torstaina, tammikuuta 26, 2012

Sim Game Sport Horse

Hevostalli.netissä on nyt ahkerasti pyöritetty pari päivää Aavistuksen ideaa virtuaalisesta urheiluhevosesta, joka on taidettu nyt epävirallisest kastaa Sim Game Sport Horseksi eli lyhyemmin SGSH:ksi (minulta tahtoo mennä sekaisin G ja H, jos siis kirjoitan SHSG, niin tarkoitan kuitenkin ihan samaa asiaa).

Juttu sai alkunsa Aavistuksen blogitekstistä, mutta ht.netissä sitä on jalostettu pitkälle eteenpäin (topic 1, topic 2, topic 3 ja lisääkin varmaan on tulossa). Itse en koskaan ehtinyt kommentoida mitään tuohon varsinaiseen blogitekstiin, mutta foorumilla olen kyllä kantanut oman korteni kekoon sekä kantarotujen, jalostusmääritelmän että rotumääritelmän kehittämiseen.

Enkä voi muuta sanoa kuin että olen niin innoissani. Tämä on mahtava idea ja Aavistus on lähtenyt liikkeelle tosi ennakkoluulottomasti noiden kantarotujen kanssa. Itsehän kaavailin joskus esimerkiksi jotain East-European Warmbloodia, jossa olisi puoliveristen seurana näistä unkarilaisia ja puolalaisia puoliverisen tyyppisiä rotuja (gidran, kisber, shagya, malopolski jne), mutta SGSH kattaa sen ja todella paljon muutakin. Siellä on mm. barokkirotuja (andalusia, lusitano, friisi, kladrub jne), amerikkalaisia rotuja (saddlebred, appaloosa, morgan jne), venäläisiä rotuja (RBSH, budjonny, ahaltek, don jne), knabstrup, frederiksborg ja paljon muita. Näitä siis yhdistellään eri puoliverirotuihin, puoliveristä tarvitsee olla SGSH:ssa jokin määrä, luultavasti 12,5% on saanut nyt eniten kannatusta.

Toivon vain, että täysiverisen käytöstä päästään jonkinlaiseen järkevään lopputulokseen. Alunperin SGSH:ksi voitaisiin laskea myös pv+xx-risteytys, jotka ovat perinteisesti olleet puoliverisiä, koska täysiverinen on sallittu pv-jalostuksessa aika pitkälle. Tämä ei minusta ole kovin ok, koska haluaisin pitää puoliveriset sinänsä erillään tästä, niitä voisi ja pitäisi käyttää SGSH:n jalostuksessa, mutta ne eivät voisi olla SGSH:ita itse.

Oma ehdotukseni tämän sudenkuopan välttämiseksi oli se, että kantarodut jaetaan kolmeen ryhmään: puoliverisiin, lämminverisiin ja täysiverisiin.
Puoliverisiin kuuluvat nämä perinteiset puoliveriset, joita hevosessa on pakko olla tietty määrä, muttei toivottavasti ihan 100%.
Lämminverisiin kuuluvat sitten nämä rodut, joita ei perinteisesti pv-jalostuksessa hyväksytä eli just barokin, cleveland, venäläiset jne. Näitäkin rotuja hevosessa pitäisi olla ainakin jonkin verran.
Kolmas lista kattaa vain täysiveriset eli arabi, angloarabi ja englantilainen täysiverinen. Näitä hevosessa saisi olla, mutta se ei olisi pakko, kunhan samalla on joitain rotuja kahdesta edellämainitusta listasta myös.

Tällä periaatteella siis meidän cleveland hunter (cb+xx) ei olisi SGSH, mutta se kelpaisi SGSH:n jalostukseen, jos se yhdistettäisiin puoliveriseen. Sama juttu olisi myös noiden ukrainanratsuhevos+xx-risteytysten kanssa, joita niitäkin meillä on. FWB+xx-risteytys sekään ei olisi SGSH, vaan FWB, kuten perinteisesti onkin ollut ja sinällään aivan kelpaava SGSH-jalostukseen.

Nähtäväksi jää, ottaako tuo idea tulta. Plussanahan siinä olisi se, että iso osa noista lämminverilistan hevosista on aika harvinaisia ja ne rodut saisivat SGSH:sta nostetta myös itselleen. Että niitä voi käyttää SGSH:n jalostuksessa, niitä täytyy ensin olla. Näin kävi aikoinaan RBSH:nkin kanssa: kun sitä alettiin jalostaa, syntyi siinä vähän niinkuin sivutuotteena myös kantarotujen varsoja, puhdasta ahaltekiä, budjonnya ja terskiä. Haluaisin niin nähdä tämän tapahtuvat myös noiden moninaisten rotujen kohdalla, jotka tällä hetkellä on hyväksytty SGSH:n jalostukseen puoli- ja täysiveristen ohella.

Omat suunnitelmat Ionicin voimallisesta SGSH-kasvatuksesta on kirjattu jo muistiin ja jaettu toiselle osapuolelle, joka hänkin on aivan into piukassa asian suhteen. Meiltä löytyy puoliverisiä ja noita muita kantarotuja jo aika kiva valikoima ja ajattelimme lähteä liikkeelle itäeurooppalaisella painotuksella: gidraneita, furiosoja, noniuksia, kisbereitä, wielkopolskeja, ukrainanratsuhevosia, muita venäläisiä, RBSH:ita. Toisaalta meillähän on noita jo mainittuja knabstrupeja, kladrubeja, frederiksborgeja, amerikkalaisia ja vielä jokunen cb-xx-risteytyskin. Olen varma, että esimerkiksi terskinhevosen yhdistäminen puoliverisiin on maailman paras idea.
Maltan tuskin odottaa!

Ei kommentteja: