lisää ja jalostan vähän ja jatkan tuskailua sitten myöhemmin.

Cleveland hunterit
Mitä ihmettä näillekin keksisi? Periaatteessa kauhean kivoja kopujahan nämä ja jalostusainesta olisi ehkä jonkin verran, ja kelpaavat SGSH:n jalostukseen. Ehkä käytän näitä pääasiassa SGSH-jalostuksessa ja teetän muutamia uusia yksilöitä, jos sattuu kiinnostamaan ja löydän sopivan yhdistelmän. Kaikki 6 hevosta tällä hetkellä ovat muuten oreja, ei hyvä!

Clevelandinruunikot
Pari douglasilaista yksilöä löytyy jo valmiiksi ja sitten keksin, että tammallehan voisi käyttää meidän muinaisten cleveland-orien pakastetta ja näin herätellä henkiin vanhoja linjoja. Uusiakin saattaa olla tulossa, jos saan itsestäni irti sen verran että keksin lisää hevosia.

Connemaranponit
Tämä rotu vaatisi uutta verta, ennen kuin jalostusta voi vakavissaan jatkaa eteenpäin. Onneksi sen hankkiminen ei liene vaikeata, mutta tätä ei ole tarkoitus kasvattaa miksikään kovin isoksi roduksi.

Dongolat
Menin nyt sitten yhden ostamaan Latulta (ei se ole syntynytkään vielä, mutta sivut tein jo) ja mietin kuumeisesti, että mitä sitä taas tuli tehtyä. Ehkä keksin toisen, oriin, ja teetän yhden varsan ja myyn sen Latulle.

Donit
Lähtölistalla, laskenta on alkanut jo.

Englannintäysiveriset
Jalostusta jatketaan, lisäverta saa Pinkistä ja toivottavasti myös muilta talleilta. Tärkeä rotu.

Exmoorinponit
Tällä hetkellä pieni lauma on linjoiltaan aika kiva, joten näillä jatketaan toistaiseksi. Ensi vuonna voi olla jo toinen ääni kellossa, mutta se on ensi vuoden ongelma.

Fellponit
Vähän sama juttu kuin exmooreilla, tosin näille muutama uusi yksilö ei tekisi lainkaan pahaa.

Frederiksborgit
Tämä rotu on viime aikoina paisunut ihan järjettömästi. Syynä ovat ne 65 varsaa, jotka tähän rotuun viime vuonna syntyivät. Eipä olisi arvannut... Tarkoitus ei ollut paisuttaa tätä rotua ihan näihin mittoihin, joten kunhan tästä pahimmasta varsarytinästä päästään eroon, lopetan vanhempia yksilöitä ja jatkan nuorien kera. Niitä onneksi tosiaan riittää.

Friisiläiset
Hoh, muutama hevonen ja lähes kaikki sukua toisilleen jotain kautta. Muutama varsa on tänä vuonna tulossa, mutta ajattelin, että jätän hommat siihen tämän rodun kanssa. Ei jaksa kiinnostaa ihan niin paljon, että alkaisin kantaa lisätä. Vaikka näitä kyllä saisi varmaan ostettua muilta kasvattajilta. Minä en halua tietää yhdestäkään myynnissä olevasta varsasta.

Furiosot
"Because in the midnight hour she cried MORE, MORE, MORE
With a rebel yell MORE, MORE, MORE, MORE, MORE, MORE!"

Georgian Grandet
Tänä vuonna muutama varsa syntyy taas, kun en raaskinut muutakaan tehdä, mutta näistä voisi kyllä hankkiutua eroon.

Gidranit
Ks. furioso.

Gotlanninrussit
Kiitos russiarkiston, tammoille orien etsimisen luulisi olevan vähän helpompaa kun siellä on tuo sukututka-ominaisuus. Sitten vain etsimään omille tammoille sopivia oreja pitkän linjan kasvattajilta. Ei tästä mitään isoa rotua tule, mutta vähän voisi nyprätä.

Hackneyponit
Oi pahus. Olisi niin kiva rotu, mutta kun ei muilta oikein löydy ja jalostuksen jatkaminen vaatisi lisää uutta verta. Rodun tuhoaminenkaan ei kuulosta hyvältä idealta, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.

Hannoverit
Tämä ei koskaan mikään varsinainen kohderotu ollut jalostuksessa, lähinnä näitä on hankittu FWB-jalostusta varten. Siinä hyviä, mutta puhdasjalostuksesta ei oteta paineita.

Holsteinit
Sama juttu kuin hannoverin kanssa. Tällä hetkellä yksi tamma ja voi olla että holstein rotunimikkeenä katoaa sen jälkeen Ionicista, kunnes taas ostamme seuraavan. Periaatteessa Topaz Ion, nykyinen tamma, saattaisi suvullisesti kiinnostaa jotain holstein-kasvattajaa. Tosin haluan siitä kyllä ensin itselleni FWB-varsan ennen kuin se mihinkään meiltä lähtee.

Irish Sport Horset
Uh, roska minun silmässäni. Yksi ori löytyy, sekin laukkahevonen. Tosin ihan hyvin pärjännyt, ei raaskisi lopettaakaan sitä ihan vielä. Joku laukkakasvattaja voisi ostaa tuon pois, jooko?

Islanninhevoset
Tulee jatkumaan pienehkönä rotuna.

Kabardit
Tappolistalla.

Kalliovuortenhevoset
Tämä rotu on saanut viime aikoina vähän uutta tuontiverta. Enemmän kasvatteja tarvitaan ja samalla vanhoja yksilöitä kuoppaan.

Kinskyt
Yhdellä oriilla ei pitkälle pötkitä, periaatteessa voisi harkita kinskytamman tai parin keksimistä. Nämähän kelpaavat sekalaiseen puoliverijalostukseen, SGSH-jalostukseen puoliverisen tavoin, ja olen käyttänyt myös AWB-jalostuksessa, koska rotu on sen verran läheistä sukua tsekinpuoliveriselle (AWB:n jalostusohjesäännössä ei kinskyä mainita, mutta tsekinpv kyllä). Tarkoitus ei ollut alkaa kasvattaa kinskyjä sen enempää, vaikka nyt kun asiaa ajattelee, niin ei se toki paha idea olisi. Mutta ehkä pärjään ilmankin.

Kisber-felverit
Uutta verta on tullut, mutta kanta ei ole vielä mikään jättiläismäinen. Jatketaan kasvatusta ja tuontia, ostaisinkin, jos jollain olisi myydä.

Kladrubit
Ääh, menin sitten keksimään näitäkin vähän lisää, joten jalostus jatkuu taas ainakin jonkin aikaa. Kohta valitan taas.

Knabstrupit
Perussetti: vanhoja yksilöitä käyttöön ja kuoppaan. Ostan sopivia hevosia, jos tulee kohdalle ja hätätilanteessa käytän vieraita rotuja. Karsintaa voisi vähän tehdä arabien tyyliin, on tehtykin jo.

Lipizzat
Aih! Pakko kai näistäkin olisi luopua, kun ei kahteen vuoteen ole tehty mitään näille. Ostakaa pois, niin ei tartte tappaa.

Lusitanot
Toinen aih! Periaatteessa hieno, kiinnostava rotu, mutta niin kovin lähellä andalusiaa, mutta sitten kuitenkaan ei voi oikein sekoitella näitä keskenäänkään. Hyvin pieni kanta, joten jotain on tehtävä. Nämäkin voisi joku ystävällinen sielu ostaa pois vaikka jos tekee mieli.

Lämminveriset ratsuhevoset (lue: sekalaiset puoliverisenkaltaiset otukset, jotka eivät kuitenkaan mahdu FWB:n sääntöihin)
Ei varsinainen kasvatusrotu oikeasti, ollut vähän sellainen sivutuote, kun ei ole muutakaan keksinyt. Ehkä yritetään näistä luopua ja yhdistetään SGSH:hon.

Mangalargat
Kai se näistäkin pitäisi luopua, kun ei itseä kiinnosta sitten kuitenkaan niin paljon ja myymiseen ei jaksa uskoa.

Maremmanot
Siellä on yksi tamma, joka pitäisi lopettaa.

Missourinfoxtrotterit
Muutama vanha-, pitkä- ja samasukuinen otus, seassa yksi uudempi hankinta, jonka isä kylläkin on meidän oma ori. Näiden kanssa pääsisi kyllä jonkinlaiseen alkuun kun keksisi vähän uusia hevosia. Ei millään haluaisi luopua vuosikymmenen kestäneistä sukulinjoista.

Tarina jatkuu seuraavassa postauksessa.

–S

Ei kommentteja: