keskiviikkona, toukokuuta 27, 2015

Pintabianin jalostus

Pintabian on määritelmänsä (lähde) mukaan hevonen, joka on tobiano-kirjava ja jonka suvussa on yli 99% arabianhevosta. Tarkoituksena on luoda siis kirjava hevonen, joka muistuttaa muuten arabia hyvin paljon. Puhdasrotuinen arabianhevonenhan ei koskaan ole tobiano-kirjava.

Pintabianin jalostus lähtee siitä, että tobiano-kirjava hevonen yhdistetään arabiin ja toivotaan tobianoa varsaa. Jos varsa on tobiano, sekin yhdistetään arabin kanssa ja toivotaan taas tobianoa varsaa. Näin jatketaan seitsemän sukupolven ajan. Projekti on pitkä virtuaalimaailmassa, saati sitten reaalimaailmassa. Sukupostista löytyy parin pintabianin sukutiedot (mm. ori GP Touchof Dandi) ja suvusta näkee, että sen ensimmäinen risteytys on tehty 50-luvulla. Ionicissa ei "aitoa", alusta asti itse tehtyä pintabiania vielä ole, mutta ori Gentoo Ion on jo lähellä, sen arabiveriprosentti ei ihan riitä vielä, mutta sen ja arabitammojen varsat ovat jo pintabianeja (olettaen tietenkin että ovat oikeanvärisiä).

Sinänsä ei ole väliä, mitä muuta rotua käyttää kantahevosena arabin lisäksi, koska sen merkitys lopputuloksessa on häviävän pieni. Tobiano sen on oltava, se yleensä riittää hyvin pitkälle. Paintit ovat yleisiä, luultavasti myös erilaiset pintot, tosin pintoissahan voi olla jo valmiiksi jonkin verran arabia seassa. Mikään tuskin kieltää käyttämästä vaikka jotain tobiano-kirjavaa poniakin värin lähteenä, mutta kylmäveriset jättäisin ainakin itse rauhaan.

Pintabianin jalostus on siitä haastavaa puuhaa reaalimaailmassa, että tässä jalostusvaiheessa tilastollisesti 50% varsoista on käyttökelvottomia. Kun astuttaa oletusarvoisesti heterotsygootin ts. eriperintäisen tobiano-kirjavan arabilla eli ei-tobianolla, se tobiano vanhempi periyttää kirjavuuttaan vain puolelle varsoista. Ja koska tobiano ei dominoivana ominaisuutena hypi sukupolvien ylitse, eivät ne ei-tobianot varsat voi periyttää kirjavuutta eteenpäin, vaikka suvussa olisi kauempana miten paljon kirjavaa tahansa.

Ionicissahan aiottiin silloin aikojen alussa tehdä pintabian-jalostusta realistisesti tässä suhteessa. Tallin ekat pintabianit tosin olivat suvuttomia, valmiita pintabianeja, kuten tamma VD Jazzmeera. Kuten suvusta näkee, sen emä on merkitty arabiksi, joten se on heterotsygootti tobiano. Jazz varsoi useammankin varsan arabioreista ja muutama varsa on ollut ei-tobiano, merkitty varsalistassa risteytykseksi. Tästä tavasta luovuttiin nopeasti, koska onhan se ihan turhaa teettää hevosia, joilla ei ole käyttötarkoitusta. Tosin reaalimaailman pintabian-yhdistys hyväksyy tällaiset hevoset (jos arabia on yli 99%) ns. breeding stock pintabianeina, mutta huomauttaa toki että näitä voi risteyttää vain oikeisiin, tobianoihin pintabianeihin. Värien suhteen on ihan sama käyttääkö breeding stock pintabiania vai puhdasta arabia.

Toinen väreihin ja niiden periytymiseen liittyvä seikka on se, että arabeilla yleinen kimo periaatteessa "pilaa" halutun tobiano-värityksen, koska se peittää kirjavuuden alleen ajan mittaan. Periaatteessa mikään ei estä käyttämästä kimonkirjavia hevosia jalostuksessa eteenpäin, koska periytyyhän se kirjavuus eteenpäin, vaikkei se hevosen ulkoasussa näykään kimon takia. Toisaalta samalla voi kyllä periytyä se kimokin eteenpäin. Virtuaalimaailmassahan tämä toki ei ole riski, koska täällä hevosen värin voi päättää itse, mutta realismisyistä Ionicissa on ainakin pyritty käyttämään pintabian-jalostuksessa ei-kimoja arabeja tai ainakaan arabi ei saa olla homotsygootti kimon suhteen.

Jos haluaa päästä helpolla pintabianien kanssa, keksii itselleen suvuttomia pintabianeja, tällää niille tobiano-kirjavien kuvat, väittää että suvussa on vähintään se vaadittu 99% arabia ja risteyttää niitä keskenään. Varsan arabiprosentti on kuitenkin aina vanhempien prosenttien keskiarvo, joten kahden pintabianin varsojen prosentit ovat aina kunnossa. Ja kun kaksi tobianoa risteyttää keskenään, varsakin on suuremmalla todennäköisyydellä tobiano itsekin (75% jos molemmat vanhemmat ovat heterotsygootteja).

–S

Ei kommentteja: