sunnuntaina, toukokuuta 10, 2015

Ionicin eka suomenhevosvarsa

Maailmankirjat on tosiaan sen verran väärässä järjestyksessä, että heinäkuun puolivälissä syntyy Ionicin ensimmäinen suomenhevosvarsa. Ikinä. No eihän se nyt mikään salaisuus ole, varsan vanhemmat (Patu ja Santra) on mainittu blogissakin useammin kuin kerran ja varsasuunnitelmistakin on puhuttu. Pari kuukautta vielä, niin se on ihan oikeasti totta.

Tämä on meidän mittapuulla jonkinasteinen merkkitapaus, koska suomenhevonen kuitenkin on yksi virtuaalimaailman yleisimmistä roduista ja kotimainen rotu ja sitten meille syntyy ensimmäinen kasvatti yli kymmenen vuoden tallinpidon jälkeen. Kyseessä on myös minun suosikkirotuni. Gin ei ole koskaan ollut suokeista niin innostunut ja siksi niitä ei aiemmin Ionicissa juuri ole ollutkaan, muutamia harvoja hajayksilöitä lukuunottamatta. Myös kuvien puute on rajoittanut näiden kanssa, mutta viime aikoina sekin tilanne on parantunut ja kirjoitushetkellä sähköpostilaatikossa makaa taas yksi tarjous ostettavista suokkikuvista. Joten kun meille on mahtunut talliin murgenhevosta ja morgania, wielkopolskia ja welshiä, niin toki sitä nyt voi muutaman suomenhevosvarsankin kasvattaa.

Kyselin tovi sitten blogin kyselyssä, että mikä lukijoiden mielestä sopisi suokkivarsalle nimeksi (myönnän ihan suoraan että suomenhevosten kohdalla suomenkieliset nimet ovat se juttu, minkä takia niitä pidän. Tosin olen kyllä vakavasti harkinnut ruotsinkielisiäkin nimiä). Ionin Esikoinen jäi uupumaan listalta, olisi toki luonnollinen valinta nimeksi, mutta vähän tylsä ehkä. Ei sitä hylätty ole vielä, minähän lopullisen päätöksen teen joka tapauksessa.

Kyselyssä annettiin 39 ääntä, niukka voittaja oli Ionin Nollavektori 8 äänellä, toiseksi tullut Ionin Luutnantti Ruoska sai 7 ääntä (pisteet kotiin sille, joka tietää mistä leffasta tuo nimi on, tarkistamatta sitä Googlesta). Viisi ääntä saivat Ionin Hopeamyntti ja Ionin Patrunessa, neljään ääneen pääsivät Ionin Kartanonherra ja Ionin Käämi Palaa (henkilökohtainen suosikkini tuon Luutnantti Ruoskan lisäksi).

Kyselystä jäi kokonaan pois erilaiset muinaisnimet, kalevalaiset ja muut sen sellaiset:
– Ionin Aikamieli
– Ionin Arijoutsi
– Ionin Ikitiera
– Ionin Vihavaino
– Ionin Ikuturso
– Ionin Kalevanpoika
– Ionin Louhi Pohjanakka
– Ionin Helkaneito
– Ionin Kaukopäivä
– Ionin Kanteletar

Oh, vielä tarvittaisiin satamäärin kuvia ja jalostushevosia, mutta nimiä olisi suomenhevoskasvateille valmiina vaikka millä mitalla!

Rehellisesti sanoen minulla ei ole kuitenkaan aavistustakaan, mikä varsan nimeksi tulee. Toisaalta se saattaa olla kyllä myynnissäkin, jos jotakuta kasvattajaa kiinnostaa erisukuinen, lyhytsukuinen varsa. Silloin se saattaa lähteä nimellä Ionin Esikoinen, sehän sopii sekä tammalle että oriille, mutta toki ostajalla on mahdollisuus esittää oma nimitoiveensa.

– S

2 kommenttia:

Tuire N. kirjoitti...

Ihan mahtavat luonteen tein työorikaksikolla, varsinkin Kiljusella :D

S + Gin kirjoitti...

Kiva että joku a. lukee niitä ja b. tykkää niistä. Luonteiden kirjoitus ei ole minulle mitenkään helppoa, kun omaa kokemusta oikeista hevosista on kovin vähän, joten pelkään aina että realismi kärsii. Tosin enpä minä luonteita kirjoittele realistisuuden takia vaan ihan huvikseni. Ja on sanottava, että Kiljusesta minäkin pidän :)