sunnuntaina, toukokuuta 24, 2015

Rakennearvostelu: welsh cob-tamma

Tällä kertaa rakennearvostelussa on welsh cob-tamma Tylwyth Teg Coedwig Ion. Arvostelu noudattelee VSN:n rakennekohtia ja pisteytystä.

Yleisvaikutelma 4,5p
Hyvin tasapainoisen ja sopusuhtaisen näköinen tamma. Puolen pisteen "miinus" täysistä pisteistä tulee pitkähköstä rungosta (joka tammoilla on yleistä ja ymmärtääkseni osin jopa biologian sanelemaa, joten siitä ei parane hirveästi rokottaa) ja lievästä notkoselkäisyydestä.

Rotuleima 4,5p
Oikein uskottava welsh cobiksi. Voisi siitä vitosenkin antaa...

Sukupuolileima 4,5p
Uskottava myös tammana.

Pää 3,5p
Pää ei näy sivulta, joten arvostelu on vaikeata enkä yleensä näissä tilanteissa anna nelosta tai parempaa. Kuitenkin se mitä päästä näkyy, näyttää oikeinkin hyvältä. Pää on ilmeikäs, jalokin, suuret sieraimet, leveä otsa, hyvinasettuneet korvat ja ponimaisenakin tuota pitäisin.

Kaula 3,5p
Pään asennon takia kaulankin arvostelu on hieman hankalaa. Se kuitenkin tällaisena näyttää riittävän pitkältä (ainakin jos yrittää kuvitella miltä se näyttäisi jos pää ei olisi kääntynyt kameraa kohti). Se on myös ryhdikäs ja lihaksikas, mutta kuitenkin sopivan kevyt tammalle.

Etuosa 3,5p
Lapa ei ole riittävän viisto minun mielestäni. Pitkä se on ja ilmeisen vahva, mutta pysty. Säkääkään ei juuri ole, mutta rotumääritelmä ei sano siitä mitään, joten en rokota siitä. Rungossa on riittävästi syvyyttä.

Runko 4p
Kuten sanottu, hieman pitkä runko ja hieman notko selkä. Rungon pituus ei kuitenkaan tammoilla ole niin paheksuttua ja syvä ja vahvannäköinenhän tuo on siitä huolimatta. Notkoselkäisyyttäkin welsh cobeilla tuntuu esiintyvän jonkin verran, itse en halua sellaisia suuremmin kuitenkaan palkita näyttelyissä. Tällä se nyt ei ole vielä paha ja siksi 4 pistettä.

Takaosa 4p
Rotumääritelmä sanoo lautasesta, että sen pitäisi olla pitkä, vahva ja lihaksikas. Minä en tuota lautasta kovin pitkänä pitäisi, mutta muuten se näyttää ihan hyvältä. Häntä on kiinnittynyt korkealle.

Etujalat 3p
Hennohkot, hieman pitkät, vej vaikuttaisi lievästi sapeliselta. Olkavarsi saisi olla lihaksikkaampi.

Takajalat 3,5p
Asennot vähän huonot, koipi ja reisi saisivat olla lihaksikkaammat.

Yhteensä 38,5/50p
Meikäläisen skaalalla tällainen pistemäärä alkaa tarkoittaa jo hyvinkin laadukasta ponia. Mitään vakavaa vikaa rakenteessa ei ole, kuvassa on muutamia ongelmia, jotka laskevat pisteitä. Kaikki huomautukset ovat hyvin pikkuasioita kokonaisuuden kannalta. Pistemäärän saisi helpostikin neljäänkymmeneen, jos antaisi leimoista täydet 5 pistettä ja päästäkin vaikka nelosen, ei se väärin olisi.

–S

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rakennearvostelut ovat aina tervetulleita! Melko samalla tavalla olisi tamman itsekin pisteyttänyt, tosin jaloista antanut luultavasti 2,5+3. Ej sen verran huonossa asennossa, sapelisuus on iso virhe ja valkeiden sukkien takia jalat vielä vähän puhkipalaneetkin, joten niistä on vaikea sanoa mitään. Takajalatkin vähän sikin sokin ja reisi on lihakseton.

S + Gin kirjoitti...

Kiitos kommentista! Olet ihan oikeassa, noiden jalkojen kanssa voisi olla ankarampi, eivät ne kovin hyvät ole ja mainitsemasi pistemäärät olisivat ihan perusteltuja. Sen vuoksi en itse antanut kehnompia pisteitä, koska mielestäni tuo sapelisuus on vähän tulkinnanvaraista (mutta ilmeisesti en näe omiani, jos sinäkin olet sitä mieltä) ja yleensä yksi kakkonen pistelistassa tarkoittaa sitä, etten jaa CH- tai RCH-palkintoja vaikka hevosen sijoitus ehkä siihen riittäisi. Siksi harppaus 2,5 pisteestä 3 pisteeseen on suuri, tosin ehkä tässäkin pitäisi tarkistaa skaalaansa.

En muista juuri nyt, sanotaanko rotumääritelmässä mitään asiasta, mutta minun mielestäni welshien (erityisesti cobien) pitäisi olla suhteellisen tukevajalkaisia, mutta on melko yleistä, että jalat vaikuttavat varsinkin vankkaan runkoon nähden melko hennoilta. Siksi jätän hennot jalat yleensä siihen 3 pisteeseen, mielestäni virhe, mutta yleinen virhe.