sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Arabien verilinjat Ionicin kantahevosilla

Arabianhevosella on 5 tunnustettua verilinjaa: puolalainen, venäläinen, egyptiläinen, espanjalainen ja englantilainen. Lisäksi on domestic, joka on joko eri verilinjojen risteytys tai ei kuulu erityisesti mihinkään verilinjaan. Verilinjat ovat hieman häilyviä, vaikka jokaisella linjalla onkin tiettyjä piirteitä, joista ne on tunnettuja. Piirteet eivät kuitenkaan ole aina mitenkään selvät ja vaihtelua esiintyy.

Ionicin alkuaikoina tai aikaisemminkaan en piitannut arabien verilinjoista. Arabeja ne ovat kaikki kuitenkin. Näin ollen keksityille kantahevosille ei merkitty erityisesti verilinjaa ja useimmat ostetut kantahevoset olivat yleensä myös määrittelemättömiä. Myöhempinä vuosina olemme kuitenkin alkaneet merkitä hevosille näitä verilinjoja, osalle se on merkitty jopa kuoleman jälkeen. Asialla ei sinällään ole merkitystä, koska ylivoimaisesti suurin osa kasvateistamme on kuitenkin domesticeja, ne polveutuvat joko toisista domesticeista tai sitten ovat kahden tai useamman verilinjan sekoituksia.

Kaivelin tässä nyt huvikseni jonkinlaista tilastoa siitä, minkä verilinjojen edustajista meidän arabikantamme polveutuu. Mukaan on siis laskettu kaikki itse keksimämme suvuttomat hevoset ja toisaalta taas muualta ostetut hevoset. Domesticeja ovat kaikki sekoitelmat tai määrittelemättömät.
Tilasto näyttää tältä
puolalainen (PPA): 6 oria, 10 tammaa
venäläinen (SRA): 3 oria, 1 tamma
egyptiläinen (SEA): 5 oria, 7 tammaa
englantilainen: 3 oria, 0 tammaa
espanjalainen (ESP): 1 ori, 1 tamma
domestic (DOM): 6 oria, 7 tammaa

Puolalaisten suuri edustus ei ole ihme, puolalaistahan pidetään perinteisesti hyväliikkeisenä ja muutenkin loistavana käyttöhevosena, joka on kuitenkin jalo. Nämä ominaisuudet ovat aina sopineet Ionicin jalostustavoitteisiin kuin nenä päähän. Egyptiläistenkään määrää en ihmettele, se on verilinjoista siroin ja jaloin.
Sen sijaan venäläisten vähyys on yllätys, venäläinen kuitenkin on tietyllä tapaa suosikkini verilinjoista. Toisaalta venäläinen linja on itselleni selkein, noiden muiden kanssa minulla on edelleen vaikeuksia tunnistaa niitä edes lähelle, mutta venäläinen on helposti tunnistettava.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen ei-arabiharrastajana aina mieltänyt terskinhevosen jotenkin venäläiseksi arabiksi. Ne ovat kuitenkin ilmeisesti eri rodut?

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kyllä, ne ovat eri rodut. Venäjänarabi on arabialaisen täysiverisen verilinja, mutta puhdas arabi. Terskinhevonen sen sijaan on oma rotunsa, vaikkakin paljolti arabista polveutuva. Terskeistä löytyy juttua täältä.