sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

"Mä piirsin rinsessan ni sä et saa piirtää rinsessaa"

Edellisestä kerrasta onkin vähän jo aikaa, mutta tänään ht.netistä löytyi perinteinen "mä piirsin rinsessan ni sä et saa piirtää rinsessaa ku se on matkimista ja iha tyhmää"-valitusketju. Joku oli taas saanut jonkin idean, toteuttanut sen, joku toinen oli ottanut mallia, tehnyt samankaltaisen ja nyt ensimmäinen tekijä itkee verta julkisest, kun ideoiden kopiointi on niin tyhmää.

Ehdin jo kommentoidakin ketjuun, mutta kirjoitan saman nyt tännekin. Prinsessaidean omiminen sopii kolmivuotiaille pikkulapsille, muttei sen vanhemmille. Me kaikki kopioimme jatkuvasti toistemme ideoita, tahallaan tai tahattomasti. Hyvin, hyvin harva (jos kukaan) on aikoihin keksinyt jotain niin uutta ideaa, että kukaan ei ole miettinyt samanlaista missään ikinä. En tiedä, minkälaisen idean valitusketjun kirjoittaja oli saanut, joten en tietysti voi tuomita, mutta voin silti suhtautua asiaan varsin skeptisesti.
Ja jos idea olisikin uusi tai ainakin uusi virtuaalimaailmassa, niin eikö keksijän luulisi olevan ylpeä siitä, että sama idea on jonkun toisenkin mielestä niin hyvä, että sitä kannattaa kopioida, parhaassa tapauksessa vieläpä muokata paremmaksi? Tietysti jos idea on huono, ei sitä kannata kopioida mutta voi kysyä, kannattaako sitä edes julkistaa koskaan.
Ideioiden lainaamiseen ja eteenpäin paremmaksi muokkaamiseen perustuu nimittäin oikeastaan koko maailma. Joku keksi pyörän, toinen keksi laittaa sen purilaiden alle ja kas, saatiin pyörillä kulkeva kärry. Joku keksi moottorin ja joku toinen keksi laittaa pyörät senkin alle. Kas, saatiin ensimmäinen auton prototyyppi. Joku keksi tietokoneen ja joku toinen keksi yhdistää ne ja saatiin internet. Joku keksi html-kielen ja osasi tehdä kotisivut ja joku toinen muokkasi ideaa ja teki ensimmäisen virtuaalitallin. Joku keksi kilpailla hevosilla ja joku toinen keksi siirtää kilpailuperiaatteen ja -lajit virtuaalimaailmaan.
Ja joku viitsii sitten kitistä. Lakkaisi käyttämästä internettiä, koska joku kuitenkin keksi käyttää internettiä ennemmin.

Ei kommentteja: