keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Hankala sabino

Meillähän noita värien periytymisiä seurataan lähestulkoon pilkuntarkasti, erityisesti ahaltekien, arabien ja terskien kohdalla, niille pyritään merkitsemään värien genotyypit kohdilleen. Näillä roduilla homma on yksinkertaista pääpiirteissään, arabilla esiintyy vain perusvärit (musta, ruunikko, rautias) ja näiden kimovärit. Terskeillä ja tekeillä näiden lisäksi on voikkovärit, terskeillä harvinaisina, tekeillä yleisinä. Näiden kaikkien periytyminen on selvääkin selvempää.

Tekeille olen alkanut nyt merkitä sabino-väritystä, GA:sta löytyy useitakin isomerkkisiä hevosia, jotka ovat mielestäni sabinoita. Sieltä selkeimmästä päästä on tamma Gin Karelia, jolla on valkoista niin jaloissa, päässä kuin mahan allakin. Värinsä Karelia on perinyt isältään KF Stakanilta. Sitten seuraakin se suurin mutta: mistä Stakan on sabinon saanut? Sen molemmat vanhemmat ovat pienimerkkisiä!

Sabino ei nähtävästi polveudu suoraviivaisen dominoivasti, ts. vähintään toisen vanhemman on oltava sabino, jotta varsa voi olla sabino. Coat Color Calculator käsittelee sabinon kuitenkin dominoivasti periytyvänä geeninä, en sitten tiedä että onko se oikein vai ei. Reaalimaailman esimerkiksi kelpaa suomenhevosori Vekselin Ihme, joka on äärimmäisen suurimerkkinen sabino. Kumpikaan sen vanhemmista ei ole mikään räikeä sabino, kummallakaan ei taida olla edes sanottavan korkeita sukkia. Joko sabino polveutuu piilevänä tai sitten jotkut (useat?) sabinot ovat niin pienimerkkisiä, ettei niitä sabinoiksi tunnista pelkän ulkonäön perusteella. Asiaan vielä lisähaastetta tuo se, että ruunikoilla ja mustilla valkeat merkit ovat usein vielä pienemmät kuin rautiailla. En muista oliko tähän olemassa jokin tieteellinen selityskin, mutta näin asia vain tuntuu olevan. Tiedättehän, harvassa on sellaiset mustat hevoset, joilla on isoja valkeita merkkejä. Rautiailla merkkejä näkyy enemmän ja laajempina.

Virtuaalihevosmaailmassa tämä tietysti on vähän ongelmallista, juuri tuon tähden, että kun ei oikein voi koskaan sanoa, että onko jokin yksilö nyt sabino vai ei. Selkeät tapaukset kuten Karelia ja Stakan tietysti tunnistetaan, harmaita hiuksia teettävät ne, joilla on pienempiä merkkejä. Samoin myös kimot ja tuplavoikot ovat ongelma, koska vaalean värin vuoksi niiden merkeistä ei läheskään aina saa selvää. Olenkin toistaiseksi tyytynyt vain merkitsemään sabinon niille hevosille, jotka selkeästi ovat sabinoita. Pienimerkkisemmät, mahdollisesti sabinot voivat sitten periyttää sabinoa jälkeläisiinsä, vaikkeivät itse sabinoilta näytäkään.

Ei kommentteja: