keskiviikkona, toukokuuta 06, 2015

Miten aloittaa virtuaalihevostelu?

Joskus muinoin Virginia antoi usein aloittelevalle harrastajalle ohjeeksi, ettei kannata ensimmäisenä pykätä omaa tallia pystyyn, parempi keino päästä harrastukseen sisään on hankkia vaikka hoitohevonen joltain tallilta ja sen kautta tutustua virtuaalimaailmaan. En ole itse toistaiseksi ainakaan suoraan neuvonut aloittelijoita, joten en ole joutunut miettimään itse, miten ja mitä pitäisi ohjeistaa. Virginian neuvo on toisaalta kyllä ihan hyvä, mutta tuo hoitaja-osuus taitaa olla hieman aikansa elänyt, koska hoitajatoimintaa on nykyisin aika vähän ja sekin vaatinee jonkinlaista tietoa virtuaalimaailman perusjutuista.

Hyvä ei kuitenkaan ole sekään, että kuulee sanan "virtuaalitalli", kehittelee siitä oman mielikuvansa, tekee nopeasti tallin ja ryntää esittelemään sitä suureen ääneen vanhemmille harrastajille. Parhaassa tapauksessa kukaan ei kommentoi mitään, koska aloittelijaa ei haluta teilata heti, mutta kukaan ei keksi oikein mitään kannustavaakaan. Pahimmassa tapauksessa taas... No, kielenkäyttö voi olla todella rumaa, vaikkei tietenkään saisi. Kumpikaan näistä ei varsinaisesti kuitenkaan anna hirveästi intoa jatkaa harrastusta, yhtä vähän kuin se, että aloittaisi pianonsoiton jostain Mozartin sinfoniasta ja kuuntelemassa olisi ammattimainen musiikkikriitikko.

Aloittelijan kannattaa ensimmäiseksi käydä vilkaisemassa Virtuaaliwikistä löytyvä Virtuaaliopas. Siellä on artikkeleita erilaisista virtuaalimaailmaan liittyvistä asioista, oman kiinnostuksen mukaan niitä voi lukea läpi. Oikeastaan ainoa, johon kehotan kaikkien kiinnittämään huomiota, on tuo tekijänoikeuslaki-osio. Jos jollain on tiedossa jotain muita ohjesivuja, joko suppeita tai laajempia, saa vinkata, koska itse en tiedä muita kuin Virtuaalioppaan.

Yksi hyvä keino päästä vähän sisään virtuaalimaailmaan on rauhassa tutustua talleihin, hevosiin, yhdistyksiin, keskustelufoorumeihin: millaisia erilaisia talleja on olemassa, mitä hevosten sivuilta löytyy, miten kilpaillaan, miten kasvatetaan, mistä foorumeilla puhutaan... Tähän voi käyttää ihan niin paljon aikaa kuin haluaa, tutkittavat sivut eivät lopu kesken!

Jos nyt sitten vielä tämän jälkeenkin tuntuu siltä, että olisi kiva kokeilla itse niin ehkä seuraava askel olisi sitten ensimmäinen oma hevonen. Tai mahdollisesti jonkin ratsastuskoulun toimintaan osallistuminen tai hevosen hoitaminen, jos sellainen kiinnostaa enemmän ja löydät jostain mukavantuntuisen tallin.

Jos kuitenkin lähdet oma hevonen -linjalle, vaihtoehtoja on käytännössä kaksi: joko keksit itse itsellesi hevosen tai ostat sellaisen joltain tallilta. Moni omistaja ei ainakaan mielellään myy omia kasvattejaan aloittelijoille, lisäksi moni omistaja haluaa hevoselle "aktiivisen" kodin (joka tarkoittaa yleensä sitä, että sillä kilpaillaan paljon jossain lajissa). Sitten on talleja (kuten meidän Ionic), josta myydään lähestulkoon mihin tahansa sillä ehdolla, että ostaja tekee hevoselle sivut ja ilmoittaa ne meille. Ja jos ostaja vielä kertoo olevansa aloittelija ja kaipaavansa joihinkin asioihin neuvoja tai selvennyksiä, niitäkin irtoaa.

Totta kai tässä jossain välissä on ollut syytä tutustua nettisivujen tekemiseen ja niiden saamiseen verkkoon kaikkien näkyville, jos se ei ole tuttua entuudestaan. Siihenhän tämä harrastus perustuu. HTML- ynnä muita oppaita sivujen tekemiseen löytyy netistä ja sivut saa näkyville vaikka joillekin ilmaispalvelimille. Minä en tiedä näistä asioista oikeastaan yhtään mitään. Yleisin käyttämäni lähde on W3Schools.com (se on kyllä ihan hyvä lähde myös aloittelijalle, jos englanninkieli taipuu) ja oma domain on ollut toistakymmentä vuotta, niin että ilmaispalvelinten tilanteesta tai tarjonnasta ei ole mitään käsitystä.

Ja luonnollisesti asioissa auttaa paljon, jos tietää oikeista hevosista jotakin. Vuosien ratsastus- ja/tai hoitokokemusta ei tarvita (ei niistä haittaakaan varmasti ole), ihan perus-teoriatieto riittää hyvinkin pitkälle. Mainittavia asioita ovat ainakin hevosrodut ja eri kilpailulajit. Itse tietysti sanoisin myös väreistä kannattaa opetella jotakin, mutta niistä kyllä riittää aika pitkälle se, että erottaa rautiaan ruunikosta ja tietää että valkoiset hevoset eivät ole valkoisia vaan yleensä kimoja. Netti on näidenkin asioiden kanssa hyvä lähde, esimerkiksi suomenkielisessä Wikipediassa on pääpiirteissään pätevää tietoa tarjolla ja Virtuaaliwikissä samoin.

Tiivistettynä siis sanoisin, että apinoimalla oppii. Virtuaalimaailmassa on monia asioita, jotka tehdään tietyn kaavan mukaan. Niitä ei kannata väheksyä, sillä virtuaalimaailma on ollut kuitenkin olemassa jo viitisentoista vuotta ja siinä ajassa on moni käytäntö hioutunut toimivaksi. Kaikkia virheitä ei kannata tehdä itse ja toisaalta asiallisesti kysyvälle yleensä vastataan Ht.netissäkin asiallisesti (vaikka kyseisen foorumin maine onkin kyseenalainen).
Varoitan kuitenkin tässä vaiheessa, että "hei miten tehään virtuaalitali??!!11" on ehkä maailma huonoin kysymys. Ottamatta kantaa kirjoitusasuun, itse vastaisin siihen jotakuinkin näin: "Tee nettisivu ja kirjoita siihen että se on virtuaalitalli". En minä teknisesti ottaen väärässäkään olisi. Miten paljon tästä sitten on apua kysyjälle, on toinen juttu, mutta toisaalta en tiedä, mikä kysyjän ongelma varsinaisesti on.

–S

Ei kommentteja: