perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Ihme nillitystä LJ:ltä

Voi turskan perskarvat! Nyt on LJ:kin löytänyt niuhottamisen jalon taidon! Sääntöihin on niin kivoja muutoksia, että yksi omistaja saa ilmoittaa vain kolme hevosta per lähtö ja jos lähtöihin tulee enemmän kuin 15 hevosta, sen saa jakaa ainoastaan kahteen osaan ja näinkin saa tehdä vain silloin jos osallistujia on 22 tai enemmän. Voi luoja...

Okei, tuo osallistumisrajoitus on varmaan ihan paikallaan xx-lähdöissä, joihin on paljon tunkua, mutta muiden rotujen kohdalla tuo pahimmassa tapauksessa tappaa sen vähäisenkin kilpailu- ja sitä kautta jalostustoiminnan. Ainakin venäläisten kohdalla tilanne on hyvin pitkälle se, että aktiivisia kilpailuttajia ei ole montaa, mutta niillä muutamalla sitten on useampia hevosia. Tähän asti yksi omistaja on ainakin GA:n kisoihin voinut ilmoittaa 5 hevosta ja se on ollut ihan hyvä rajoitus minun mielestäni. Aika moni muukin kisajärjestäjä on sallinut kolmea suuremmat osallistumismäärät ja se on ollut hyvä juttu. Kolme hevosta per lähtö on isommille omistajille hieman liian vähän, erityisesti maiden-lähdöissä, joissa on aina eniten tungosta. Ja maidenista on pakko saada voitto, että pystyy jatkamaan korkeammille tasoille.

Tuo 22 hevosen rajoitus kahta lähtöä varten on myös vähän kökkö, erityisesti venäläispuolella. Ei tarvitse haaveilla siitä, että noiden osallistumisrajoitusten kanssa saisi juuri koskaan kahta lähtöä täyteen.
Ilmeisesti myös tuo kymmenen hevosen minimimäärä lähdöissä on uusi sääntö. Se kohta säännöissä on kuitenkin ristiriidassa ranking-pisteiden kohdalla lukevasta "Mikäli lähdössä juoksee alle kolme hevosta, ei rankingpisteitä jaeta, mutta lähdön voi silti pitää". Min. 10 hevosta per lähtö tarkoittaa käytännössä sitä, että G3-tasolta alkaen ei venäläislähtöjä järjestetä enää lainkaan. Ei esimerkiksi G1-tasolla kilpailevia venäläisiä ole kuin muutama aina kerrallaan.
Ja koska yksi omistaja saa tuoda vain 3 hevosta lähtöä kohti, ei tuota 10 hevosen rajaa välttämättä saada täyteen jokaisessa maiden- ja allowance-lähdössäkään. Kilpailuolosuhteet huononevat aika radikaalisti.

Voin siis omalta kohdaltani ennustaa, että näillä säännöillä tulevat laukkahevoseni kiertävät maiden-lähtöjä kauemmin kuin nyt ja koska kilpailuikä on rajoitettu, yhä harvempi pääsee G2-/G1-tasolle. Grade-tasoilla taas ei pysty minimirajoituksen vuoksi kilpailemaan. Se vaikuttaa huonontavasti jalostukseen, kun varsojen kilpailutasoon vaikuttaa vanhempien tasot.

Katson nyt toukokuun laukat läpi, että miten niiden kanssa käy ja jos homma menee mahdottomaksi, alan järjestää vain villejä laukkoja. Todennäköisesti käytän niissä suunnilleen samanlaisia tasomäärityksiä, rotujakoja ja matka- ja voittosummasuosituksia kuin LJ:kin käyttää. Voisinpa ehkä alkaa jopa jakamaan omia ranking-pisteitäkin...
Tai sitten on muutettava laukkahevosten ikääntymistä hitaammaksi, jolloin on enemmän aikaa koluta noita tasoja läpi vaikka lähtöjä onkin huonommin. Se kyllä aiheuttaa harmia, koska kaikilla hevosilla molemmissa talleissa on käytössä VHKR ja jos sekaan nyt ilmestyy muita, niin sekaisinhan tässä menee.

Ja jos tänne joku LJ:n edustaja eksyy kommentoimaan, ei tarvitse erikseen kertoa, että kyllä nämä muutokset ovat ihan tarkkaan harkittuja ja loppuun asti mietittyjä. Varmasti ovatkin, mutta miettiessä on tasan tarkkaan unohdettu se, että on muitakin laukkarotuja kuin vain englantilainen täysiverinen. Harvinaisempien laukkarotujen kanssa nuo rajoitukset pahimmillaan saattavat tappaa koko kilpailu- ja jalostustoiminnan. Ainakin ne heikentävät niiden kilpailuolosuhteita huomattavasti.

5 kommenttia:

Eilowy kirjoitti...

Osassa tekstistäsi on toki pointti, mutta mistään ei ole luettavissa, että lähdössä pitäisi nykyisin olla kymmenen hevosta. Säännöissä sanotaan, ettei lähtöä saa pitää, jos siinä on minimäärä juoksijoita eli kaksi tai kolme ja jos ne ovat kaikki samasta tallista.

Eilowy kirjoitti...

Kohta, jonka kirjoitusasu on huono ja jonka olet ilmeisesti ymmärtänyt väärin, tarkoittaa, että lähdön pitää olla avoin vähintään kymmenelle hevoselle.

Neirith kirjoitti...

Odottelinkin, että tänne saan varmasti palautetta uudemmista säännöistä. Laukkajaoksen säännöt ovat muutosten alla varmasti vielä jonkin aikaa. Palautetta saa antaa ihan vapaasti ja jäsenille lähetetyssä jäsenkirjeessä sääntöjä puidaan varmasti vielä jonkin aikaa.

Myönnän etten ole tarpeeksi tullut ajatelleeksi muita laukkarotuja kuin xx:iä. Yritän parantaa tapani.

3 hevosta/lähtö/omistaja asetettiin siksi, koska on olemassa se maksimimäärä 15 mitä lähtöön voi hevosia ottaa (koin, että jokin säännöissä määrätty raja tähän täytyy saada). Jos 1 omistaja voi tuoda sen 5 hevosta yhteen lähtöön, ei tarvitse olla kuin max se 3 omistajaa joiden hevoset siinä kilpailevat. Näin siis jos ei oteta huomioon lähdön jakoa. Tästä voidaan vielä keskustella.
Tätä asetettaessa ajateltiin asiaa myös siltä kantilta, että kisoja järjestettäisiin enemmän, mutta en sitten tiedä onko tuo toteutunut.

"Ilmeisesti myös tuo kymmenen hevosen minimimäärä lähdöissä on uusi sääntö." Tuo rajoitus on ollut kauan aikaa esillä. Olet ymmärtänyt sen väärin (korjaan myös sen esitystapaa sivuille). Lähdön siis täytyy olla avoinna vähintään 10 hevoselle. Siis esimerkiksi ei voi olla lähtöjä joihin otetaan vain 8 hevosta.

Ja mitä lähtöjen jakamiseen tulee, siitä on tullut kriittistä palautetta myös muilta talleilta, joten tämä sääntö menee uusintamietintään. Ajatuksena oli se, että lähdöt voidaan jakaa tasaisesti osallistujamääriltään.

Arvostan, että kerroit mielipiteesi, mutta hiukan häiritsi se, että kerroit sen vain täällä blogissasi. Sähköpostillakin tämän asian olisi voinut myös toimittaa perille.

Nerith kirjoitti...

http://www.createphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?p=5333&mforum=galloper#5333

Olisi mukavaa, jos esittäisit ehdotuksiasi tuolla Galloperissa.

Nerith kirjoitti...

Ja osoite uudelleen nimimerkkiin sisällytettynä.