*TÄMÄ TEKSTI EI OLE ENÄÄ AJAN TASALLA*
Et tiedä mitään laukkamaailmasta, mutta haluaisit mukaan, helposti ja simppelisti? Mitä siis tehdä? Lue ensin tämä lyhyt, tiivis perehdytys laukkamaailmaan.
Laukkajaos
Laukkajaos eli LJ on virtuaalisen laukkamaailman oma jaos, ei VRL:n alainen. Täältä löytyvät sitten kaikki tarpeellinen: säännöt, foorumi, kilpailukalenteri...
Laukkahevosrodut
Laukkoihin osallistuvia roturyhmiä on 5 ja niiden lisäksi risuestehevoset ja laukkaponit. Lähdöt ovat yleensä avoimet yhdelle ryhmälle eli vain tietyn rotuisille hevosille. Eri ryhmät kilpailevat eri matkoilla. Sulkuihin on merkitty LJ:ssä käytetyt lyhenteet eri roduille.
Ryhmä 1: englantilainen täysiverinen (xx), matkat 1000-4000m
Ryhmä 2: arabi (ox), pintabian (pox), ara-appaloosa (aa), matkat 1200-2200
Ryhmä 3: angloarabi (x), Russian-based Sport Horse (rbsh), Irish Sport Horse (ish), matkat 1609-2400m
Ryhmä 4: ahaltek (at), turkmeeni (turk), berberi (berb), terskinhevonen (tersk), matkat 1800-4000m
Ryhmä 5: quarter (qh), paint (ph), appaloosa (app), quarab (qox), matkat 200-800m
Risuestelähdöt: ryhmät 1 ja 3, matkat yleensä 1600m->
Laukkaponit: lisää tietoa Ponilaukkajaoksesta
Ikärajoitukset
Ryhmä 1: 2-8 vuotta, risuesteillä 3-10 vuotta, 2-vuotiaat eivät saa juosta yli 2000 metrin matkoja
Ryhmä 2: 3-8 vuotta, 3-vuotiaat eivät saa juosta yli 2000 metrin matkoja
Ryhmä 3: 3-8 vuotta, 3-vuotiaat eivät saa juosta yli 2000 metrin matkoja, risuesteillä 4-10 vuotta
Ryhmä 4: 3-8 vuotta, 3-vuotiaat eivät saa juosta yli 2000 metrin matkoja
Ryhmä 5: 3-8 vuotta
Matkat ja hevosten erikoistuminen (ryhmä 1)
Ryhmän 1 matkojen skaala on laaja, mutta tämä ei tarkoita sitä, että kaikki englantilaiset täysiveriset voisivat kilpailla kaikilla matkoilla välillä 1000-4000m. Useimmat hevoset ovat erikoistuneet joillekin tietyille matkoille.
Jokin hevonen voi juosta pääasiassa 1000-1400 metrin matkoja eikä osallistu pidemmille. Jokin toinen hevonen taas erikoistuu matkoille 2000-2400 metriä. Tämä on hyvin suositeltavaa, koska ei ole realistista, että yksi hevonen voisi olla kovin hyvä sekä räjähtävää nopeutta vaativilla lyhyillä matkoilla että suurta kestävyyttä vaativilla pitkillä matkoilla.
Suositeltava matkaskaala yhdelle hevoselle voi olla jotain 200-500m, tarkoitan siis että erikoistumismatkat voivat olla esimerkiksi 1500-1700 metriä tai 1500-2000 metriä.
Muiden roturyhmien hevoset eivät yleensä erikoistu millekään matkalle vaan kilpailevat kaikilla kys. ryhmälle avoinna olevilla matkoilla.
Ratapohjat
Useimmissa starteissa ilmoitetaan radan pohjamateriaali. Vaihtoehtoja on kaksi, hiekka (dirt, D) ja nurmi (turf, T). Hiekkaradan lähdöt ovat yleisempiä jokaisella roturyhmällä kuin nurmilähdöt. Hevonen voi erikoistua jommallekummalle pohjalle tai juosta sekaisin kummankin pohjan lähtöjä.
Risuestelähdöt juostaan aina nurmiradalla.
Kilpailumäärät
Laukkahevoset eivät kilpaile satoja startteja uransa aikana.
20-30 starttia on yleinen kilpailumäärä koko uran aikana, määrä voi ihan hyvin jäädä myös alle 20 startin. 30-40 starttia alkaa olla jo todella rankkaa ja 50 starttia on aivan ehdoton maksimi ja näin paljon voidaan kilpailuttaa ainoastaan harvoja hevosia ja hyvästä syystä (henkilökohtainen mielipide, LJ ei virallisesti rajoita startteja).
Yhtä vuotta kohti alle 10 starttia on ihan hyvä, 10-15 starttiakin voi olla, mutta kovin paljon yli 15 starttia vuotta kohti ei ole hyvä asia.
Statistiikka
Laukkahevosen statistiikka merkitään esimerkiksi näin: 15: 3-2-6-0.
Tämä tarkoittaa sitä, että se on startannut 15 lähdössä. Niistä se on voittanut 3, sijoittunut toiseksi kaksi kertaa, kolmanneksi kuusi kertaa ja neljänsiä sijoja se ei ole saanut lainkaan.
Voitto- ja sijoitusprosentit
Starttimäärää tai voittosummaa tärkeämpi tekijöitä on hevosen voittoprosentti (miten monta prosenttia se on voittanut niistä lähdöistä joihin se on osallistunut) ja sijoitusprosentti (miten suuressa osassa lähdöistään se on sijoittunut neljän parhaan joukkoon).
Prosentit voidaan laskea suoraan statistiikasta. Voittoprosentin saa selville, kun jaetaan voittojen määrä kaikkien starttien määrällä ja kerrotaan sadalla. Statistiikkaesimerkin hevosen voittoprosentti on siis 3/15*100 = 20%
Sijoitusprosenttiin lasketaan kaikki ne startit, joissa hevonen on sijoittunut neljän parhaan joukkoon. Näiden starttien lukumäärä jaetaan kaikkien starttien määrällä ja kerrotaan sadalla. Statistiikkaesimerkin hevosen voittoprosentti on siis (3+2+6+0)/15*100 = 73,3%.
Tässä omia mielipiteitäni prosenteista.
Hyvä voittoprosentti on mielestäni vähintään 20%. Mitä korkeampi, sen parempi tietysti.
Hyvä voittoprosentti on mielestäni vähintään 60%, mielellään yli 70%. Tässäkin pätee suoraan se että mitä suurempi, sen parempi.
Kilpailutuksen aloittaminen (ryhmä 1)
Yleensä täysiveriset (ryhmä 1) kilpailevat kaksivuotiskautenaan vain muutamassa startissa. Kaksivuotiskautena ei ole pakko startata lainkaan, varsinkin pitkien matkojen juoksijat voivat aloittaa uransa vasta 3-vuotiaina tai jopa myöhemmin. Sprintterit (1000-1600 metrin juoksijat) kilpailevat usein enemmän jo nuorina, toisaalta ne lopettavat uransa myös nuorempina, usein jo 4-vuotiskauden jälkeen.
Tasot
Laukkalähdöissä on aina merkitty tasot, jotka ovat alimmasta korkeimpaan: maiden, allowance, grade III (G3), grade II (G2) ja grade I (G1). Näiden lisäksi on olemassa myös ns. ungraded-lähtöjä, jotka ovat nimensä mukaisesti tasottomia lähtöjä. Niihin voi osallistua mikä tahansa hevonen, tosin joskus on rajoituksia, että osallistuakseen hevosen täytyy olla voittanut maiden-lähtö.
Kaikki hevoset aloittavat kilpauransa maiden-lähdöistä. Päästäkseen eteenpäin hevosen tulee voittaa maiden-lähtö. Jos se ei voita sitä, se ei voi osallistua muihin lähtöihin, paitsi ungradediin. Ungradedin voitto ei korvaa maidenin voittoa.
Kun hevonen on voittanut maidenin, se jatkaa allowance-lähdöissä. Sen on saatava voitto allowancestakin päästäkseen eteenpäin. Hevonen etenee siis urallaan voittojen avulla. Jos hevosella on laukkasuku, se voi sukunsa turvin pystyä "hyppäämään" maidenin jälkeen muutaman tason ylitse. Tätä on tarkemmin selitetty LJ:n sivuilla. Sukuluokitusta ei tarvitse noudattaa. Mutta jokaisen hevosen on aina voitettava maiden-lähtö!
Järkevä kilpailutus
Ei ole järkevää eikä realistista kilpailuttaa hevosta maiden-lähdöissä kymmeniä kertoja. Suositeltavaa sen sijaan on että jos hevonen ei 6-7 maiden-startissa saa voittoa, se siirretään syrjään. Kymmentä maiden-starttia ilman voittoa katsotaan (tai ainakin pitäisi katsoa!) jo pahasti. Sama koskee muitakin tasoja.
Mitä tehdä, jos hevonen ei pärjää
Jos hevonen pärjää kehnosti, se voidaan jättää vähäksi aikaa lomalle (muutama kk tai ehkä vuosi), sillä voidaan kokeilla pidempiä tai lyhyempiä matkoja kuin mitä se aikaisemmin on juossut tai oriit voidaan ruunata ja kokeilla toipumisen jälkeen, jos se juoksisi ruunana paremmin.
Huonosti pärjännyt hevonen vedetään radoilta pois. Se voidaan tietysti aina lopettaa, mutta sen voi myös uudelleenkouluttaa ratsuksi. Huonosti juossutta hevosta voidaan kokeilla myös jalostuksessa, huono juoksija voi periyttää itseään parempia juoksijoita. Ryhmien 1 ja 3 hevosia voidaan kokeilla myös risuestelaukoissa, jos ikää riittää. Tällöin oriit yleensä ruunataan.
Tämä on sen verran yleishyödyllinen artikkeli laukkaurheilusta, että saisikohan tämän linkittää laukkajaoksen sivuille?
VastaaPoistaAnna mennä vain! Sitä varten se tänne on kirjoitettukin että sitä linkitettäisiin ja siitä olisi mahdollisesti hyötyä ihmisille.
VastaaPoistaOlen aina pitänyt laukka- ja raviurheilua tosi tylsänä - niin virtuaalimaailmassa kuin oikeastikin -, mutta tämän artikkelin myötä innostus alkoi herätä. Uskomatonta ja aika hienoa. Kuulostaa mielenkiintoiselta tämä laukkapuoli, kuka tietää vaikka joskus päätyisin laukkurin hankkimaankin (:
VastaaPoistaKiitos tästä kattavasta tietopaketista (:
Feiarth, kiva jos tästä oli hyötyä ja se innostaisi sinua laukkamaailman (tai miksei ravimaailmankin) pariin. Olet varmaan kuullut laukkapuolta ainakin mainostettavan rentona juttuna ja se on sitä ihan oikeasti, erityisesti hitaamman ikääntymisen (jota ei kuitenkaan kukaan edellytä noudattamaan, meilläkin osa laukkureista ikääntyy VHKR:n mukaan) ja vähäisen kisamäärän takia. LJ:n sivuilta löytyy paljon lisätietoa ja tästä meidänkin blogista voi olla iloa, laukkajuttujen joukosta löytyy aina silloin tällöin kaikennäköistä yleistä pohdintaa. Lisäksi laukkatallien omistajat myyvät helposti hevosia ihan aloittelijoillekin, ei tarvitse olla hienoa tallia ja kisanäyttöjä valmiiksi. Mutta varo: laukkaurheilu vie helposti mennessään :)
VastaaPoistaTällanen noviisihan hyötyi tästä oikein kunnolla, kiva kun jaksetaan tällaista kirjoittaa, varsinkin nuo kaikki statistiikka laskut yms. toivat minulle aivan uutta tietoa. Mahtava tietopaketti!
VastaaPoista