sunnuntaina, toukokuuta 31, 2015

Täydellinen rotuyhdistys

Erilaisia rotuyhdistyksiä on virtuaalimaailmassa ollut kai koko harrastuksen alkuhämäristä lähtien. Välillä ne tuntuivat olevat hyvinkin muodikkaita, välillä niitä taas oli vähemmän. Tällä hetkellä tilanne taitaa olla se, että niitä ei kauheasti ainakaan mainosteta, mutta aina joskus näkyy.

Tyypillistä rotuyhdistyksille tuntuu olevan (myös Virginia kuulemma allekirjoittaa tämän ja hänellä on kokemusta myös aikaisemmilta vuosilta) se, että niitä kyllä innoissaan tunkataan pystyyn ja suunnitellaan kaikenlaista toimintaa, mutta harvoin suunnitelmat ja todellisuus lopulta kohtaavat. Rotuyhdistykset eivät tapaa olla yhtään sen pitkäikäisempiä kuin tallitkaan vaikka toisaalta niiden omistajanvaihdos on ehkä hieman helpompaa kuin tallien, jotka yleensä profiloituvat voimakkaasti omistajiinsa.

Ongelma taitaa olla se, että montaa rotuyhdistystä pyöritetään vähän "vasemmalla kädellä", siinä tallinpidon ja kaiken muun ohessa. Hyvä rotuyhdistys kuitenkin vaatinee enemmän aikaa ja harrastuneisuutta. Tulos onkin se, että moni virtuaalinen rotuyhdistys onkin kovin vajavainen ja ne tuntuvat toistensa kopioilta. Harva poikkeaa joukosta, ainakaan positiivisessa mielessä.

Millainen sitten olisi minun törkeän subjektiivisen mielipiteeni mukaan hyvä tai jopa täydellinen rotuyhdistys?

Rakennetietoa
Siis muutakin pitäisi olla kuin vain rotumääritelmän suora kopio. Ideaalitilanteessa rotuyhdistyksen sivuilta löytyisi valokuvia ja niistä rakennearvostelut jonkun NJ- tai VSN-tuomarin tekemänä. Mukana pitäisi olla sekä oreja että tammoja, hyviä poneja ja vähän huonorakenteisempiakin. Tämä olisi ehdottoman hyödyllinen myös tuomareille, jotka kaipaavat muistinvirkistystä rodun kanssa.

Historiatietoa rodusta
Lyhyt katsaus rodun historiaan reaalimaailmassa riittää, mutta virtuaalihistoriasta olisi kiva lukea vähän enemmänkin. Siinä on vain se ongelma, että virtuaalihistorian selvittely on haastavaa, osin ehkä jopa mahdotonta ja vanhoja harrastajia ei välttämättä enää saa kiinni mitenkään. Joistain roduista on Virtuaaliwikissä kerrottu historiaa, mutta useimmista ei. En tiedä muista, mutta minua kyllä kiinnostaisi kaikenlainen tieto kiinnostavan rodun vanhoista, merkittävistä kasvattajista ja jalostushevosista. No, joidenkin rotujen kohdalla tilanne tietysti on se, että historiaa ei juuri ole tai siitä ei ainakaan ole jäänyt minkäänlaista tietoa.

Muuta tietoa
Rodulla sallitut/kielletyt värit, jalostusmääritelmät, nimeämiskäytäntöjä, rodun käyttö muiden rotujen jalostuksessa, linkkejä lisätiedon hakuun... Kaikkea näitäkin olisi hyvä löytyä, mitä kustakin rodusta nyt tarvitseekaan tietää.

Kasvattajalista
Jos kaikesta muusta pitää tinkia, niin tästä ei voi. Ilman kasvattajia ei ole rotua eikä ilman rotua ole rotuyhdistystä.

Tässä välissä täytyy mainita VSPY ja sen kasvattajalista, joka sisältää myös kasvattajien haastattelut. Tämä on minusta kiva idea, koska lyhyillä esittelyillä ja haastatteluilla eri kasvattajat jäävät paremmin mieleen kuin vain pelkkänä linkkilistana.

Jalostusorilista
Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu: periaatteessa tärkeä, mutta haastava ylläpidettävä, jos aikoo tehdä täydellisen. Pienten rotujen kohdalla ylläpito on helppoa, suurten kanssa mahdotonta, koska orilistan pitäisi olla mahdollisimman kattava, ts. kaikki käytössä olevat oriit pitäisi olla listalla, viis siitä onko niillä laatispalkintoja tai kantakirjatuloksia, koska eiväthän kaikki tammanomistajat vaadi ja edellytä tällaisia meriittejä. Joillekin riittää se, että suku on sopiva tammalle.

Hevosvälitys
Olisi oikea unelma, jos rotuyhdistys pystyisi ylläpitämään kelvollista myyntipalstaa, jossa tarjolla olisi sekä suvullisia, kasvattajien myymiä varsoja että keksittyjä hevosia. Tämän kuvittelisi olevan tärkeä asia, mutta enpä muista, että olisin koskaan nähnyt oikeasti hyvin toimivaa myyntipalstaa.

Kilpailut
En nyt varsinaisesti pidä kilpailuista, mutta monelle harrastajalle ne ovat tärkeitä ja varmasti oman rotuyhdistyksen järjestämät, vain kyseiselle rodulle avoimet kilpailut ovat mieluisia.

Näyttelyt
Näyttelyt ovat myös monelle tärkeitä ja tietylle rodulle avoimet näyttelyt ovat varmasti aina tervetulleita. Näyttelyidenhän ei tarvitse aina olla minkään jaoksen alaisia, esimerkiksi Virginia on aikoinaan tuomaroinut itse pitämiään tekkenäyttelyitä ja ollut tuomarina RBSH-yhdistyksen järjestämissä näyttelyissä, vaikkei ollutkaan minkään jaoksen virallinen tuomari tuolloin.

Yhden vinkin annan ihan ilmaiseksi: varsinaisten rotuluokkien lisäksi voisi järjestää luokkia myös risteytyksille, joissa on esimerkiksi vähintään 25% kyseistä rotua. Connemaraluokkien lisäksi siis luokka sellaisille ratsu- ja risteytysponeille, joilla on vähintään 25% connemaraa suvussa, tai arabiristeytyksille, tai tekkesukuisille RBSH:ille. Ja jos kyseessä on ns. risteytysrotu, kuten FWB, RBSH, angloarabi yms, ei minun mielestäni olisi yhtään hullumpi idea järjestää näyttelyluokkia (ja toki myös muuta toimintaa) myös kantaroduille.

Laatuarvostelut
No, minun mielipiteeni laatuarvosteluista tiedetään, mutta rotuyhdistyksillä onkin vapaat kädet kehittää erityyppisiä laatuarvosteluita. Valitettavan usein nekin kyllä taitavat seurata perinteistä kaavaa: pitää olla kuvat, kisat, luonteet ja suku, vaikka mahdollisuudet olisi auki taivaaseen asti.
Miksi edes tyytyä palkitsemaan hevosia, kun voisi palkita myös kasvattajia? Pitkäjänteisen kasvatustoiminnan kunniamaininta! Vanhojen sukujen säilyttämisen palkinto! Vuoden tulokaskasvattajan arvonimi! Kultamitali genetiikkatietoisesta kasvattamisesta! Kuukauden kisajärjestäjä! Muistaakseni VRER:llä ja mahdollisesti myös PLJ:llä on ainakin ollut tämänkaltaisia palkintoja, osa on jaettu äänestyksenkin perusteella.

Yhteisö
Tiedän, yhteisöllisyyttä on vaikea järjestää eikä se ole virtuaalimaailmassa kovin muodikasta kun kaikki tuntuvat lähinnä pyörivän oman napansa ympärillä. Keinotkin ovat vähän niukat, omaa keskustelupalstaa tuskin kannattaa alkaa pykätä rotuyhdistykselle, koska ne eivät yleensä saa juurikaan suosiota eivätkä edes kävijöitä. Juokseva viestiketju ht.netissä voi olla lopulta parempi keino.
Noin muuten olisi kiva, jos rotujärjestö pitäisi johkinlaista yhteyttä jäseniinsä. Vaikka joukkosähköposti kerran kuussa: mitä rotuyhdistykselle kuuluu, mitä tapahtumia on tulossa, onko tullut uusia kasvattajia, onko vanhoja lopettanut. Rotuyhdistys helposti unohtuu kasvattajilta (puhun tässä omasta kokemuksesta).

Kaikkea muuta
Kaikenlainen muu aktiviteetti on myös kivaa: äänestyksiä, kuukauden jalostusoriin valintoja, parhaassa tapauksessa vapaastikopioitavia kuvia, kaikenlaista muuta apua jäsenille ja kasvattajille...

Tämmöisen pyörittäminen on todellakin täysipäiväistä hommaa ja useimmissa tapauksissa rotuyhdistyksen ylläpitäjä tarvitsee apua muilta harrastajilta.

–S

Ei kommentteja: