sunnuntaina, toukokuuta 03, 2015

Esittelyssä kuukauden valinnat

Toukokuun valintojen teema on puoliveriset. Oriiksi valikoitui tuore FWB-komistus Billabong Solo, tammaksi brandenburg Brutalia O'Kalász ja talliksi Eucarya Warmbloods, josta tosin puoliveristen lisäksi löytyy vähän muitakin rotuja, mutta ei se niin nuukaa ole.


Billabong Solo tuli meille sen jälkeen kun Solon myyntitopikissa suoraan nenäni edestä vietiin kirjava FWB-ori Kookaburra Solo. Olisin halunnut Kookaburran paitsi värin, myös nimen takia. Lohdutukseksi sain sitten toisen kirjavan varsan ja sille tällättiin nimeksi Billabong Solo. Tämä voi sitten aikanaan jättää varsan, joka nimetään Kookaburra Ioniksi.

Billabong onkin muuten ensimmäinen tobiano-kirjava puoliverinen koskaan (tai ainakaan minulla ei ole muistikuvaa, että aiemmin olisi tällaista ollut)! Tarkoituksena on ollut jo pitkään hankkia tobianoa myös meidän pv-laumaan, mutta ei ole osunut sopivaa silmään. Sopivallahan tarkoitan tietenkin sitä, että kirjavuuden periytymislinja on kunnossa. Tällä se on, joten kyseessä on siis muodollisesti pätevä siitosori.

Muodoista puheenollen, en ole ihan 100% tyytyväinen tuohon kuvaan, mutta sillä nyt kuitenkin mennään ellei satu parempaa jostain silmien eteen. Billabong on käytettävissä myös ulkopuolisille tammoille, jos joku haluaa mahdollisuuden vähän värikkäämpään FWB:hen.


Brutalia tuli meille melko pian syntymänsä jälkeen kasvattajalta Kalászista. Saattoi olla ensimmäinen brandenburg ikinä tai ainakin pitkään aikaan. Ja pitkäsukuinen, olin yllättynyt että virtuaalimaailmasta löytyy noinkin pitkäsukuisia brandenburgeja, se kun on kuitenkin melko harvinainen. Toisaalta, rodulla on ollut muutamia aktiivisia kasvattajia, joten ei se pitkä suku mikään suoranainen ihme ole.

Koska en ole suuremmin noihin brandenburgeihin perehtynyt, en tiedä miten yleisiä tai harvinaisia nimiä tamman suvusta löytyy. Brutalia tulikin hankittua ihan puhtaasti FWB-jalostukseen, johon se pitkä- mutta taatusti erisukuisena tammana soveltuu erinomaisesti. Kuten astutuskalenterista näkyy, sitä onkin tullut yhdistettyä kaikenlaiseen mielenkiintoiseen ja olen varma, että Brutalian varsat tulevat olemaan tärkeitä myös tulevaisuudessa. Kalász lienee lopettanut, kun on kerran kadonnut netistä, mutta olen silti hyvin tyytyväinen, että aikanaan saimme tämän tamman sieltä.


Eucarya on ollut vähän sellainen tuntematon suuruus tähän asti. Periaatteessa tiedän tallin nimen kyllä ja osaan yhdistää sen hollanninpuoliverisiin, mutta siinäpä se sitten on oikeastaan ollutkin. Talli kuitenkin kiinnitti huomiota siinä vaiheessa kun sinne ostettiin kaksi meidän FWB-kasvateista, oriit One Eyed Jack Ion ja Hugo Boss Ion. Siinä vaiheessa tajusin, että tallistahan löytyy myös FWB:itä ja aika paljon kaikenlaista muutakin.

Ensimmäisenä on tietenkin pakko mainita hevosten värit: Eucaryasta löytyy erikoisvärisiä puoliverisiä, voikkovärejä on itse asiassa jopa suhteellisen runsaasti, seassa on myös tobianoa ja sabinoa sekä yksi dominanttivalkoinen täysiveriori (tai miksi noita W-geenin aiheuttamia kuvioita nyt haluaakaan kutsua). Vain päistärikkö puuttuu! Ja kun värien periytymiset näyttävät olevan kunnossa, niin johan minä ensimmäisenä arkipäivänä kiikutan lastin tammoja Eucaryan oreille. Paitsi että voikkovärin takia se ei ole välttämätöntä: ostin nimittäin aivan vastikään sieltä voikon (vielä kuvaton, mutta kyllä siitä voikko tulee) KWPN-ori Eucarya Bostonin.

Eucaryassa on aika paljon hevosia, mikä tietysti on melkoisen tärkeätä ja välttämätöntä, jos aikoo tosissaan kasvattaa hollanninpuoliverisiä. Se kuitenkin on suhteellisen harvinainen puoliverinen virtuaalimaailmassa ja kasvattajan täytyy melko varmasti olla ns. omavarainen jalostushevosten suhteen. Osin hollantilaisten jalostuksessa on käytetty täysiveristä, mikä toki sallittakoon. Muita puoliverisiä ei näihin ole minun nähdäkseni menty sotkemaan ja se on minun mielestäni hyvä.

Monennäköistä hevosta siis on ja myös monenlaista sukua. Noita hollantilaisia en niin tarkkaan syynännyt, mutta muiden puoliveristen (lähinnä FWB) suvuissa on aika paljon vaihtelua. On uutta ja vanhaa, pitkää ja lyhyttä. Plussa tulee myös kuvista, jotka kautta linja ovat hienot ja persoonalliset. Ja kaikista erikoisväreistä huolimatta valikoin suosikkihevosekseni tamma Eucarya Sacristian, mutta kyllä tallista löytyy monta muutakin suosikkia.

–S

Ei kommentteja: