keskiviikkona, huhtikuuta 17, 2019

Ionicin fellponit

Tässä tekstissä kerron Ionicin fellponien kuulumisia.


© Bob Langrish

Fell on pieni eikä kovin vanha rotu meillä. Nykyisten ponien vanhimmat kantaponit ovat ori Brackwaith Orrell ja tamma Ellwater Dawn Heather, kumpikin keksitty meille vuonna 2012. Samana vuonna syntyi ensimmäinen Ion-fellponikin, juuri näistä vanhemmista. Aivan ensimmäisiä fellponeja nämä kaksi kuitenkaan eivät olleet, vuonna 2006 meille hankittiin Radonista suvullinen ori Liam of Radon, mutta se kuoli vuonna 2009 astumatta yhtään tammaa. Aion käyttää Liamin pakastetta tammoille, kun eivät nuo nyky-fellien sukulinjat niin kovin laajat ole. Olen muuten viime syksynä kirjoittanut fellponien esittelyn blogiin ja siellä on mainittu varhaisimpina löytäminäni fell-niminä Liamin iee. Laakson Cathleen.

Mitä nykyponeihin tulee, niin ihan hirveästi en ole toistaiseksi keksinyt suvuttomia poneja itse, itse asiassa Orrellin ja Heatherin lisäksi olen keksinyt vain yhden oriin, Brackholme Norman II:n. Muuten olen käyttänyt muilta löytyviä fellponeja jalostuksessa ja ostanutkin milloin on eteen tullut. Fell ei ole yleinen rotu, ei lainkaan, mutta hajayksilöitä ja välillä vähän useampiakin löytyy kyllä ainakin satunnaisesti. Olenkin pystynyt hankkimaan kohtuullisen kivan fell-lauman, jossa tällä hetkellä ei ole aivan akuuttia riskiä liiallisesta samansukuisuudesta. Suurin osa on lyhytsukuisia, kuten ymmärrettävää onkin, suvuttomiakin on jokunen. Näiden lisäksi löytyy muutama yllättävän pitkäsukuinen yksilö, oma kasvattini ori Tenney Ion, jonka pitkästä (mutta epätasaisesta) suvusta vastaa sen isä, Elenin omistama Frostbay Flashy. Sitten on Tenneyn ja hieman lyhytsukuisemman tamman tilausvarsa, aivan tuore tulokas Kaukovallan Hannelore.

Haluaisin sanoa, että fellponi on tullut Ioniciin jäädäkseen, mutta saas nähdä miten kauan se pitää paikkansa. Näiden harvinaisten pikkurotujen kanssa on aina se vaara olemassa, että kohta lauma on pitkäsukuinen ja kaikki sukua keskenään, joten jalostus loppuu siihen kun muualtakaan ei tuoretta verta löydy. Toivon että olen vain inhoittava pessimisti ja väärässä tässä suhteessa. Ja itsehän voisin toki tässä vaiheessa tehdä asian eteen paljonkin, ainakin lykätäkseni tätä mahdollisimman pitkälle: keksiä uusia poneja!

– S

Ei kommentteja: